Pandoria Merchants

Vooraleer je deze recensie doorneemt, kan ik enkel aanraden om ook die van het bordspel even door te nemen, want eigenlijk lopen deze in grote lijnen gelijk. Je vindt deze hier.

+ Men is er in geslaagd om het unieke karakter van het bordspel te bewaren in deze roll&write-variant
+ Ook qua speelgevoel blijven de sterke punten van de grote broer overeind
+ In deze versie zijn zelfs de uitbreidingen in één keer geïntegreerd
+ Dit spel is een “kind van de Corona-lockdowns”, je kan hem gewoon afdrukken en met 2 zes-zijdige dobbelstenen en enkele blokjes spelen (er wordt zelfs in de spelregels rekening mee gehouden dat je niet samen rond de tafel kan zitten)
+ Het algemene “speelbord” (blad) is voorzien van genummerde rijen en kolommen zodat je makkelijk via de pc met elkaar kan communiceren waar iets ingetekend werd bij de andere spelers
+ Ook dit keer is er een familievariant toegevoegd en ook een solo-modus
+ Spelers die Pandoria al kennen, gaan hier erg snel mee weg zijn

– Het is maar de vraag of dit spel een r&w-variant nodig had
– Met al dat ge-teken op de blaadjes wordt het toch al gauw een knoeiboel, je moet echt wel met kleurtjes (of fluo’s) te werk gaan
– Deze versie is wel iets ruimer dan het bordspel, je mag in elke beurt een eigen arbeider tekenen, terwijl dit nu net een spannend gegeven is in het bordspel (waarbij je je arbeiders goed moet managen)
– Voor een r&w is de speelduur misschien net iets te lang en het spelverloop iets te stevig (maar dit hangt natuurlijk af van wat je persoonlijk van een r&w verwacht)
– Spelers die Pandoria niet kennen, gaan hier meer moeite mee hebben dan met het verwerken van het bordspel (dat is toch een stukje visueler)

Conclusie : Deze Pandoria Merchants is een zeer vermakelijke roll&write voor de liefhebber. Het is zeer zeker geen snel tussendoortje, waarvoor het genre normaal toch wat gekend is. Deze variant blijft overigens erg trouw aan de grote broer, het bordspel, en dat is een erg goede zaak. Pandoria is in mijn ogen een ondergewaardeerd en onder de radar gevlogen spel, maar of er dan ook daadwerkelijk een r&w-versie van op de markt moest komen, daar stel ik me wel vragen bij. Pas op, het is een goed spel, interessant ook, zeker voor diegenen die vertrouwd zijn met het bordspel, maar …

Pandoria merchants oogt niet zo supermooi. Natuurlijk kan je er nu ook weer niet zo veel meer mee doen. Je moet nou eenmaal kiezen voor symbolen die makkelijk en handig te tekenen zijn en het artwork mag het geheel niet overheersen (want het is al moeilijk genoeg om een overzicht te houden). Dus we begrijpen alle gemaakte keuzes zeer zeker. Feit is wel dat het een beetje aanvoelt als een kleuroefening om alles duidelijk en overzichtelijk te houden voor alle spelers, niet dat we dit niet graag doen, maar het is toch een gedoe. (zeker als je die mooie, kleurrijke tegels van het bordspel dan in gedachten houdt)

Pandoria is misschien ook net dat tikje te diep voor een roll&write, maar dat is zoals hierboven al beschreven puur persoonlijk. Ik kan van tijd tot tijd een stevigere r&w wel appreciëren en als fan van het bordspel is dat hier ook het geval. Ik stel me in de plaats van iemand die hier niet vertrouwd mee is en moet dan toch concluderen dat dit niet zo toegankelijk is. Je hebt ook bij het bordspel de visuele ondersteuning nodig om ietwat zicht te krijgen op het interessante “omsluiten en waarderen” gegeven, om nog maar te zwijgen van de diverse gebouwen, toverspreuken en grondstoffenmanagement dat je moet zien te onderhouden. Ook hier is dit op zich goed gedaan, men heeft alles zo overzichtelijk mogelijk gemaakt en biedt geheugensteuntjes, maar het komt allemaal wat overweldigend over (normaal zie je ook maar een 3-tal kaarten open liggen, nu krijg je ze allemaal ineens op je bord)

Ik geef dan ook nog graag deze laatste tip mee : schaf gewoon het bordspel aan, eventueel met de uitbreidingen die al op de markt zijn, je gaat een uitdagend en interessant spel ontdekken. Heb je dit al in het bezit en was je gecharmeerd, print dan een keertje dit spel uit en probeer het uit, dan kan je nadien nog beslissen om deze grote scoreblaadjes aan te schaffen.

Titel : Pandoria Merchants
Auteurs : Jeffrey D. Allers & Bernd Eisenstein
Uitgeverij : Iron Games

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s