Coral Islands

pic4089179

Deze recensie zal ietwat speciaal zijn aangezien deze titel 2 totaal afzonderlijke spellen herbergt die gebruik maken van ongeveer hetzelfde materiaal.

CORAL

+ 3D-bouwen met dobbelstenen is altijd leuk, dat is nu niet anders
+ Het voelt echt wel aan als een race naar bepaalde opdrachtenkaarten, eens vertrokken kan je bijna elke beurt wel een kaart gaan samenstellen
+ De bonusfiches (vissen) zorgen dat je een dobbelsteen mag hergooien of dat je 2 beurten na elkaar kan gaan spelen, erg goed gevonden
+ Je speelt een vooraf bepaald ronden (aantal dobbelstenen dat je beschikbaar hebt), hierdoor zie je duidelijk hoe lang het spel nog duurt (en dat is overigens niet erg lang)
+ Je kan in elk spel een andere combinatie aan doelkaarten gaan gebruiken
+ Best wel een toffe puzzel die je moet maken

– Misschien ben ik er gewoon niet sterk in, maar ik zie niet alle composities onmiddellijk verschijnen
– Als je dan betere zichtbaarheid wil door het speelbord een beetje naar je toe te draaien, durven de gestapelde dobbelstenen wel eens vallen
– De spelregels zijn wel duidelijk, maar in mijn ogen niet zo goed gestructureerd opgesteld

pic4529666

ISLANDS

+ In dit spelletje zitten héél wat nieuwe elementen die we niet echt kenden, fijn
+ Er zijn zes personages waarvan je er drie gebruikt in een spel (dus je kan héél wat combinaties gaan maken die elk spel toch wat anders maken)
+ Elke keer je aan zet komt, zal de situatie weer ingeschat moeten worden en je strategie aangepast worden
+ Bij elke keuze moet je goed nadenken : welke rij kaarten kiezen, welke kaart houden, welke dobbelsteen gaan bewegen, hoe deze bewegen en waar laten eindigen. Al deze zaken lijken belangrijk, en toch ook weer niet, want een beurt later ziet de wereld er anders uit

– Het kan een gevoel zijn, maar ik vrees dat de speler die de kaarten met de grootste ster-waarden neemt, sowieso veel kans heeft om te winnen (en dit zou toch een game-breaker kunnen zijn, meer speelsessies zijn nodig)
– Het feit dat de situatie zo snel veranderd, is ook niet altijd even fijn. Je moet er rekening mee houden dat dit spel nu éénmaal zo werkt, maar houvast krijgen is toch erg moeilijk.

pic4529665

Conclusie : Het feit dat dit spel uit 2 afzonderlijke spellen bestaat, was al een verrassing voor ons toen we de spelregels wilden doornemen. We brachten dit spel vooral mee voor het kleurrijke thema en datgene wat we al op foto’s hadden gezien. Ik vind het wel belangrijk om beide spellen apart te bekijken, want ze zijn verschillend genoeg om apart te beoordelen. Het materiaal van beide spellen is grotendeels gelijklopend en erg fraai te noemen. Persoonlijk had ik wel geopteerd voor dobbelstenen die meer afgevlakt zijn, aangezien je de dobbelstenen moet stapelen en de torens nogal wankel staan. Ook de doorzichtigheid van de stenen is mooi, maar niet altijd even efficiënt en duidelijk te zien als de dobbelstenen op en naast elkaar staan. Qua bouwen heeft Coral een streepje voor op Islands, maar qua vernuftigheid en een nieuwer gevoel opteer ik toch eerder voor de tweede titel. In mijn ogen is Coral zo’n beetje een combinatie van Blueprints en Blokus 3D, dus voor liefhebbers van dit genre op zich al een fijne optie. Islands is moeilijker met een ander spel te vergelijken. Het scoren van punten is eenvoudig, diegene met de meeste dobbelstenen wint, maar je moet elkaar erg goed in evenwicht houden want anders wordt het een lastige zaak. Het ganse spel is eigenlijk één langgerekte schaakzet om in je laatste beurten het in jouw voordeel doen uitdraaien. Het is niet eenvoudig om zicht te krijgen op de kleuren waarin je triomfeert en of deze al dan niet iets opbrengen. Als ik dit doosje uit de kast haal zal het vooral voor Islands zijn denk ik, want voor Coral zijn er betere alternatieven in mijn ogen.

Titel : Coral Islands
Auteurs : Richard Maass & Rohan Dagard
Uitgeverij : Alley Cat Games

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s