How to rob a bank?

pic4274327

+ een één-tegen-allen spel dat je met je kinderen op tafel kan gooien
+ toegankelijk en erg duidelijk qua spelregels
+ het spel zal altijd superspannend verlopen, het is net wel of net niet voor beide partijen
+ het speelgevoel als bank of als bankrover is toch ietwat anders
+ het plannen van de acties op voorhand is niet te moeilijk (omdat er eigenlijk weinig soorten kaarten zijn), maar daardoor blijft het lekker luchtig
+ je voorbereide plannetje kan danig in de war worden gestuurd, het openleggen van je geplande kaarten is eigenlijk best een tof idee in dit spel (meestal ga je in dit soort plan-spellen alles dicht plannen en dan kan je niet anticiperen, nu kan je eigenlijk alle kanten op)
+ tof dat het speelveld er elke ronde een tikje anders uit ziet
+ het spelletje heeft best een goede flow, het plannen kan ietwat tijd in beslag nemen (alhoewel), maar de rest wordt eigenlijk vlotjes afgehandeld
+ het gebruikte materiaal is meer dan behoorlijk, stevige kartonnen tegels, leuke meeples, niet-alledaags artwork

– de spelregels staan gedrukt op een blad van A2-formaat dat je moet openvouwen, uiterst irritant
– de spelregels (NL) zijn vergeten te vermelden of gebruikte kaarten uit het spel gaan of terug in de stapel worden geschud (ons lijkt het dat ze uit het spel gaan en dat je het spel moet afwerken met de stapel die je ter beschikking krijgt)
– qua herspeelbaarheid heeft dit spel zeker een vervaldatum
– mij stoort het persoonlijk niet, maar het artwork op de doos spreekt niet echt aan (het is zo’n beetje retro en geeft je niet echt een gevoel van wat je er van mag verwachten)

Conclusie : How to rob a bank is in mijn ogen een leuk familiespelletje. Hoogstwaarschijnlijk heb je ook nog niet echt een familiespel in je collectie waarbij één tegen allen speelt en waarbij de rol van de éénzaad perfect kan opgenomen worden door één van de kids. Eigenlijk probeer je als bank om het spel wat in evenwicht te houden en de bankrovers tijd af te nemen door ze tactisch monddood te maken en hun acties te dwarsbomen. Als dit lukt, is dit een tof gevoel natuurlijk. Anderzijds gaan de bankrovers best strak op hun doel af, aangezien de tijd beperkt is, maar dan worden hun acties iets te doorzichtig. Eigenlijk zit er best wel wat onder de motorkap van dit spelletje, maar dat blijft (zeker tijdens eerste sessies) erg goed verborgen. De bankrovers kunnen effectief wel het verschil maken door goed doordacht samen te werken. Je mag ook geen steekje laten vallen, want net zoals bij een schaakspel wordt dit genadeloos afgestraft en kan het het verschil tussen winst en verlies betekenen. Misschien lijkt deze bovenstaande beschrijving nu alsof het een zwaar, tactisch spel betreft, maar dat is het natuurlijk allerminst. Snel, luchtig en voor de ganse familie, daar draait het om bij deze “How to rob a bank?”

Titel : How to rob a bank?
Auteur : Prospero Hall
Uitgeverij : Jumbo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s