Bruxelles 1897

pic4830437

+ Op zoek naar een perfecte vertaling van het bordspel naar een kaartspel, je hebt hem gevonden
+ Indien je Bruxelles ietwat kent, gaat dit spel weinig geheimen voor je hebben. Je kan onmiddellijk aan de slag gaan (zowel qua regels als iconografie)
+ Het artwork is wederom sfeervol en in de Art Nouveau-stijl
+ De meeples zijn vervangen door kaarten, alles wordt hier met kaarten gedaan
+ De dubbelzijdige geldkaarten zijn in dit spel erg handig, hoewel we er meestal geen fan van zijn (hou ze wel gewoon plat voor je op tafel zodat je je niet kan vergissen)
+ De samenstelling van de waarden van de architecten op de kaarten zijn een tof extraatje
+ 4 ronden zijn zo voorbij, dit heeft een erg fijne speelduur
+ De strijd blijft altijd ongemeen spannend
+ Niet alle kaarten komen elke ronde in het spel, maar er is altijd een omweg om er toch te geraken (het kost je alleen wat meer)
+ Het geheel oogt wel mooi op tafel
+ De spelregels zijn duidelijk en relatief snel uitgelegd voor zo’n stevig spelletje

– De einddoelen maakten bij ons effectief het verschil, je moet er wel één of meerdere zien te winnen, anders is het over (als je hiermee rekening houdt, is dit geen minpunt natuurlijk)
– Niet alle kaarten komen elke ronde in het spel, als je op een bepaalde kaart had gerekend kan dit een tegenvallertje zijn
– De sporen op het speelbordje zijn goed gedaan, maar de cijfertjes zijn nogal klein en niet altijd leesbaar van alle kanten (daar de blokjes in de weg staan)
– Misschien speel je gewoon liever een bordspel, dan dit soort zware euro-card-game

Conclusie : Het bordspel “Bruxelles 1893” van dezelfde auteur verscheen bij één van onze favoriete uitgeverijen Pearl games. Ik heb er het raden naar waarom deze titel niet op hun rol stond, maar het zou natuurlijk kunnen dat ze er niet onmiddellijk brood in zagen. Ik meen me te herinneren dat ook het kaartspel van Troyes (Tournai) niet onmiddellijk een hoogvlieger was en misschien wilde men geen risico nemen. Gelukkig heeft de auteur ook een eigen uitgeverij en bracht hij dit spel op de markt. We waren al fans van Bruxelles 1893, wat een erg goed en stevig eurogame is en kunnen enkel tevreden zijn dat dit spel getransponeerd is naar een kaartspel van deze kwaliteit. Je krijgt een héél deftig, stevig spel in een klein doosje. Je zal je geld moeten managen, de juiste plaatsjes weten te bemachtigen, leuke combo’s maken met edelen en vooral de doelen op langere termijn in je achterhoofd houden om aan het langste eind te trekken. De vraag blijft natuurlijk wel een beetje of je niet liever een bordspel op tafel gooit als je een spel van deze zwaartegraad zoekt, maar misschien heb je niet altijd de ruimte (of tijd) en is dit wel een tof alternatief. Het spel wist ons in ieder geval te bekoren en we leggen het graag nog op tafel.

Titel : Bruxelles 1897
Auteur : Etienne Espreman
Uitgeverij : Geek Attitude Games

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s