Spectaculum

pic1206638

+ Knizia, dus speelt lekker vlot weg
+ kaarten aan- en verkopen op het juiste moment tegen een zo hoog mogelijke winst, het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn
+ geluksfactor is aanwezig (bij het trekken van de fiches), maar stoorde me eigenlijk niet echt
+ handige overzichtskaartjes, maar bij dit spel is het zelfs niet nodig (andere spellen zouden dit beter wel hebben)
+ speelbord is telkens anders door het leggen van de fiches, daardoor kan een bepaalde kleur erg belangrijk worden aanschouwd door de meeste spelers en een andere totaal niet, maar het leggen van de fiches, doet de zaken vaak volledig keren
+ erg makkelijk om uit te leggen en/of te demoën
+ je kan elkaar af en toe wel eens een pee stoven

– het thema is totaal van de pot gerukt, had eender welk aandelenspel kunnen zijn
– dit eerste punt maakt dat je pas in de loop van het spel het spel echt gaat appreciëren (het aandelensyndroom zit blijkbaar diep)
– het speelt op zich wel leuk, maar het is ook geen topper
– het is constant tellen, tellen en nog eens tellen, zeker als je het spel echt speelt om te winnen (speel je altijd op gevoel, dan hoeft dit minpuntje er natuurlijk niet te zijn)

Conclusie : het thema blijft voor mij een echte ramp, maar na nog eens een speelpotje (na lange tijd) is het een beetje weggetrokken, gewoonweg omdat het een leuk spelletje is. Zoals je gewend bent van Knizia is het spelverloop erg eenvoudig (kinderlijk eenvoudig zelfs), maar zit er toch wel wat tactische diepgang in het spel. In z’n core is dit een simpel koop- en verkoop-“handels”spel, maar ze hebben een beetje proberen te verstoppen in het thema en de gekleurde schijfjes. De fiches die het spel bevat zijn superduidelijk, maar zijn ook beperkt. Ik zou ook niet weten welke er extra zouden moeten zijn, maar nu blijft het bij -1,-2,-3, +1,+2,+3, betalen en uitbetalen. Het trekken van de fiches kan tot enige frustratie leiden, maar er is in de spelregels alvast een variant voorgesteld die dit enigszins moet tegengaan. Je mag dan 4 fiches trekken, waarvan je er drie gebruikt. Uiteraard kan je ook huisregels gaan toepassen die nog meer “hand”fiches toelaten, zodat je meer keuze hebt (maar dan verandert de balans ook weer een beetje volgens mij). Dit spel doet eigenlijk best wel waarvoor het gemaakt is volgens mij en dat verdient op zich alle krediet. Ik catalogeer dit spel in een categorie van spellen die leuk zijn om eens te spelen, maar zeker ook geen nood zijn om aan te schaffen.

Titel : Spectaculum
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Pegasus spiele

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s