Athens

pic3974461

+ Het artwork op de kaarten en doos is erg mooi in mijn ogen
+ De speciale dobbelstenen zijn ook wel cool, ook de dobbelsteen die een wisselende speelvolgorde aangeeft, hadden we nog niet gezien
+ Je kan op verschillende wegen (kaarten) gaan spelen om je punten te halen
+ De eindstrijd is erg spannend, een gelijkstand is nooit ver weg (alles lijkt me erg uitgebalanceerd)
+ De speelduur is erg kort en  aangenaam, misschien zelfs een tikje te kort (zie onder)

– Iets te weinig doordacht spel in mijn ogen, hier zit volgens mij véél meer in
– De speelmat die erbij wordt geleverd is tof, maar ook erg kleurrijk (een beetje te) en brengt ook wel wat geurhinder met zich mee
– De puntenkaarten zijn dubbelzijdig bedrukt (ene kant 1 punt, andere kant 5), pas op dat je je stapel niet per ongeluk omdraait
– Alles lijkt me hier zo uitgebalanceerd, dat wat je ook doet, het eigenlijk bijzonder weinig uitmaakt, je gaat sowieso kort bij elkaar eindigen (en ik heb nog niet door waar ik dan het verschil zou kunnen en moeten maken)
– Ik heb het gevoel dat men het spel binnen die korte speelduur wilde houden, maar dit is ten koste van enkele andere zaken gegaan. Zo kan je volgens mij iets te weinig opbouwen, het mag scherp zijn, maar het moet aangenaam blijven.
– Voor mij voelde het allemaal een beetje droog en vlak aan

Conclusie : Persoonlijk wou ik deze Athens erg leuk vinden. Was het het fraaie artwork op de kaarten of de manier hoe alles uitgespreid op je tafel zo cool toont? Ook na het lezen van de spelregels blijf je best opgetogen over wat zou kunnen volgen. Maar eens je halverwege je eerste sessie bent, heb je eigenlijk al het gevoel dat er iets mist. Je hebt slechts 14 beurten waarin je zo veel zaken wil gaan doen en combineren … en dat lukt absoluut niet. Hoeft geen erg te zijn, want vaak herken je hieraan de betere spellen, maar alles lijkt bij Athens zo artificieel. Ondanks het fraaie artwork heb je op geen enkel moment het gevoel dat je Athene aan het opbouwen bent (ik begrijp nu een beetje het gevoel dat sommige spelers bij droge euro’s hebben, maar daar heb ik dat dan weer niet persoonlijk). Mij lijkt het dat het spel net dat tikje te weinig geplaytest is met een divers publiek (wel in de eigen rangen). Zo lijkt het me opportuun om alle spelers bij aanvang van het spel al wat basisgrondstoffen te geven, dan spaar je alvast de eerste drie ronden van het spel uit, waarin je niets anders doet dan grondstoffen nemen en opwaarderen om eindelijk van start te kunnen gaan. Op deze manier hou je de speelduur ook kort, maar kan je net dat tikje meer ondernemen.
Qua uitvoering is hier echt wel liefde in gestopt, dat merk je dan weer wel. Het artwork hebben we al vermeld, de speelmat is een mooi extraatje om alle kaarten netjes op hun plaats te houden (zodat het overzichtelijk blijft) en men heeft toch geprobeerd om met de dobbelstenen en arbeidersfiches enkele nieuwe elementen toe te voegen. Je merkt ook dat dit spel super-uitgebalanceerd is. De punten die met kaart A te verdienen zijn in 2 acties komen perfect overeen met de punten die je voor kaart B krijgt met 1 actie. Het zal dan ook vaak op erg kleine details aankomen volgens mij wie het laken naar zich toetrekt.
Voor mij lijkt dit spel net niet voldoende te werken, het voelde allemaal zo vlak en droog aan (dat heb ik niet echt snel) en dat is erg jammer. Ik geef het spel zeker nog eens een kans, ook met meer spelers en moest dit dan enige verandering aan mijn mening brengen, dan kom ik graag bij jullie terug, maar voorlopig is het een “net niet”.

Titel : Athens
Auteurs : Sungwoo Hyun & Minwoo Hyun
Uitgeverij : Baccum

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s