Tsukiji

pic3417186

+ Dit spelletje heeft een redelijk uniek biedsysteem, het is niet zo eenvoudig om hier vat op te krijgen
+ Het artwork is erg cool moet ik zeggen
+ Het bieden op zich zorgt voor toch wat kopzorgen, het is moeilijk keuzes maken
+ De strijd is spannend, maar je kan echt wel een verschil maken
+ Met alle spelersaantallen blijft het overeind, zelfs met 2 en dat is niet evident voor een biedspel
+ Je moet het spel spelen met het geld dat je bij aanvang hebt gekregen, je kan dus niet zo maar het grote geld er tegenaan gooien (ook minpunt, zie onder)
+ Timing is cruciaal, op het juiste moment de startspeler in handen krijgen, kan belangrijk zijn
+ De speciale biedkaarten moet je echt doordacht uitspelen, je gaat ze liefst niet zo maar verkwanselen

– Het spel vergt wel wat telwerk aan het einde van het spel
– Je moet het spel spelen met het geld dat je bij aanvang van het spel hebt gekregen, nothing more nothing less (oké, je kan een beurt volledig passen voor 3 geld, maar als je maar 7 rondes hebt, is passen bijna hetzelfde als verliezen)
– Het spelletje blijft wel beperkt tot dit ene spelmechanisme (maar doet het wel erg goed)
– In de laatste beurt begint het ineens te dagen dat het om het eindgeld gaat en begin je te rekenen (als je met spelers aan de slag gaat die het ganse spel vertragen door constant te rekenen, wat me moeilijk lijkt, is de fun er snel af volgens mij)

Conclusie : Als je op zoek bent naar een spelletje met een marktmechanisme, gecombineerd met set-collecting van fraaie kaarten, dan is dit spel misschien wel iets voor jou. Er zijn in deze stijl al wel wat spellen op de markt, maar dit is zonder twijfel één van de beste. Het feit dat je met een beperkt budget zit om aan te kopen (en dat dit ook niet tijdens het spel kan worden bijverdiend) zorgt voor een extra voorzichtigheid. Het bieden vereist een speciale kronkel in je hoofd en dit zal zo blijven tijdens een héél aantal sessies. Je krijgt niet onmiddellijk grip op het gegeven en zal een beetje op gevoel moeten gaan handelen … en dat vind ik altijd leuk in een spelletje. Als je alles kan gaan beginnen uitrekenen is de lol eraf voor mij.Gelukkig kan dat in dit spel niet echt (of toch niet in mijn hoofd), enkel tijdens de laatste ronde overviel mij het gevoel van “rekenen maar!”. Tsukiji is dus een interessant en a-typisch marktspel dat het volgens mij wel goed zal doen bij de meeste spelers, of toch zeker de eerste paar sessies.

Titel : Tsukiji
Auteur : Leandro Pires
Uitgeverij :  Redbox (verdeeld door Asmodée)

Advertentie

1 Comment

  1. Zalig spelletje … maar kan inderdaad met meer spelers op een geluksspelletje lijken. Daar je geen vat hebt op wat andere gaan bieden.
    Maar je weet dit op voorhand dus kan je je er op instellen. Ook de fluctuatie van de visprijs gedurende het spel zorgde bij ons voor de nodige hilariteit en frustratie. 😁

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s