Railroad ink.

+ Het is zoals elke roll&write altijd een leuke en toffe puzzelervaring
+ Het feit dat elk doosje twee expansies bevat die het spel een tikje anders maken, die zorgen voor voldoende variatie
+ De baas van Horrible games heeft hier een economische mastermove gedaan door twee aparte doosjes af te leveren, die eigenlijk toch wel een beetje samenhoren (lees hieronder)
+ Als je de spelersbordjes naast elkaar legt dan krijg je één mooi panoramisch zicht, gevormd door de tekeningen. En nu komt het … in Essen kreeg je een extra bordje dat de spelersborden van rood en blauw verenigd in één mega-afbeelding
+ Het leggen van de puzzel is aangenaam, in die zin dat het duidelijk is wat je moet bereiken (zoveel mogelijk exits, langste weg, langste spoor en middelste vakjes gebruiken). We moeten toegeven dat het eigenlijk best wel leuk puzzelt.
+ Je gaat vloeken als je weer net niet hebt opgemerkt dat die ene exit een spoor is en die andere een weg, het blijft grappig
+ Er zijn uitwegen voorzien in de vorm van zes “jokers”, waarvan je er drie mag tekenen tijdens het spel, dit zorgt toch voor extra mogelijkheden als je dreigt vast te komen zitten.
+ Fijn dat men oog voor detail heeft gehad bij het maken van de invulhokjes, er is telkens een klein plaatsje voorzien om de rondenummers te noteren, zo kan je eventueel gaan traceren en foutjes makkelijker rechtzetten (of controleren aan het eind natuurlijk, maar hier heb je volgens mij nooit zin in).
+ Het spel speelt identiek met 1 als met 6 spelers, bovendien blijft de speelduur ook ongeveer gelijk (al zou je het met 100 spelers spelen, wat trouwens perfect zou kunnen)
+ De gekleurde dobbelstenen geven een extra manier van punten scoren, maar ook een ietwat andere dynamiek aan het spel. De ene kleur zorgt voor minder opties of moeilijker opbouwen, de andere net meer. Je kan dan echt gaan bepalen met welke uitbreiding je graag speelt of net niet.

– De magnetische sluitingen van het doosje raken al gauw het noorden kwijt
– Twee aparte spellen, die eigenlijk totaal hetzelfde zijn, economisch goed gezien, maar wij hadden ze dan toch liever in één doosje gezien (dan had je overigens altijd dezelfde set aan dobbelstenen en bordjes kunnen gebruiken, enkel de gekleurde dobbelstenen zijn verschillend). Financieel een pijnlijke situatie, want je wil uiteraard beide doosjes.
– Je hebt totaal geen zicht op wat de andere spelers aan het doen (of klungelen) zijn. Het is echt wel een multiplayer-solitair puzzelspel
– Er kan erg veel (onbewust) vals gespeeld worden, aangezien je elkaar niet echt in het oog hebt (zeker niet bij meerdere spelers)
– Af en toe moet je wel wat zitten wachten als je tegenstander compleet vastloopt en even niet meer weet van welk pijlen hout maken, of in dit geval, welke weg/spoor waar te tekenen (gelukkig heeft iedereen dit wel een keertje voor in het spel)
– Voorzie best toch wat keukenpapier om de stift van de bordjes te verwijderen, het wordt nogal veel en dan blijft er wel wat achter als je enkel met de wissers op de stiften werkt

Conclusie : Eigenlijk valt er best wel wat te vertellen over dit eenvoudige roll&write-spelletje. Het is al uniek dat er twee versies op de markt zijn gekomen, die gecombineerd kunnen worden, maar eigenlijk toch ook weer totaal niet. Als je overweegt om deze spellen te kopen, zou ik sowieso maar één setje aanraden. Welke? Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur, welke kleur het mooiste staat in je spellenkast en of je het meer hebt voor water of voor vuur. Persoonlijk kan ik me al wel enkele keren amuseren met het basisspel alleen, dit is al een fijn puzzeltje om te maken. Maar je maakt dit puzzeltje echt wel alleen, of je nu effectief alleen of met een ganse bende ronde de tafel zit. Iedereen zal echter een andere puzzel samenstellen en dit is wel ludiek om te zien, maar qua interactie of “gezelschap” blijf je op je honger zitten. Zit je ’s avonds vaak alleen, speel je graag eens een solo roll&write, dan kan ik deze wel aanraden, maar voor het overige is het niet veel nieuws onder de zon, ondanks de vier mogelijke expansiemodules.

Titel : Railroad ink.
Auteurs : Hjalmar Hach & Lorenzo Silva
Uitgeverij : Horrible games

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s