Ninjato

pic967931

+ toegankelijk spel, met geen al te moeilijke regels
+ prima overzichtje van WGG op hun site (na registratie), wel enkele kleine opmerkingen (zie onder)
+ prachtig materiaal, functioneel en mooi geïllustreerd
+ de ninjasterren (shuriken) waarmee je het worker-placement-gedeelte doet, zijn eens iets anders dan een meeple
+ toch nog een extra pluspuntje voor het artwork op de kaarten, héél erg mooi
+ thematisch klopt het plaatje hier wel (zeker inzake het sluipen en overvallen)
+ mooi gebalanceerd, hoewel je hier zelf ook wel wat voor moet zorgen
+ qua gameplay zonder meer te vergelijken met Stone age, maar dit spel is naar mijn mening leuker (aangezien er minder dobbelgeluk mee gemoeid is, maar hier moet je een beetje geluk hebben met de wachters die je tegenkomt, dus dit is persoonlijke smaak)

– enkele kleine spelregels zijn in de spelregels in aparte kadertjes gezet, maar vergeten op het overzicht van WGG
– de spelregels zijn op zich wel duidelijk, maar de structuur (lay-out) van het boekje laat een beetje te wensen over, thematisch is het fraai, maar om te lezen ietsje minder
– sommige kaarten, vaardigheden moeten gecheckt worden in de spelregels, wegens niet direct duidelijke iconografie (moet ik een extra kaart spelen of niet?) (maar eens je ze kent, is dit geen probleem meer)
– het artwork is erg mooi en fraai gedaan, maar het speelbord is wel redelijk donker (thematisch natuurlijk weer prima, want meestal sluipt een ninja wel rond in het donker)

Conclusie : Ninjato is één van die oudere titels die af en toe toch eens op tafel komen. Het is een thematisch erg fraai uitgevoerd spel, dat erg toegankelijk is om te spelen. Het is toch echter elke keer weer even wennen aan sommige regeltjes, maar eens je weer onderweg bent, is het geen enkel probleem en speelt hij vlot weg. Er is een zekere geluksfactor in het spel, maar die stoort hier eigenlijk niet echt vind ik. Elke speler zal ook zo’n beetje z’n eigen weg volgen, maar toch kan je elkaar wel degelijk gaan pesten. Dit zal ook nodig zijn, het is erg belangrijk dat je de tegenstand geen grote punten laat oprapen, want die zouden wel eens het verschil kunnen maken. Als je hierin slaagt zal de strijd ook zeer spannend zijn aan het einde van het verhaal. De spelers kunnen zowel aan de slag om de tussentellingen te winnen (of op z’n minste 2de te zijn), alsook lange-termijn-planning met de geruchtenkaarten. Hier kan nog héél wat goedgemaakt worden in de puntenstand. Het materiaal nodigt alleszins uit om te spelen. De kleinere regeltjes zijn op zich niet echt moeilijk, maar toch betrappen we er ons keer op keer op dat ze blijkbaar ook niet echt blijven hangen, dit is toch wel een nadeeltje (zo zijn er enkele eigenschappen van kaarten, het uitdelen van de punten/kaarten bij een tussentelling, de elite-wachters die voor vraagtekens kunnen zorgen). Maar al bij al hoeft dit allemaal niet onoverkomelijk te zijn. Ninjato is gewoon een erg leuk spelletje voor tussendoor. Je zal het niet elke week op tafel leggen, maar het is zo’n spel dat je ook niet uit je collectie gaat schoppen.

Titel : Ninjato
Auteurs : A.B. West & Dan Schnake
Uitgeverij : WGG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s