Radetzky – Milano 1848

pic4288067

+ Een historisch netjes uitgevoerd coöperatief spel, thematisch zit het wel snor
+ Men hanteert het “blad-steen-schaar”-principe om gevechten af te handelen, dit is gekend en daardoor makkelijk, bovendien heeft men op inventieve wijze gebruik gemaakt van de iconen kanonskogel (steen), landkaart (blad) en gekruiste degens (schaar)
+ Het is een luchtig coöperatief spel, in zekere zin heeft het wat weg van Pandemie, dat in een thematisch sterk jasje is gestopt
+ Men heeft een basisspel en een geavanceerde versie voorzien (zie ook onder)
+ Je kan bovendien ook solo aan de slag gaan, mits enkele minieme wijzigingen (maar dan gaat het coöperatieve deel natuurlijk grotendeels verloren)
+ In het geavanceerde spel krijg je meer kansen en uitwegen om gevechten te beslechten en dit is zeker een must (anders wordt het al snel saai en repetitief)
+ Het is niet zo evident om het laken naar je toe te trekken in dit spel

– Het vechtsysteem “blad-steen-schaar” is op zich tof gevonden, maar het maakt het spel niet echt sexy moet ik zeggen, het is redelijk saai en voorspelbaar (zeker in het basisspel)
– Fijn dat men een basisspel voorziet om het systeem een beetje te leren kennen, maar ik zou altijd aanraden om het geavanceerde spel te spelen, het is méér spel en bovendien wordt het op die manier iets makkelijker om te strijden voor de winst
– Het speelbord is mooi vormgegeven, maar de randen in de plooi van het bord zijn nogal grof gesneden

Conclusie : Radetzky lijkt me een spel dat erg in de smaak zal vallen bij de inwoners van Milaan zelf. Thematisch is het zeker tof uitgewerkt en ik neem aan dat als je gevoelsmatig er enige connectie mee hebt, dat dit nog sterker uit de verf zal komen. Persoonlijk heb ik het spel eerst getest in de basis-solo-versie en was ik vooral ontgoocheld. Ik heb eigenlijk weinig tot niets met het thema (dat volgens mij ook niet echt sexy is voor al die spelers die niet echt iets met Milaan hebben) en bovendien vond ik het spelprincipe te beperkt en repetitief. Daarnaast was het ook nog eens héél moeilijk om enigszins vat te krijgen op de engine van het spel en werd je op korte tijd gewoon van de kaart (bord) geblazen. Ga je echter voor het geavanceerde coöperatieve spel met meerdere spelers zie je toch enkele mogelijkheden en komt de kracht van dit spel meer naar voren. Je zou het echt wel kunnen gaan beschouwen als een Pandemie light en dit is zeker een goede zaak. De vraag die je je dan wel onmiddellijk stelt, is of dit spel dan een meerwaarde is in je collectie en of je niet beter ineens voor het andere coöperatieve geweld gaat. Veel zal dan afhangen van je smaak qua thema denk ik. Ben je gek op geschiedenis en kan je een thematisch “oorlogsspel” wel appreciëren in deze coöperatieve vorm, dan moet je het zeker eens uitproberen. Heb je echter niets met het thema, dan lijkt het me een spel dat je gerust kan passeren in deze tijden van overvloed.

Titel : Radetzky – Milano 1848
Auteurs : Alberto Barbieri, Marco Garavaglia & P.S. Martensen
Uitgeverij : Post Scriptum

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s