Pandemie

pic1534148

+ dé referentie in de wereld van coöperatieve spellen, dat kan tellen
+ er zijn al talloze varianten en afkooksels van op de markt verschenen
+ het redden van de wereld blijft toch een fraai thema
+ de aanpasbare moeilijkheidsgraad is een must, zeker als je wat geoefend bent en het laken vaak naar je toe trekt
+ de eigenschappen van de karakters zijn unieke en voelen ook anders aan
+ het spel is best toegankelijk voor een ruim publiek
+ de handige overzichtskaartjes helpen je tijdens een eerste sessie
+ mits de juiste keuze aan moeilijkheidsgraad heeft dit spel een supercoole spanningsboog
+ er zijn ook enkele uitbreidingen te koop die het spel nog aantrekkelijker maken
+ als je vertrouwd bent met deze versie, is de stap naar de legacy-variant erg klein en daar ga je ongetwijfeld geen spijt van hebben
+ vergeet ook zeker de app niet te downloaden op je tablet, ook daar speelplezier gegarandeerd
+ deze topper is in het Nederlands beschikbaar, altijd fijn

– in dit soort spellen komt al gauw een alfa-speler op de vlakte, die speler die alles naar zich toetrekt en de beslissingen neemt (het is belangrijk dit te vermijden door z’n enthousiasme te temperen en de eindbeslissing bij de actieve speler te leggen)
– ondertussen zijn er misschien al wel wat betere coöperatieve spellen op de markt verschenen, zodat deze ietwat wegdeemstert (maar dat is bij mij persoonlijk niet echt het geval)
– in deze tweede (of latere) edities zijn het speelbord en de blokjes kleiner dan het origineel, ik prefereer wat dat betreft toch eerder het origineel (ondanks de coole doorzichtige blokjes)
– jammerlijk genoeg staat er ook een melkkoe in de wei die “Pandemie” heet, maar wie kan de uitgeverij ongelijk geven natuurlijk

Conclusie : Met deze Pandemie zal bij menig speler de liefde voor coöperatieve spellen gegroeid zijn. Uiteraard zijn er ook spelers die niets moeten weten van dit soort samenwerkingsverbanden en liever voor eigen glorie gaan in een spel, dus deze kan ik enkel aanbevelen om hier aan voorbij te gaan. Pandemie is, ondanks z’n leeftijd, nog steeds hedendaags, speelt fris, is spannend en kan je kéér op kéér op tafel gooien. En als je het dan al beu aan het worden bent, zijn er talloze varianten en uitbreidingen beschikbaar om je speelplezier terug naar een hoger niveau te tillen. Het artwork is fraai, realistisch en ook qua thema kan dit mij zeker bekoren. Het samenwerken, uitwisselen van kaarten is erg belangrijk om succesvol te zijn. Ik vermeld hier nog graag één spelregel die ik héél veel spelers fout zie uitvoeren (ik heb het spel al met héél veel diverse mensen gespeeld), namelijk het ruilen van kaarten. Je mag enkel een kaart ruilen van de stad waarin je samen staat (lees hem gerust nog eens opnieuw). Enkel de onderzoeker kan een kaart naar keuze geven als hij samenstaat met een andere speler. Ik heb ook de legacy-variant in mijn spellenkast staan en zou deze graag met een vaste groep op tafel willen gooien, je kan dus best concluderen dat ik fan ben van dit spel.

Titel : Pandemie
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Z-man/Asmodée

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s