Ex Libris

pic3578008

+ Een duf thema als zijnde “bibliothecaris spelen” toch cool gemaakt, pluspuntje
+ Het artwork is verbluffend, bovendien heeft elk boek (en locatie) een andere “humoristische” titel meegekregen. Je merkt dat er liefde in dit spel zit.
+ Je kan het spel spelen met gelijke wapens of (best) onmiddellijk de speciale karakters toevoegen. Twaalf karakters waaruit je kan kiezen, elk met hun specifieke eigenschap die het spel telkens een tikje anders maakt
+ De core van het spel is relatief eenvoudig (zeker als je goed voor ogen houdt waarvoor je allemaal kan gaan scoren)
+ Alle speciale karakters hebben een eigen meeple gekregen = erg fraai
+ Het scorebord waarop je met een stiftje kan gaan schrijven is erg handig in dit spel. Bovendien is het overzichtelijk uitgewerkt en draagt ook dit bij tot de sfeer van het thema
+ De dynamiek van de diverse locaties die elke ronde in het spel komen, zorgen telkens weer voor een nieuwe denkoefening. Speel je liever safe kan je je thuisacties gebruiken, dus eigenlijk is er voor elk wat wils in dit spel.
+ Alle locaties staan op een overzichtje, dat kan erg handig zijn tijdens je eerste sessies
+ Er is wel wat tekst op de locaties, je kan ze best gezamenlijk overlopen, maar een pluim voor de teksten op zich. Ze zijn duidelijk en laten geen open vragen achter
+ Eens alle spelers hun boekenkasten vorm beginnen te krijgen, oogt dit spel toch wel erg fraai op je speeltafel
+ Het bijgevoegde speelbord was misschien niet echt een must, maar het toont wel
+ Er is een solomode voorzien voor diegenen die hier interesse in hebben
+ Het spel voorziet een beginnersvariant, een vriendelijke variant (hoewel het helemaal niet zo gemeen is) en een langere variant (door de eindcondities gewoon te verleggen)
+ Die hoogglans-cover valt echt wel lekker op in je spellenkast

– Er is wel wat leeswerk gemoeid met de diverse locaties. Dat zorgt ervoor dat de flow eigenlijk wat gebroken wordt. Zeker tijdens je eerste spel ga je hier even moeten doorbijten, want nadien wordt dit een erg vlot spel.
– Als je de Engelse taal niet echt machtig bent, begrijp ik dat het erg frustrerend kan zijn om de eigenschappen van de locaties te begrijpen (en ook te onthouden)
– Het speelbord is enigszins overbodig. Maar we zijn blij dat het erbij is want je krijgt een overzicht van de scoremogelijkheden en kan de locaties netjes erop en ernaast gaan schikken.
– Op de duur liggen er wel wat mogelijke locaties om naartoe te gaan. Je geraakt het overzicht dan wel wat kwijt en komt vaak te laat tot de conclusie dat je die éne optie natuurlijk vergeten was.
– Er is wel een zekere vorm van interactie op sommige locaties, maar je kan niet in elkaars bibliotheek gaan rommelen (voor mij een pluspunt, maar misschien dat sommige spelers die graag als variant zouden toegevoegd willen zien)
– Misschien had men in plaats van het boekenthema hier ook wel het spellenthema kunnen kiezen (verzamelen van spellen komt ons dat tikje bekender voor)

Conclusie : We hadden ons oog al geruime tijd laten vallen op deze Ex Libris. Enerzijds het unieke thema, maar ook het artwork en spelsysteem leken ons wel de moeite. Proefondervindelijk kunnen we nu ook bevestigen dat het de moeite waard is. Ex Libris bevindt zich in de categorie van de middelmatige spellen qua zwaartegraad. Enkel de eerste sessie zal het even zoeken zijn aangezien je de diverse eigenschappen van de locaties onder de knie moet krijgen. En het moet gezegd, elke locatie is echt divers, heeft z’n mogelijkheden en de synergie tussen deze eigenschappen onderling zorgt ook soms nog eens voor een denkoefening. Het zou aanvankelijk dus ook wel wat AP kunnen veroorzaken omdat spelers niet direct doorhebben wat ze nu het beste zouden doen. Af en toe denk je ook gewoon te ver na en kies je best gewoon voor je thuisactie. Er zitten ook wel enkele locaties bij waarbij de geluksfactor zeker z’n rol speelt, maar volgens mij balanceert dit zich sowieso uit gedurende het spel. Wat vooral erg fijn is, zijn de diverse speciale karakters (met eigen meeple) die je in staat stellen om net dat tikje anders te spelen dan de anderen. Sommige karakters zal je frequent kunnen gebruiken en anderen niet. Het ene zal je waarschijnlijk als sterker ervaren dan het andere, maar in de eindafrekening heeft dit vaak geen rechtstreekse invloed, dus dat kunnen we enkel toejuichen. Ons heeft het spel alvast bekoord en we brengen het graag nog eens op tafel.

Titel : Ex Libris
Auteur : Adam P. McIver
Uitgeverij : Renegade game studios

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s