Takenoko – Chibis

pic2494589

Takenoko is een titel die al geruime tijd in onze collectie zit en waarover we reeds een imprESSEN schreven op onze oude blog. Vandaag bespreken we de uitbreiding (die we eindelijk een keertje konden toevoegen), maar eerst even de impressie over het basisspel.

+ prachtig materiaal, het ziet er echt fantastisch uit
+ eenvoudige gameplay
+ gevarieerde manier om punten te scoren (drie soorten puntenkaarten)
+ redelijk gelijkopgaand en spannend
+ gevorderdenvariant voorzien om geluk een beetje in te dijken
+ ontwerp van mister “7 Wonders” Bauza, en qua niveau blijft hij gelijk (alhoewel dit familiespel is)
+ prachtige geschilderde panda en tuinman
+ ook een pluim voor de duidelijke en mooie spelregels
+ het is een lichter familiespel, maar er zijn toch héél wat mogelijkheden
+ er is een deluxe-versie op de markt die prachtig is, het water loopt er gewoon van uit je mond (maar de prijs is ook wel van dezelfde orde)

– als je helemaal geen willekeurigheid wil in een spel, dan kan je hierop misschien afknappen (of een eigen variant toepassen waarbij je drie opdrachtkaarten trekt en er één houdt ipv gewoon de bovenste te trekken)
– je moet een beetje geluk hebben met de opdrachtkaarten, met de ene kaart scoor je aanzienlijk meer dan met een andere (beetje een afknapper toch)
– de spelregels voor de verbeteringstegels zijn toch niet zo éénvoudig, hier worden al gauw foutjes tegen gemaakt, ook het feit dat tegels geïrrigeerd moeten zijn om te kunnen scoren wordt al gauw vergeten (een geheugensteuntje voor deze kleinere regels zou welkom zijn)

Chibis-uitbreiding :

+ de vrouwtjes-panda is nog schattiger dan het mannetje
+ de extra actie van de vrouwtjespanda is eenvoudig toe te voegen en levert nog een extra manier van punten scoren op (fijn om dit sowieso toe te voegen)
+ er zitten extra bamboescheuten in de uitbreidingen (ik heb het niet vaak meegemaakt dat we er tekort kwamen, maar voor het geval dat, is het een fijne toevoeging)
+ er komen meer watertegels in het spel, dus waterkanalen worden iets minder belangrijk, dit zorgt ervoor dat sommige opdrachten toegankelijker worden (die in de basisversie nog voor frustratie zorgden)
+ de nieuwe tegels en opdrachtkaarten zorgen wel degelijk voor extra variatie

– misschien had men in de spelregels nog moeten voorzien dat het spel past eindigt na wat extra opdrachtkaarten, ik heb het gevoel dat het spel nog ietsje sneller gaat en dat de opdrachten sneller te vervullen zijn (er mogen voor mijn part gerust één of twee extra opdrachtkaarten afgehaspeld worden)
– de extra tegels zorgen voor meer variatie, maar je gaat de regels wel telkens in het spelregelboekje moeten opzoeken, want intuïtief zijn ze niet meteen en ze brengen toch wat toeters en bellen met zich mee

Conclusie : Takenoko was al een erg fraai familiespel, maar voor de doorwinterde speler was het misschien net dat tikje te wispelturig en eenvoudig (alhoewel). Deze uitbreiding lijkt me dan ook wel een meerwaarde. Je gaat vooral op een extra manier punten kunnen scoren (babypanda’s) en meer variatie toevoegen. Ook de opdrachtkaarten lijken meer uit te balanceren, maar de gevorderden-regel van het basisspel moet je echt wel gaan toepassen (als je een opdrachtkaart trekt waaraan al voldaan is op het speelveld, mag je deze niet houden). Het geheel oogt nog een beetje mooier door de vrouwtjespanda en zeg nu eerlijk, wie wil er geen baby-panda’s in een spel? Was je al niet zo’n grote fan van Takenoko, dan gaat de combinatie met de uitbreiding je ook niet over de streep trekken, dat is ook wel een feit. Ik ga de uitbreiding wel standaard bij in de basisdoos stoppen en ga ze in het vervolg altijd toevoegen.

Titel : Takenoko – Chibis
Auteur : Antoine Bauza
Uitgeverij : Matagot/Bombyx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s