The quest for El Dorado – The golden temples

pic4936842

(let op : hieronder volgt een zo goed als exacte copy-paste met onze recensie over het basisspel The quest for El dorado,  onderaan geef ik nog wat extra uitleg over de versies)

+ Reiner Knizia en spellen die lopen als een trein, dit is er weer eentje
+ de beurten zijn zo kort, dat je nooit het gevoel hebt dat je lang moet wachten
+ het spel is letterlijk een race, je zit met dichtgeknepen billen tot de laatste beurt
+ het deckbuilding-principe eindelijk goed uitgevoerd in een racespel
+ de ruime keuze aan parcours en de dubbelzijdige tegels maken elk avontuur weer net ietsje anders
+ de tegeltjes om nog meer te gaan variëren zijn een fijne toevoeging
+ de kaarten zijn prima uitgebalanceerd met de actieplaatsen op de tegels, je gaat gericht kaarten aanschaffen, het is dan nog enkel zaak om ze op het juiste moment in handen te krijgen

– het is een luchtig spelletje, verwacht er ook niet al te veel van
– de laatste beurt(en) is meestal overbodig aangezien je dan al vaak ziet wie kan binnenlopen en het spel winnen
– op zich had dit spel ook totaal taalonafhankelijk gemaakt kunnen worden, voor spelers die niet echt Duits of Engels gezind zijn (en ik ken er zo), is het jammer dat er tekst op de speelbordjes en kaartjes gedrukt staat
– wederom het aparte blad om de opstelling te maken, dat hoeft niet echt voor mij persoonlijk

Conclusie : The quest for El Dorado – the golden temples is een typisch familiespel dat je ongetwijfeld met iedereen op tafel kan gooien. Het speelt vlot, is op zich nog best spannend en is erg makkelijk om uit te leggen en te vatten. Er is zeker wat variatie voorzien in de vorm van verschillende parcours en de extra tegels om zelf nog meer variatie te gaan toevoegen, maar of er effectief ook veel veranderd aan het spelverloop, daar twijfel ik aan. Misschien is dit ook ineens de zwakte van het spel. Eens je het een keertje hebt doorgespeeld weet je wel wat er komt. Misschien had men nog wat extra kaarten kunnen toevoegen met verschillende speciale eigenschappen. Zoals bij de typische Knizia heeft men het ook hier gewoon simpel gehouden, simpel en goed … en dat is eigenlijk de beste omschrijving die ik dit spel kan meegeven.

Basisspel of deze “the golden temples”? Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk bijzonder weinig verschil merk en voel tussen beide edities. Ik vermoed dan ook dat het weinig nut heeft om een vergelijkende studie te maken. Wil je gaan voor de epic versie kan je zowel het basisspel, de uitbreiding als dit spel gaan combineren, maar of dit de snelheid en toegankelijkheid ten goede komen, daar heb ik mijn twijfels rond. Wat raad ik je persoonlijk graag aan als je een keuze moet maken? Neem het basisspel en de uitbreiding als je wat meer variatie wil, want deze golden temples is op zich niet te combineren met de uitbreiding. Bovendien lijkt het basisspel me nog dat tikje toegankelijker en brengt deze “the golden temples” niet echt veel bij. Er zijn wachters die je wat in de weg staan, je kan goud verzamelen zodat je grotere aankopen kan gaan doen en je loopt meer in een lusje dan dat je van start tot finish sprint, maar dan is het meeste wel besproken denk ik.

Titel : The quest for El Dorado – the golden temples
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Ravensburger

3 gedachtes over “The quest for El Dorado – The golden temples

    1. Hoi, ik snap de verwarring, voor ons was het aanvankelijk ook even zoeken. Elke speler start al met acht handkaarten (symbool rechtsonder in de speelkleur). Je hebt ook nog 54 expeditiekaarten, 18 x 3 kaarten. Sommige kaarten worden dubbel gebruikt in het D en ENG omdat de naam hetzelfde geschreven wordt en er geen tekst op staat (bv. Jeep, Professor, Pilot). Concreet heb je van de volgende kaarten 3 exemplaren nodig in het spel : tracker, hunter, scroll, explorer’s hat, treasure map, outfitter, gatherer, tutor, archeologist, professor, master, healer, canteen, pilot, jeep, smuggler, gentleman en sponsor. Hopend je hiermee van dienst te zijn geweest.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s