Katarenga

pic3699920_md

+ de variatie bij het opstellen van het speelbord is erg groot
+ het spelconcept is superhelder en voelt erg vertrouwd
+ het gevoel van schaken, met het speelprincipe van dammen gecombineerd speelt wel lekker
+ als niet-schaker ben je toch onmiddellijk mee in het spel en zie je direct leuke mogelijkheden
+ in mijn ogen een nog gestroomlijnder en duidelijker spel dan Kamisado (wat ook al een topper was)
+ het materiaal is simpel, maar mooi
+ je gaat het waarschijnlijk niet bij één potje houden

– het is uiteraard een abstract spel
– voor een fervent schaakspeler zou het wel eens kunnen dat je te veel stappen en mogelijkheden hebt, anderzijds zou het ook een fijne afwisseling kunnen zijn
– ik vind de doos persoonlijk wel mooi, maar of ze nu onmiddellijk veel exemplaren laat verkopen, daar stel ik me wel vragen bij (ik zou de pionnen eraf gelaten hebben om het iets mystieker te houden)

Conclusie : Katarenga is één van de verrassingen voor mij in de Essen-reeks van dit jaar. Uiteraard zitten we dan wel in de categorie van de abstracte spellen, dus als je hier niets mee hebt, mag je onmiddellijk doorklikken. Katarenga combineert schaken met dammen op een vrolijke manier en dit lukt wonderwel in mijn ogen. Ik heb totaal geen ervaring met schaken, maar kon een geoefend schaker zelfs verslaan met dit spel. Hij haalde aan dat er zoveel bewegende stukken en mogelijkheden zijn dat het spel moeilijker in te schatten is dan schaken, maar dat dit systeem het eigenlijk ook wel speelser en leuk maakte. Katarenga is zo’n spelletje dat je onmiddellijk nog een keer wil doen, en dat stellen de spelregels ook wel voor, dat je wisselt van speelzijde zodat elke speler een keertje van de ene naar de andere kant over het bord heeft kunnen bewegen. Hoewel elke zet die je doet, het spel totaal in een andere plooi kan gooien. Er zijn eigenlijk maar vier mogelijke zetten die fraai zijn weergegeven door de gebruikte kleuren en symbolen. Je gaat niet veel uitleg moeten geven om dit spel te spelen met nieuwe spelers, iedereen is er zo mee weg. Ik ga deze titel zeker in mijn collectie houden en ten gepaste tijde met liefhebbers van het genre zeker op tafel leggen.

Titel : Katarenga
Auteur : David Parlett
Uitgeverij : Huch

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s