Raiders of the North Sea – uitbreidingen

Hieronder geef ik graag de extra’s die de uitbreidingen herbergen. Ik zal telkens vermelden of dit over de Hall of Heroes (HoH) of Fields of Fame (FoF) gaat. De conclusie voor het toevoegen van beiden ligt dicht bij elkaar en combineer ik dan ook graag.

+ De spelers krijgen nu individuele spelersbordjes om hun materiaal op kwijt te kunnen (HoH)
+ Er zijn overzichtskaarten toegevoegd met het verloop van de eindwaardering (HoH & FoF)
+ Nadat een gebied geplunderd is, kan je er nog een queeste gaan vervullen (en dus nog een manier van punten scoren) (HoH)
+ Door hetzelfde type van queesten te vervullen kan je ook nog eens een bonus opscharrelen in de vorm van een reputatietegel. Ook deze brengt weer een tof extraatje met zich mee, alsook enkele punten (HoH)
+ Er kan een extra speler mee aan de slag gaan (HoH & FoF)
+ Je kan 30 nieuwe kaarten toevoegen, deze zijn overigens netjes met een icoontje gemarkeerd zodat je ze makkelijk kan uit sorteren (HoH & FoF)
+ De extra grondstof “mede” (ofte voorloper van bier) zorgt dat je nog meer kan gaan anticiperen op een slechte dobbelsteenrol, je gaat nog makkelijker aan de hoge punten kunnen geraken als je dit kan inzetten (prima voor de spelers die alles graag tot in de puntjes willen in de hand houden) (HoH)
+ Ondanks het feit dat dit een lijvige uitbreiding is, valt er niet zo erg veel extra spelregelwerk te worden uitgelegd. Bovendien komt er ook weinig nieuwe iconografie bij, zodat het spel z’n snelheid kan behouden (HoH)
+ Qua artwork kunnen beiden uitbreidingen netjes naast het speelbord worden geplaatst (HoH & FoF)
+ Er zijn extra dobbelstenen toegevoegd als alternatief voor de standaard gevechtsdobbelstenen, waarmee je nog meer onheil op je nek kan halen (FoF). Het is uiteraard vrijblijvend om deze al dan niet toe te voegen
+ De Jarl-kaarten zorgen voor nog stevigere eigenschappen en mogelijkheden tot het scoren van punten door faam en specifieke eigenschappen (FoF)

– Door de extra speler(s) gaat de speelduur wel oplopen (HoH & FoF)
– De uitbreidingen zitten verstopt in twee verschillende doosjes, economisch goed gezien maar ze hadden even goed samen kunnen zitten (HoH & FoF)
– Het plunderen wordt toch een stukje ingewikkelder met de wondefiches en de afhandeling ervan zal wat meer tijd in beslag nemen, nog meer stapjes te ondernemen (FoF)

Conclusie : Beide uitbreidingen zijn een prima toevoeging op een sowieso al sterk spel. Beide uitbreidingen houden erg goed rekening met de sterktes en zwaktes van het basisspel. Spelers die graag alles in de hand houden en niet erg houden van aanvallen, zullen standaard de Hall of heroes uitbreiding toevoegen. Spelers die liever voor dood en glorie gaan, opteren dan waarschijnlijk weer eerder voor Field of fame. Maar ook de combinatie van de twee werkt erg goed en geeft een volwaardig en verzadigd gevoel na een speelsessie. Persoonlijk zou ik dan toch opteren om met maximaal 4 spelers aan de slag te gaan die het spel al kennen. De uitbreidingen zijn bovendien erg makkelijk te integreren, het vergt niet erg veel extra uitleg en alles is wederom erg intuïtief. Het is ook fijn om te zien dat men bij de Hall of heroes uitbreiding spelersborden heeft toegevoegd om alles netjes te kunnen uitstallen. Ik vermoed dat fans van het spel beide uitbreidingen tegelijk zullen aanschaffen, dus het zou misschien fijn zijn als ze op termijn in één grote doos op de markt zouden verschijnen. Hoewel ik hieraan twijfel, want de kleine doosjes zijn nou éénmaal het handelsmerk van de uitgeverij. Wat dit betreft doen ze echt wel een goede zaak vind ik. Het is doordacht en de meeste spelers kopen de ganse set. Bovendien voegen de uitbreidingen echt leuke dingen toe. Ik vermoed dat je sowieso altijd met minstens één uitbreiding aan de slag zal gaan.

Titel : Raiders of the North Sea – Hall of Heroes & Fields of Fame
Auteur : Shem Phillips
Uitgeverij : Garphill games

Advertenties

Een gedachte over “Raiders of the North Sea – uitbreidingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s