Kiza

pic4042588

+ de kaarten zijn kleurrijk
+ je hebt een spel in de collectie dat niet velen zullen hebben
+ men heeft aandacht gehad voor de kleurenblinden door de kaarten ook te voorzien van letters
+ het bieden met kaarten van dezelfde kleur en vorm is een keer iets anders
+ een spelletje kan zo over zijn als er hoge KIZA-kaarten in een ronde worden gespeeld
+ de kleine uitgeverij denkt ook aan het milieu, het spel krijgt het imprim’vert-logo mee
+ de website van de uitgever zorgt ook voor een ondersteunend filmpje zodat je toch aan de slag kan gaan met het spel (wel in het Frans)

– de spelregels lezen allesbehalve aangenaam, ze zijn vaak onduidelijk en de weinige voorbeelden brengen ook al geen soelaas
– doordat de spelregels in het NL blijkbaar vertaald zijn door Google translate ben je aangewezen op de andere regels, die op hun beurt blijkbaar in het ENG, D en FR telkens ietwat anders opleveren qua resultaat
– de eerste keer dat je het spel speelt, is het erg moeilijk om uit je hand je KIZA-kaarten open voor je neer te leggen, je hebt totaal geen flauw benul waar je naartoe moet (dus je eerste sessie wordt sowieso een testpotje)

Conclusie : Kiza was geen onverdeeld succes bij ons. De grootste frustratie begint bij het lezen van de spelregels. De Nederlandse spelregels zijn gewoonweg hopeloos, die gooi je beter gewoon onmiddellijk in de prullenmand. De Engelse zijn dan weer vaak onduidelijk, dus je kan best gewoon naar de oorspronkelijke (FR) grijpen als je deze taal machtig bent. Als je dan alles hebt kunnen ontwarren aan de hand van de beperkte voorbeelden, schuilt er eigenlijk een relatief simpel bied-kaartspel achter deze horrorregels (nog maar eens te meer het bewijs dat spelregels schrijven een kunst is). Aanvankelijk is het wel moeilijk om in te schatten welke kaarten je gaat aanbieden tussen je KIZA-kaarten (de kaarten die geveild worden). Je bent wel erg afhankelijk van je handkaarten, waar hogere waardes natuurlijk sterker zijn dan de lage. Ik vind KIZA zeker geen slecht spel op zich, het zal enkel verloren gaan in al het andere geweld aan kaartspellen dat gewoon beter is. Bovendien is het beperkte thema (gewoon abstracte kleuren en vormen) ook niet het meest aantrekkelijke in mijn ogen. Ik denk dat er met dit spel, mits de juiste uitgever, véél meer uit te halen valt, maar dat is hier jammerlijk genoeg niet echt gelukt.

Titel : Kiza
Auteur : Franck Régnier
Uitgeverij : Les jeux du Lac

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s