Monster lands

pic3730723

+ Het artwork is fenomenaal, het oogt allemaal erg fraai op tafel
+ Voor fans van beide extremen (euro of ameritrash), zit deze titel er netjes tussenin, dus voor elk wat wils
+ De spelregels zijn goed geschreven
+ De strijd is best spannend te noemen, aan het eind van het verhaal liggen de scores dicht bij elkaar (bij ons moet de tie-breaker z’n werk doen)
+ Als je houdt van het maken van combinaties met eigenschappen om zo een sterke krijger te maken, gecombineerd met het voorzien van vallen, defensie versterken en een kleine portie geluk bij het dobbelen om het resultaat van een gevecht te bepalen, dan ben je hier zeker aan het juiste adres
+ Er zit alvast wat extra materiaal bij om wat varianten uit te testen
+ Online vind je een fantastische spelregel samenvatting, zeker downloaden als je het spel wil uitleggen of snel terug oppikken na een tijdje (de KS editie had deze overigens netjes afgedrukt in kleur erbij)
+ De gele dobbelstenen geven korting bij aankopen van uitrusting, huurlingen, … en dit systeem werkt erg cool (je gaat ook kortingen krijgen van eerder geplaatste dobbelsteen met een hogere waarde, dus zelfs als je slecht dobbelt, hoeft dit geen ramp te zijn)
+ Het is niet zo dat je je kan focussen op één mega-krijger waarmee je alles platslaat, je moet wat verdelen, uitbouwen en vooral … betalen aan het eind van een ronde (dit is logisch en maakt ook dat alles in balans blijft)
+ Op zich is de geluksfactor relatief beperkt gebleven in dit spel, waar het toch uiteindelijk om de dobbelsteenworp draait, dat is een goed gegeven

– Het oogt allemaal erg mooi, maar het speelbord in z’n geheel valt relatief klein uit
– De waarden van de doorzichtige (glazige) gele dobbelstenen zijn niet altijd goed zichtbaar
– De spelregels op zich zijn goed geschreven, maar het is zo veel, je moet effectief iemand hebben die er zich wil doorworstelen
– Het spel is echt wel fiddly, het bevat héél wat materiaal dat je dan nog op elkaar gaat stapelen vooraleer je op monstertocht trekt
– Het feit dat dit spel een hybride is tussen euro en ameritrash, zorgt er ineens ook voor dat je vis noch vlees krijgt in dit spel, moeilijk om er echt over te oordelen op deze manier
– Het opstellen van het spel heeft ook wel wat voeten in de aarde, maar dat zijn we in het recentere verleden al wel gewend geraakt natuurlijk (maar het verdient toch een vermelding)
– De Kickstarter componenten van de deluxe versie zijn echt topnotch en reiken tot aan het zenit qua kwaliteit, dit zorgt er ook voor dat de retail versie een beetje verbleekt, terwijl het toch ook erg mooi is (de spelregel samenvatting hadden ze wel mogen voorzien)

Conclusie : Deze Monster Lands herbergt een dice-placement-euro met een dice-throwing-ameritrash. Misschien zeggen deze termen u niet veel, maar het komt erop neer dat je in het eerste deel van elke ronde je dobbelstenen op het speelbord gaat plaatsen om wapens, uitrusting, huurlingen, geld, toverdrankjes, … aan te schaffen om ze nadien in het tweede gedeelte in de strijd te gooien tegen de opkomende monsters. Een gevecht tegen deze fraai geïllustreerde lelijkaards gaat gepaard met een worp met de dobbelstenen. Het is dus een puur geluksspel? Neen, dat is het allerminst, het kan wel eens doorslaggevend zijn, maar in principe kan je op bijna alles gaan anticiperen.
Monster Lands kwam tot stand via een KS-campagne en hier is héél wat over gezegd en geschreven. Er waren enkele KS exclusives en dit zorgt altijd voor mensen die dan geloven dat ze geen volledig spel krijgen voor hun geld. Hiermee ga ik niet akkoord, die extraatjes zijn fijn, maar niet noodzakelijk. Het spel herbergt voldoende materiaal om er een tijdje mee zoet te zijn. Vraag is nog maar of je het spel daadwerkelijk zo vaak op tafel gaat krijgen dat je die extras überhaupt nodig hebt. Het is wel zo dat de deluxe componenten héél erg mooi zijn en de stukken van de retail-versie hierbij in het niets verdwijnen (terwijl er niets op aan te merken is), maar dit ga je in de toekomst méér en méér meemaken vrees ik. Voor mij persoonlijk is dit spel een beetje te veel vis noch vlees, het doet het zeker niet slecht in beide compartimenten (euro of ameritrash), maar het steekt ook niet boven de middelmaat uit in deze categorieën, dus of het echt lang in ons hoofd zal blijven hangen, daar vrees ik een beetje voor. Neem daarbij nog de inspanning die je moet leveren om de spelregels door te nemen en eigen te maken en dan weet je dat dit spel niet voor iedereen zal zijn. Neemt niet weg dat ik onmiddellijk toch een aantal spelers in mijn kennissenkring kan aanduiden die hiervoor wel overstag zullen gaan.

Titel : Monster lands
Auteurs : Víctor Fernández, Gorka Mata, Sergi Solé Pascual & Daniel Schloesser
Uitgeverij : Second gate games

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s