Het Koopmanshuis

pic682763

+ Als je totaal geen Feld-fan bent, dan kan je deze toch eens proberen
+ Dit is zonder meer de meest a-typische Feld op de markt
+ Dit is een spel met bijzonder veel interactie en pestmogelijkheden
+ Dit is een spel met geldschaarste vanaf de eerste ronde, elke keuze zal doordacht moeten gebeuren en afgewogen worden
+ Er is ook een uitbreiding op de markt die zeker een meerwaarde is, bovendien zitten daar ook metalen munten bij en dat speelt zo lekker
+ Je komt ook onder constante druk te staan om de branden te overleven en contracten te vervullen
+ Het spel dendert ook lekker door, de rondes volgen elkaar stevig op (zeker als je simultaan aan de slag kan gaan in de actiefase)
+ Er zitten niet zo erg veel verschillende soorten kaarten in het spel zodat je ze direct hebt uitgelegd en ook begrijpt als ze verschijnen

– Het is een biedsysteem pur sang, als je hier niet van houdt, gewoon negeren dit spel
– Als je een typische Feld verwacht kom je ook bedrogen uit
– Je zal constant geblokkeerd worden, het kan best frustrerend zijn (maar ik vind dit hier zeker een goede zaak)
– Het speelbord is niet meteen het meest sexy speelbord op de markt
– Als je niet houdt van een mes op de keel de ganse tijd, dan is dit misschien ook niet echt je ding

pic752205

Conclusie : Dit spel werd recentelijk in een nieuw Viking-jasje gestopt door Pegasus spiele onder de naam Jorvik. Ik stelde toen de vraag of dit allemaal wel nodig was en kwam tot de conclusie van niet. Dit koopmanshuis (eventueel samen met de uitbreiding) lijkt me meer dan voldoende. Dit spel is voor mij één van de betere, gemene biedspellen waarbij je elkaar echt de loef afsteekt, zeker als je met open informatie speelt (geld zichtbaar). Je gaat enkel zeer interessante keuzes moeten maken, met beperkte middelen er zo veel mogelijk uitsleuren. En neem van mij aan … dit is niet evident. Je zal erg moeilijk vat krijgen op dit spel en absoluut geen traditioneel Feld-gevoel krijgen waarbij je punten sprokkelt. Je bent in dit spel al lang blij als je eens een contractje weet te vervullen, bij twee doe je al mee voor de winst. Ook de beperkte diversiteit aan kaarten is hier een pluspunt in mijn ogen. Ze zijn erg goed uitgebalanceerd, contracten gecombineerd aan schepen, brandweermannen met de branden, handelaars voor extra cash en de losstaande kaarten voor pure overwinningspunten. Als puntje bij paaltje komt, zal de beste speler hier volgens mij ook aan het langste eind trekken, maar je bent natuurlijk afhankelijk van de keuzes van anderen. In hoeverre wil je elkaar blokkeren, de prijs opdrijven, maar toch ook zelf nog iets aanschaffen met een beperkt aantal meeples dat je kan gaan inzetten. Het spel speelt ook met alle spelersaantallen even goed naar mijn gevoel, je past het aantal kaarten en aantal meeples aan en dat is alles.
Het Koopmanshuis is misschien niet het mooiste of meest sexy spel van deze auteur, maar toch wel een interessante, zeker en vooral voor de biedfanaten onder jullie.

Titel : Het Koopmanshuis
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : The Game Master

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s