Farben

pic4319287

+ De prijs voor meest minimalistische artwork gaat naar … Farben
+ Unieke party-games, je vindt ze niet zo vaak, hier is er ééntje
+ Als je fan bent van story-telling, zelf verhaaltjes verzinnen, dan ga je je hiermee amuseren
+ De begrippen waar je een verhaal moet rond ophangen zijn erg goed gekozen, lekker algemeen en sommigen lijken verdomd veel op elkaar (zeker inhoudelijk)
+ Het is verbazingwekkend hoeveel info ons kleine brein toch blijkbaar kan onthouden
+ Voor sfeer gaat dit spel sowieso zorgen, de stomste verhalen ga je verzinnen om toch maar een kleur op te hangen bij een bepaald begrip

– Het is allemaal wel erg minimalistisch qua artwork (maar het doet wel z’n werk)
– Het is zo’n spel dat misschien af en toe eens op tafel komt, maar daar blijft het bij
– Het is zo’n spel dat vooral leuk is (en lekker loopt) als je het speelt met bekenden, op een club lijken de verhalen me toch minder spannend, persoonlijk en gênant te zijn
– De scores moet je bijhouden met pen en papier, en deze zijn niet voorzien, een scoreblokje had toch handig geweest

Conclusie : Als je bovenstaande puntjes leest en je hebt totaal geen clue waarover het spel gaat, dan neem ik aan dat het allemaal niet veel zegt. Vandaar dat ik vandaag een kleine uitzondering ga maken en het spelverloop van het spel hier kort voorstellen, dan kan je zelf bepalen of dit type van spel iets voor jou is.

In Farben krijgt elke speler een set kaartjes met telkens één van de 11 verschillende kleuren. Er worden tien opdrachtkaarten getrokken en deze tonen op weerszijden een algemeen begrip. De actieve speler kiest één van deze woorden en leest dit voor aan alle spelers. Iedereen kiest gelijktijdig één van z’n kleurenkaarten. Om beurten hangen de spelers daarna een verhaaltje op aan hun kleur gekoppeld aan het begrip. Alle uitgespeelde kleurkaarten worden samen met het begrip op een stapeltje terzijde gelegd. Dit wordt tot 10 keer toe herhaald, zodat alle woorden besproken zijn. Nu gaat de tweede fase van het spel in. De rechterbuur van de startspeler kiest een stapeltje en geeft deze aan de startspeler. Deze moet alle kleuren kunnen opsommen die de spelers bij dit begrip gebruikten. Als je de juiste kleuren uit je geheugen kan opdiepen (de verhaaltjes helpen echt!), scoor je 2 punten. Bovendien krijgt de speler waarvan je de kleur kon raden ook één punt (aangezien deze een goed verhaal heeft verteld). Als je een kleur niet raadt, krijg je uiteraard geen punten. Je kan er ook voor opteren om een hint te vragen aan de eigenaar van de kaart, indien je nadien juist raadt, scoor je beiden één punt. Dit wordt herhaald tot alle spelers evenveel keer hebben moeten raden. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ik vond Farben absoluut een aangenaam tijdverdrijf. Het is zo’n spelletje dat ik met mijn diverse vriendenkringen best wel eens op tafel zou durven gooien. Ik ben er ook van overtuigd dat dit voor iedereen een leuke ervaring is, maar daar houdt het dan waarschijnlijk ook een beetje op. Meer ervaring dan spel … dat mag al eens een keertje natuurlijk, maar niet al onze lezers zijn hiernaar op zoek.

Titel : Farben
Auteur : Apolline Jove
Uitgeverij : Spielwiese edition

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s