Gangsta!

pic5180027

+ Dit spelletje is erg snel opgezet en op zich ook snel gespeeld
+ Ik ben op zich geen fan van papieren geld, maar de kwaliteit van deze biljetten is meer dan oké (zelfs zo dik dat je denkt dat je er twee of meer vast hebt)
+ Er staan wel wat symbolen op de kaarten, maar deze zijn erg duidelijk en bovendien overzichtelijk weergegeven in de spelregels
+ gevoelsmatig is dit een beetje “Splendor” in een maffia-thema
+ er zit ook een beetje verhaal in het spel met de drie hoofdstukken waarin je in een bendeoorlog terechtkomt, infiltranten van de politie moet verwerken en het een strijd wordt om de beste bendeleden aan te trekken. Het is niet zo dat het uitgebreid is, maar het is een fijne toevoeging ipv gewoon te springen van hoofdstuk naar hoofdstuk
+ in elk hoofdstuk worden de overvalkaarten ook iets moeilijker te voltooien en wordt de te leggen puzzel ietsje complexer
+ je moet jouw gangsters zo optimaal mogelijk gaan gebruiken, dit is best een beetje thinky af en toe
+ het artwork op de kaarten is best mooi
+ het spel herbergt ineens twee varianten, die je overigens erg makkelijk kan integreren want ze voegen niet al te veel spelregels toe
+ je zit hoofdzakelijk je puzzel in je eigen hoofd te maken, maar er is best wat interactie tussen de spelers, want alles kan plotsklaps veranderen afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden (geld afnemen, gangsters gebruiken of buiten dienst stellen, gangsters vermoorden, …)

– als je in de hoek zit waar de klappen vallen, dan kom je er niet zo maar uit (zeker met twee spelers)
– met z’n tweeën is het leuk, maar je merkt dat dit niet z’n volledig capaciteit weergeeft
– je moet uiteraard ook wat geluk hebben met de kaarten die tevoorschijn komen uit de trekstapel
– als je totaal niet van interactie houdt, dan moet ik je hier ontgoochelen want die is er zeker wel (en je kan elkaar echt wel pijn doen met sommige kaarten)

gangsta-board

Conclusie : Toen dit spel toekwam, moet ik eerlijk bekennen, wist ik er niets over. Ik had dan ook totaal geen specifieke verwachtingen … en dat is soms een goede zaak, want dan ontdek je soms iets wat je niet had verwacht. Na het lezen van de spelregels had ik ook nog het gevoel dat dit wel een leutig, luchtig kaartspelletje zou kunnen zijn. Maar … na een speelsessie kan ik dit bovenstaande enkel beamen en nog wat extra kracht bij zetten, want er zit zelfs meer in dan ik had verwacht.

Als je weet dat ik een soort Splendor-gevoel kreeg tijdens het spelen, dan is dit toch al geen slecht teken. Het is best een leuke bezigheid om de verschillende symbolen van je gangsters te koppelen aan de openliggende overvalkaarten. En natuurlijk zal de speler vlak voor je die kaart wegnemen die je op het oog had, zodat je je tactiek moet herzien. Deze interactie is er trouwens constant aanwezig, dus daar moet je wel rekening mee houden. Een moord op één van je gangsters, je geld dat gestolen wordt, … dit zal je moeten aanvaarden als een BAAS.

Je bent echter nooit echt volledig in een geslagen positie, want het spel lijkt me erg goed uit te balanceren. De punten blijven ook verscholen, dus het is moeilijk in te schatten wie er het beste op staat en wie je specifiek wil gaan aanvallen. Je zal gevoelsmatig moeten gaan spelen, trachten zo optimaal mogelijk overvalkaarten te winnen en gangsters actief te houden en vooral de andere spelers te pesten of op z’n minst wat op te houden.

Het feit dat dit spel niet mechanisch en speltechnisch tussen de verschillende hoofdstukken springt (moeilijkere opdrachten), maar er toch ook een verhaaltje aan plakt is bewonderenswaardig en bovendien geeft het weer dat tikkeltje extra om naar te spelen (bepaalde symbolen meer verzamelen dan de anderen). Ook de varianten zou ik onmiddellijk toevoegen, want dit geeft ook weer een iets rijkelijker gevoel aan het spel. Deze laten je toe om nog naar extra doelen en overwinningspunten te spelen en geven je tussentijdse en einddoelen.

Natuurlijk mag je nu ook geen fout beeld krijgen na het lezen van deze recensie. Gangsta! is zeker ook niet het beste kaartspel ter wereld. Het is een leuk, luchtig kaartspel waarbij je de juiste kaarten probeert te verzamelen om zo overvalkaarten binnen te rijven, maar dat is het spel in z’n hoofdzaak, niet meer en niet minder. Of het maffiathema je ligt of niet zal puur persoonlijk zijn, maar het artwork is hier best wel oké en ook het verhaaltje neemt je een beetje mee in die wereld.

Titel : Gangsta!
Auteur : Yves Rosenbaum
Uitgeverij : Schmeta games (verdeeld door Geronimo)

Advertentie

1 Comment

  1. Deze heb ik ook gekregen van Vladimir, spelregels gelezen maar nog niet kunnen spelen. Ik weet ook niet of ik er het geschikte publiek voor vindt eigenlijk.
    Maar het thema sprak me wel aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s