Kingdom of Middag

pic4936625

+ Een exotisch spel (Taiwan) met Nederlandse invloed (of toch toen die in de regio terechtkwamen en het de naam “middag” gaven)
+ Het materiaal is meer dan in orde, kleurrijk en stevig genoeg
+ Dit is eigenlijk nog eens een old-school-worker-placement die echt wel leuk speelt
+ Het speelt ook erg vlot en rechtlijnig, grondstoffen verzamelen en nadien tegemoetkomen aan de opdrachten die er ter beschikking zijn en de doelen die er voor iedereen of jou persoonlijk zijn
+ De strijd is erg spannend, het gaat gelijk opgaand gedurende het ganse spel (bij ons kwam het aan op resterende grondstoffen)
+ Er zijn hier en daar ook wel enkele leuke, tactische beslissingen te nemen en je zoekt naar combo’s die er op dat moment voorradig zijn
+ Het houten materiaal is erg tof en kleurrijk
+ De gebruikte iconografie is erg duidelijk eens je onderweg bent. De tegels die toch nog vragen zouden nalaten, staan netjes in een overzichtje in de spelregels
+ Het spel speelt met alle spelersaantallen even vlot en vrolijk (mits enkele kleine aanpassingen die netjes apart in de spelregels staan)

– Het materiaal is kleurrijk, af en toe misschien een beetje té (zeker het speelbord) en je moet ook goed in het oog houden of je 1 of 3 grondstoffen hebt genomen (de 3 staat op enkele tegels vermeld, formaat is hetzelfde)
– Je moet de kartonnen fiches wel voorzichtig uitpunchen, anders zouden er wel eens stukjes kunnen afscheuren
– Af en toe loopt de ressource-management wel eens een keertje niet, hou hier zeker rekening mee
– Een rondje is vaak te snel afgelopen, je bent niet in staat om veel rond te krijgen, het wordt echt doordacht je acties kiezen en te optimaliseren

pic4943553

Conclusie : Deze “Kingdom of Middag” heeft me enigszins verrast. Het materiaal ziet er kleurrijk en deftig uit en na het lezen van de spelregels is het eigenlijk best wel duidelijk wat er verwacht wordt. Je hebt dan wel het gevoel dat het allemaal wat beperkt zal zijn, maar dat valt eigenlijk best mee. De te nemen keuzes zijn eerder subtiel en puzzeltachtig te noemen. Je gaat niet zo maar een dodelijke combo op de speeltafel kunnen toveren. Je zal eens een goede beurt spelen om er nadien weer enkele mindere te moeten ondergaan. De speler die net dat één beurtje beter speelt, zal waarschijnlijk het spel winnen, maar dat is dan ook verdiend. Het blijft fijn en spannend tot het einde en bovendien heeft dit spel een goede spanningsboog. De vier ronden vliegen voorbij en je komt elke keer net die éne beurt te kort om je slag te slaan, en dat is nu net datgene dat het spel goed maakt. Je zal altijd wel een actie zien die je liever zou uitvoeren, maar waarvoor je net dat éne geldje te weinig hebt of de verkeerde grondstof voor hebt genomen. Ook de doelen maken het best spannend, iedereen dingt mee naar minstens 2 van de drie doelen, maar soms zijn er verschillende belangen met persoonlijke opdrachten en tegels die je wil uitvoeren. Dit alles maakt Kingdom of Middag tot een erg solide, toegankelijke en old-school-worker-placement met een exotisch tintje zodat je niet zo maar van een doodgewone “euro” kan spreken.

Titel : Kingdom of Middag
Auteur : Jog Kung
Uitgeverij : Two Plus games

1 Comment

  1. Deze moet ik zelf ook nog recenseren, momenteel enkel maar met 2 kunnen spelen. We vonden er inderdaad een aantal zeer leuke elementen inzitten, zoals bij gebruik van een tegel dat deze wordt omgedraaid en daar een ander product of goed op stond. Wat maakt dat je steeds wisselende tegels voor uw neus krijgt … goed inspelen op hetgeen aangeboden wordt is dan het moto.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s