Die Gärten von Versailles

pic3381440

+ een typische Schmidt spiele, eenvoudig spelconcept, leutig om te spelen, lekker luchtig
+ het uitspelen van de kaarten heeft hier een extra dimensie. Is een hoge kaart nu goed of net niet goed genoeg? Of speel je toch maar een lage kaart? Maar is die laag genoeg?
+ de spelregels zijn echt wel supersimpel, dit is weer zo’n spel dat je erg snel op tafel kan gooien met zowat iedereen en ook jongere spelers
+ het auteursduo (en dan vooral Günter) staat garant voor kwaliteit en dat is hier ook het geval, al is het wel in de categorie “snel en luchtig”
+ op de achterkant van de spelregels staat een overzichtje van het scoreverloop van de tussentelling en slottelling (het is eenvoudig, dus op zich geen must, maar het is fijn dat men eraan heeft gedacht)

– het is een eenvoudig spel, maar gaat daarom misschien ook al wel sneller vervelen
– het aanbouwen van de tegels is simpel, maar daardoor ook weinig uitdagend
– het thema is misschien niet onmiddellijk het aantrekkelijkste, het lijkt allemaal ook wat ouderwets
– het kan voorvallen dat bepaalde kleuren onmiddellijk door een speler worden opgeëist en dan is het moeilijk om hier nog over te gaan. Voor andere kleuren wordt er gevochten en dan kan de derde hond wel eens met de grote punten gaan lopen (daardoor denk ik dat je dit spel ook best met vier of vijf speelt, maar het werkt met alle spelersaantallen)

Conclusie : Die Gärten von Versailles is een titel die hoogstwaarschijnlijk in niet veel spellencollecties zal voorkomen, maar blijkbaar is er in Duitsland echt wel een markt voor spellen van deze “zwaartegraad”. Schmidt, toch één van de grootste uitgevers in Duitsland, brengt geheid dit soort spellen op de markt … en ik kan dit best begrijpen. Ook dit spel is weer toegankelijk, makkelijk qua spelregels, speelt vlot weg en de speelduur is kort … eigenlijk het perfecte “gezelschapsspel” voor de niet-veel-spelers. En daardoor zit je als recensent ook een beetje verveeld als je hier negatieve puntjes op moet gaan plakken, want die zijn er wel degelijk. Maar tegelijkertijd moet je die allemaal in perspectief gaan zien en denken aan het doelpubliek voor dit soort spellen en dan smelten ze als sneeuw voor de zon. Aan alle lezers van dit blogje (toch spelfanaten lijkt me) zeg ik dus … niet onmiddellijk een must. Aan iedereen die niet gewend is om veel te spelen en graag iets tof in z’n kast heeft staan om, als op zondag de oma en opa langskomen (en je ze toch eens kan overhalen om mee te spelen) op tafel te gooien, dan doe je hier weinig fout mee.

Titel : Die Gärten von Versailles
Auteurs : Lena & Günter Burkhardt
Uitgeverij : Schmidt spiele

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s