Empires of the North – Imperial settlers

pic5124032

+ Fan van Imperial settlers, maar toch op zoek naar ietwat anders (lees ook onder)
+ Het artwork op de kaartjes is wederom erg cartoony en vrolijk te noemen
+ Je kan met zes verschillende volkeren aan de slag, elk met hun eigenheid, maar toch super uitgebalanceerd
+ De actie-cirkel zorgt voor een meerwaarde ten opzichte van de grote broer, bovendien wordt die telkens willekeurig samengesteld en zal het dus ietwat anders zijn
+ De inlay is superhandig en fantastisch gemaakt
+ Het spelverloop en de spelregels zijn eigenlijk niet zo moeilijk, je bent er direct mee weg
+ Dankzij WGG kan je dit spel in het Nederlands spelen, wat absoluut een meerwaarde is
+ Ondanks de tekst op de kaarten zijn we weinig in de problemen gekomen, alles was redelijk duidelijk en rechtlijnig
+ De te-leggen-puzzel is hier uitdagender en grootser dan bij Imperial settlers in mijn ogen
+ Er zijn al enkele uitbreidingen op de markt (in het Engels) met nieuwe volkeren, ik vermoed dat die weldra ook wel in het Nederlands zullen verschijnen
+ Het motortje op gang brengen is hier een leuke bezigheid, de ronden zullen wel stelselmatig langer gaan duren omdat je meer acties gaat kunnen ondernemen
+ Er is nog wel wat interactie in het spel (hoewel dit ook hier redelijk beperkt blijft, misschien zijn er volkeren waarbij dit meer gebruikt wordt dan bij andere), maar de interactie is vooral vredelievender, je schakelt een kaart één ronde uit, maar die komt terug beschikbaar, er wordt niet gebroken en geplunderd bij elkaar dit keer (maar voor sommige lezers onder jullie zal dit misschien eerder bij de minpunten terechtkomen)
+ Er is een toffe solovariant voorzien waarbij je enkele scenario’s doorworstelt en op die manier toch echt een doel krijgt (het guitige, aparte spelregelboekje krijg je er bovenop)
+ Er zijn wel wat trefwoorden terug te vinden op de kaarten, gelukkig staan deze netjes uitgelegd op de achterkant van de spelregels

– Af en toe worden op de kaarten symbolen aangeduid die het soort kaart aangeven, deze waren voor ons niet altijd even duidelijk in het begin (het was even zoeken naar een kaart met dit symbool en dan was het helemaal opgehelderd, dus niet onoverkomelijk)
– Het spel zal sowieso z’n grote broer met zich meedragen en er zullen waarschijnlijk potentiële kopers afhaken hierdoor (lees ook onder)
– De inlay is super, maar als we dan toch mogen muggenziften hadden we graag een plastic deksel gezien om de grondstoffen op hun plaats te houden (of een speelbord dat erop klikt, dat hebben we ook al gezien bij Orléans stories)
– Het scorespoor en de bijhorende pionnen (fiches) blijven een hekel punt, ik vind dit erg onhandig
– Het was ons niet onmiddellijk duidelijk welke schepen bij welk volk pasten en hoe je je spelerskleur hier op moest baseren of niet, maar ook dit doet weinig terzake volgens mij

IMG_2880

Conclusie : Bij deze recensie voel ik de hamvraag van jullie al van ver komen. Waarin verschilt deze titel van de originele Imperial Settlers? En is het divers genoeg om ook aan je collectie toe te voegen? Wel, qua materiaal, thema en artwork krijg je natuurlijk onmiddellijk een Imperial settlers-gevoel (dat lijkt me ook logisch en het opzet geweest, aangezien het spel deels dezelfde naam draagt), maar op speltechnisch en spelmechanisch vlak is het algemene gevoel toch ietwat anders. In mijn ogen zelfs voldoende anders om deze versie op z’n minst een kans te geven. Ik vind Empires of the north iets gestroomlijnder en meer “spel” doordat er extra actiekeuzes en combinaties zijn. Daarnaast is het ook zo dat deze Empires me minder agressief lijkt te zijn. Of er daadwerkelijk minder interactie zou zijn tussen de spelers, durf ik dan weer wel in twijfel te trekken. Net zoals bij Imperial settlers is er op zich niet zo vaak interactie, maar als die plaatsvindt is die hier iets subtieler in en minder ingrijpend. De grootste verschillen lijken me te zitten in het feit dat er hier geen automatische oogstfase is en dat je op een andere manier aan je grondstoffen moet zien te geraken. Elke speler zal dit overigens op een ietwat andere manier bewerkstelligen afhankelijk van het volk waarmee je aan de slag gaat. Daarnaast is de actie-cirkel, zoals hierboven beschreven, een absolute meerwaarde. Het stelt je in staat om acties te doen die op het eerste zicht (in je kaarten) onmogelijk leken, maar die je een boost kunnen geven aan grondstoffen, een gebouw met bepaalde actie, extra handkaarten of arbeiders of een vaaractie. Bovendien hebben deze acties nog een fijne synergie met enkele van je kaarten, zodat je toffe combo’s op de speeltafel kan gaan leggen.
Voor mij persoonlijk was deze Empires of the North een aangename kennismaking, of beter weerzien, met de wereld van Imperial settlers. De invloeden zijn onmiskenbaar, maar het spel heeft zeker z’n bestaansrecht. Ik zou voor leken in deze spellen zelfs eerder Empires aanbevelen dan Imperial settlers volgens mij, omdat het iets gestroomlijnder is, super uitgebalanceerd en ook wel een erg fraai uitzicht en afwerking heeft.

Titel : Empires of the North
Auteurs : Ignacy Trzewiczek & Joanna Kijanka
Uitgeverij : White Goblin Games

1 Comment

  1. Valt ook bij ons geweldig in de smaak. Het origineel had wel eens wat last van lange (AP) beurten wat vooral in een 4 speler spel ervoor zorgde dat je lang moest wachten op jouw beurt. In deze gaat het veel vlotter vooruit.

    Mooie stap vooruit, en een echt goed spel.

    Ik verwacht nog wel meerdere Imperial Settlers spellen. Ignacy gaf aan dat dit een soort van merknaam wordt waar verschillende spellen onder zullen vallen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s