Manitoba

pic4294360

+ Het kiezen van je acties door middel van de actieschijventoren is een nieuw gegeven voor mij, altijd interessant
+ Het materiaal is erg goed qua kwaliteit, dik karton, stevige “chunky” meeples
+ Met een minimum aantal aan materiaal toch het maximale aan spel eruit gehaald
+ Er is een speloverzicht voorzien op een kaartje (maar dit is niet echt nodig, de spelregels zijn eenvoudig)
+ Alle gebeurtenissen en bonussen van de sporen staan netjes in het spelregelboekje
+ De iconografie is zéér strak en goed gedaan, het voelt allemaal erg intuïtief aan
+ Dit spel heeft een perfect, aangename speelduur waarbinnen je het (normaal) altijd afgewerkt krijgt
+ Er is wel een beetje interactie in het kiezen van de actieschijven, maar je gaat hier geen cutthroat-gevoel aan overhouden, je kan altijd wel je actie uitvoeren
+ Er zijn meer scorefiches en seizoenskaarten in het spel dan nodig, dus er zal telkens een beetje variatie zijn (zonder overweldigend te worden op dit vlak)

– Euro’s hebben vaak de kwalijke gewoonte een thema erop te plakken en dat is hier niet anders, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika zijn niet echt aanwezig
– Het materiaal is mooi, maar ik zie het nut niet echt in van de vier aparte kartonnen sporen die samen en mooie totem vormen, een gimmick dat ook op één speelbord had gedrukt kunnen worden (maar het is wel degelijk mooi gedaan)
– Als je aanvankelijk nog redelijk dicht bij elkaar staat op het scorespoor is het nogal druk en is een foutje snel gemaakt (een nadeeltje van de dikke, kwalitatieve meeples)
– Het materiaal is van een prima kwaliteit, maar er zit wederom erg veel lucht in de doos (dit had makkelijk in een kleiner doosje gepast, maar dan hadden we weer gezeurd over het gebruiken van een niet-standaardmaat van doos)
– Wij stootten op één vraagje (die we met een huisregel hebben opgelost), of je slechts één schijf van de stapel mag nemen (raar dat dit niet in de regels wordt besproken)
– Er zit misschien net dat tikje te weinig variatie in het spel om interessant te blijven na enkele speelsessies (de sporen liggen vast, het speelveld in zekere zin ook en het spelmechanisme is ook éénduidig)

Conclusie : Deze Manitoba is een uniek spelletje. Het onderscheidt zich in z’n gamma door z’n cool gevonden spelmechanisme, dat op het eerste zicht eenvoudig lijkt, maar dat toch héél wat diepgang met zich meebrengt. Deze diepgang is bovendien van een subtiele aard en niet diegene die je hoofdpijn bezorgt op een ontspannende speelavond. Het thema is flinterdun, je hebt absoluut niet het gevoel dat je tot een indianenstam behoort, maar het artwork maakt dan weer wel wat goed. Manitoba behoort tot de “medium-weight” spellen qua moeilijkheid, het nijgt zelfs meer naar de lichte kant en dat weten we af en toe wel te appreciëren. Misschien is dit ineens ook het grootste nadeel van het spel. De veelspeler gaat misschien te veel verwachten van dit spelletje en teleurgesteld achterblijven, terwijl de gelegenheidsspeler het spel eerder links laat liggen omdat het van een uitgeverij komt die spellen voor eerder doorwinterde spelers op de markt brengt. Dit zou echt een jammerlijke zaak zijn, want voor beide groepen is dit spel zeker toegankelijk. De veelspeler gaat dit een luchtig en fijn tussendoortje vinden dat makkelijk op tafel gelegd kan worden en waarmee je je echt wel zal weten te amuseren. De gelegenheidsspeler gaat hier al voldoende uitdaging in vinden zonder met een “zwaar” gevoel achter te blijven. Maar zoals zo vaak gaan dit soort spellen een beetje verloren in de zondvloed van spellen die niet zo polyvalent zijn, net zoals in het wielrennen dringt specialisatie zich blijkbaar wat op in de spellenwereld. Over de voor- en nadelen hiervan kunnen we het misschien eens op een ander moment hebben, misschien wel eens tijdens een potje Manitoba dat ik dan graag met je meespeel!

Titel : Manitoba
Auteurs : Marco Pranzo & Remo Conzadori
Uitgeverij : DLP games

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s