Jatten

pic4130221

+ alleraardigst push-your-luck kaartspelletje
+ je voelt de hand van Pfister aan het unieke spelsysteem en de bonussen die op de kaarten staan vermeld
+ het concept is simpel, het spelverloop is dat ook, maar er zit toch meer diepgang in dan je op het eerste zicht zou vermoeden
+ er zit ook een zeker memory-gehalte vast aan het spel, maar overheerst absoluut niet
+ het spel is snel, erg snel, je gaat al gauw een “wraak”partijtje kunnen spelen
+ aangezien de oplichters veelvuldig gebruikt worden, heeft men extra oplichterkaarten voorzien voor in het geval ze een kenteken zouden krijgen door het gebruik (fraai!)
+ over het artwork op de kaarten valt te redetwisten (ze zijn erg kleurrijk en de oplichter is eerder retro), maar de cover van het doosje vind ik wel tof
+ de spelregels zijn duidelijk en goed geschreven en voorzien van duidelijke voorbeelden

– je kan het spel ook ervaren als een volledig geluksspel, waarbij je zonder nadenken gewoon maar kaarten uit elkaars handen sleurt en er dan op zich niets aan vindt
– het doel van de oplichter is nogal raar, want je wordt beloond als je deze uit iemand z’n handen neemt, het leek me logischer als de actieve speler hiervoor gestraft zou worden
– het systeem van het aanvullen van de handkaarten moet je meerdere keren uitleggen aan nieuwe spelers, want dit is eerder atypisch te noemen (maar wel erg belangrijk)

Conclusie : De kracht van “Jatten” zit ‘m voor mij vooral in het unieke concept om de juist kaarten te verzamelen. Het lijkt zo eenvoudig, gewoon kaarten uit de andere speler z’n hand trekken, maar het speelt zo leuk. je voelt je ook totaal niet aangevallen, want het is vooral spannend om toe te kijken dat de andere speler het kaartje te véél trekt. Uiteindelijk is het spel snel, het is en blijft een race naar zes dezelfde kaarten, en dat maakt het tot een erg fijn tussendoortje. Bovendien vind ik persoonlijk dat er meer schuil gaat achter dit kaartspelletje dan enkel kaartjes trekken en verzamelen, je kan echt wel tactische keuzes gaan maken en proberen in te schatten hoe je het touw naar je toe moet trekken.

Titel : Jatten
Auteur : Alexander Pfister
Uitgeverij : 999 games

Advertentie

5 Comments

 1. Kun jij mij uitleggen hoe het aanvullen van de handkaarten werkt? Wij hebben het spel met spelregels maar snappen het (volgens mij) gewoon niet. Of het is gewoon heel slecht :’)

  Geliked door 1 persoon

   1. Lau, bij deze :
    – je mag je hand aanvullen tot 8 handkaarten als je nog enkel de oplichter op handen hebt, of als er buiten je beurt om van je gestolen wordt en je in deze situatie terechtkomt.
    – anderzijds mag je aan het einde van je beurt ook ALLE kaarten van een bepaalde waarde uit je verzameling afleggen om je hand aan te vullen tot acht handkaarten (dit is vooral handig om je meer mogelijkheden te geven of als anderen je hand kennen en als je van een bepaalde soort bijvoorbeeld maar één kaart hebt liggen)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s