The mind extreme

pic4921436

(Bij deze kopieer ik graag eerst even mijn recensie van The mind, aangezien die in grote lijnen gelijk zal lopen, nadien vermeld ik eventuele verschillen en aanvullingen)

+ The mind doet erg hard denken aan “The game”, zowel qua titel, artwork als kaarten, maar is toch een totaal ander spel. Deze extreme-variant doet nog meer denken aan “The game”, maar hanteert nog steeds het basisprincipe van z’n voorganger
+ The mind is een beleving, een ervaring (meer dan een spel), dat is hier ietwat anders doordat men extra elementen heeft toegevoegd in de vorm van 2 kleuren (één oplopend, de ander aflopend), het dichtspelen van kaarten, …
+ The mind is al in het Nederlands uitgebracht door White Goblin Games, dus zal ook in de lage landen makkelijk voor handen zijn, ook deze Mind extreme lijkt me wel in de pijplijn te gaan zitten
+ Als je de spelregels een eerste keer hoort of leest, ga je je wenkbrauwen waarschijnlijk fronsen, maar eens je aan het spelen bent, verandert de frons zienderogen in een lach. Die lach gaat in de extreme-versie nog meer tevoorschijn komen, want de situaties die hier kunnen voorvallen zijn echt subliem.
+ Er gaan zich hilarische situaties voordoen, lachen geblazen. Idem bij deze extreme-versie.
+ het is verduiveld moeilijk om het spel te winnen, je gaat een serieuze uitdaging aan. Ik vrees dat het zelfs nog een stukje moeilijker wordt, maar de nieuwe elementen zijn verfrissend en voelen “speels” aan zodat het toch luchtig blijft.
+ dit spel heeft een vreemde leercurve, maar er is er wel degelijk één (als je steeds met éénzelfde groep speelt). Idem
+ dit spel doet waarvoor het gemaakt is, een gevoel tussen mensen en een groep stimuleren en versterken. Idem

– The mind is misschien net iets te veel een beleving en te weinig spel. Daar is nu aan tegemoet gekomen, dus valt in mijn ogen dit negatief puntje sowieso weg. Ook als je achteraf gaat bekijken hoe vaak het spel uit de kast komt, dan kan je niet anders stellen dan dat het een succes is.
– het artwork op de kaarten is erg minimalistisch (maar meer heb je ook niet nodig hier). Het blijft minimalistisch, tenzij je rode of witte cijfers al een vooruitgang vindt
– in hoeverre dit spel erg vaak uit de kast gaat komen, is volgens mij wel een open vraag. Dat bleek dus belachelijk veel te zijn, weglaten dit minpuntje.
– het artwork op de cover komt niet echt overeen met het spel dat je misschien zou verwachten, het blijft gewoon het opéénstapelen van genummerde kaarten. Je kent nu natuurlijk het basisspel al door en door, dus stoort ook dit me niet, het is zelfs eerder al een handelsmerk “de telepathische konijnen van The mind”.

Conclusie : The mind wist mij persoonlijk echt wel te charmeren, ik hou wel van een goed “gezelschaps”spel en dat is nu net wat The Mind met zich meebrengt. Je gaat gezamenlijk proberen om de doelen tot een goed einde te brengen … en dat is belachelijk moeilijk, maar dat maakt het ook zo leuk. Je gaat de eerste keer snel sneuvelen waarschijnlijk, maar onmiddellijk uitgedaagd worden om een nieuw potje te starten. Uiteraard gaan speelgroepen onbewust gebaren en tekens ontwikkelen, maar je moet hier echt op toezien dat dit niet gebeurt om het spel niet stuk te spelen. Dit is een spelletje dat echt wel zou kunnen aanslaan bij diverse speelgroepen, maar bij andere ook totaal niet. Het is vooral aan jou persoonlijk om te proberen en te oordelen of het iets voor jou is. The Mind extreme neemt het succesvolle verhaal van z’n voorganger mee en voegt er nog ineens wat extra moeilijkheden aan toe. De titel is dus echt wel goed gekozen. Het feit dat je op twee stapels gaat spelen bezorgt het spel al een ietwat andere dynamiek, maar vooral het dicht uitspelen van je kaarten tijdens sommige ronden verandert het complete gevoel toch wel. Ik vind deze “Extreme” alleszins verfrissend na talloze sessies van het basisspel. Als je nog geen van beiden in de kast hebt staan, laat ik de keuze echt open. Het basisspel heb je misschien wel nodig om aan het concept te wennen, is iets rechtlijniger en duidelijker, terwijl deze Extreme meer uitdagend is, zeker voor de die-hard-the-Mind-fan. 

Titel : The mind – extreme
Auteur : Wolfgang Warsch
Uitgeverij : NSV/White Goblin Games

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s