Paris

+ Het duo Kramer-Kiesling spreekt tot de verbeelding en levert steeds kwaliteit af, dat is bij deze titel ook zo
+ Ik durf zelfs te stellen dat Paris een beetje boven het reguliere niveau uitstijgt ten opzichte van de spellen die de laatste jaren van dit auteursduo verschenen
+ Eigenlijk is het een familiespel met een sausje veelspelerspel over gegoten (er zit meer onder de motorkap dan je aanvankelijk vermoedt)
+ Het spel lijkt véél te snel voorbij te gaan bij het plaatsen van de gebouwen, maar bij het tweede deel lijkt het spel pas echt te beginnen, nochtans is het positioneren vanaf de aanvang van het spel al belangrijk (persoonlijk aanvoelen)
+ Het verkrijgen van de grondstoffen is een beetje atypisch, niet eenvoudig om aan te geraken … tot ze door anderen gebruikt worden en dan kan het hard gaan
+ De strijd is ongemeend spannend, je gaat allen kort bij elkaar eindigen (zoals wel vaker in een meerderhedenspel, het is geven en nemen)
+ De bonussen die op te rapen vallen zijn duidelijk en erg nuttig in combinatie met je plannen. De enkele moeilijkere symbolen staan netjes in de spelregels uitgelegd
+ Het spelverloop is supereenvoudig en duidelijk, de speelbeurten verlopen dan ook erg vlot
+ Het speelbord is een beetje atypisch van vorm en oogt erg fraai rond die Arc-de-triomphe
+ De kwaliteit van het materiaal is erg goed, het karton van een supergoede kwaliteit (retailversie)

– Het is best een groot bord, waar op de duur op diverse domeinen geteld moet worden hoe de zaken er voor staan (digitaal verloren we soms het overzicht, maar in real life is dit iets overzichtelijker)
– Als je echt heavy verwacht (wat bij andere spellen van de Game Brewer toch vaak het geval is), dan ben je misschien ontgoocheld. Hou er rekening mee dat dit in het toegankelijkere, lichtere gamma zit (waar ik absoluut niet mee wil zeggen dat het een makkelijk, luchtig tussendoortje is)
– Men heeft zich de moeite getroost om munten in verschillende grootten te voorzien … fijn, maar die van 1 frank vind ik persoonlijk nogal klein. Voor mij had hetzelfde formaat met verschillende kleur en waarde voldoende geweest (maar dit is absoluut muggenziften)

Conclusie : We zagen deze Paris voor een eerste keer liggen op Spel 2019 in Antwerpen. Daar lag toen een al goed-ogend prototype van dit spel op tafel, maar jammerlijk genoeg konden we toen nooit aanschuiven omdat het steeds bezet was. Logisch en begrijpelijk blijkt nu na het spelen van dit spel. Paris spreekt alvast aan door de auteurs en ze doen gewoon waar ze goed in zijn. Ze leveren een spel af dat lijkt ontworpen te zijn voor het familiegebeuren, maar toch met dat tikkeltje extra zodat de veelspeler ook getriggerd wordt. Het is zo’n titel die een lekkere flow heeft, de speelbeurten zijn relatief kort en het is ook vrij logisch wat je volgende zet zal zijn (tenzij er net een tegenspeler met jouw bonustegel weg is). Dit, in combinatie met het mooie materiaal, dito artwork en duidelijke iconografie, zorgt ervoor dat het spel erg vlot speelt.

Tijdens je eerste sessie is het nog een beetje zoeken waar je daadwerkelijk naartoe moet, want je beseft wel dat je meerderheden moet creëren, maar hoe doe je dit op de beste manier, zeker in combinatie met de bonustegels, de puntenverdeling van de diverse regio’s en het kapitaal en grondstoffen die je ter beschikking hebt. Het spel komt pas echt op gang als alle gebouwen op het speelbord zijn verschenen en je moet ook rekening gaan houden met de plaatsing van de sleutels van de andere spelers, zodat je niet nodeloos veel investeert in een wijk die uiteindelijk niet gewaardeerd zal worden.

Het is ook niet zo’n meerderhedenspel waarbij je overal tweedes wil zijn, want dan kom je net te kort. Je moet effectief wel zorgen dat je het laken in bepaalde wijken naar je toe trekt en eventueel nog proberen extra punten te scoren tijdens het spel door het afgeven van de prestigefiches of het vergaren van de bonustegel waarbij geld nog punten oplevert aan het slot. Dit alles zorgt ervoor dat er constant veranderende situaties plaatsvinden en dat de strijd spannend blijft tot de telling van de laatste wijk.

Paris heeft ons weten te charmeren in z’n eenvoud en prachtige uitvoering, maar dit laatste zijn we wel gewend van de Game Brewer. We kijken er dan ook naar uit om na al die Corona-hetze het spel in real life op tafel te brengen met verschillende spelers, maar ook zeker in het gezin, want ik ben ervan overtuigd dat ook jongere spelers hier mee aan de slag kunnen als ze al wat gewend zijn. Goedgekeurd!

Titel : Paris
Auteurs : Michael Kiesling & Wolfgang Kramer
Uitgeverij : Game Brewer

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s