Geistesblitz Würfelblitz

+ mooie, grote, duidelijke dobbelstenen
+ prachtige houten speelstukken
+ eenvoudig, snel tussendoortje voor de super snelle denkers
+ ik had niet verwacht dat het gamma van vlotte geesten nog zou uitgebreid kunnen worden, maar ze zijn er toch in geslaagd
+ het speelgevoel blijft behouden, maar de manier van denken is toch weer dat tikje anders

– ongelooflijk dat ze toch nog een nieuwe versie weten te verzinnen
– als je geen snelle denker bent, dan krijg je nu al de kriebels
– tijdens je eerste speelsessie ga je toch nog vaak een foutje maken, want de drie situaties zitten niet zo maar in je hoofd (zie ook onder voor de spelbeschrijving)

Conclusie : Ik vermoed dat het geven van plus- en minpunten bij een titel zoals deze eerder overbodig is, vandaar dat ik het kort heb gehouden. Iedereen die dit blogje leest, kent ongetwijfeld “vlotte geesten” en heeft het hoogstwaarschijnlijk al wel eens gespeeld. Het gaat hier natuurlijk om een kinderspel, dat sommige volwassenen ook zeker weten te pruimen. Feit is dat je dit soort spellen leuk vindt, of totaal niet en dat gaat bij deze dobbel-variant helemaal niet anders zijn. Ik geef je graag een kort overzichtje van de mogelijkheden die zich kunnen voordoen tijdens een beurt en dan ben je helemaal mee wat dit spel betreft.

De actieve spelers neemt de vijf dobbelstenen en gooit deze in het midden van de tafel, goed zichtbaar voor alle spelers.
Er kunnen zich nu drie verschillende situaties voordoen :
1) Alle dobbelstenen tonen een verschillende tekening – zoek de dobbelsteen met het spookje en neem het voorwerp van de kleur van de dobbelsteen waarop het spookje staat (bv. de rode zetel als het spook op de rode dobbelsteen voorkomt)
2) Eén tekening komt meer voor dan alle anderen op de dobbelstenen – welke kleur heeft het voorwerp van dit meest voorkomende tekeningetje, welke figuur staat op de dobbelsteen van die kleur, neem dat figuurtje (bv. de fles komt het meeste voor op de dobbelstenen, de fles is groen, zoek de groen dobbelsteen en neem het voorwerp dat hierop staat afgebeeld)
3) Twee tekeningen komen twee keer voor en één andere – welke tekening staat slechts één keer op de dobbelstenen, neem dit figuurtje (bv. er liggen 2 flessen-2 muizen-1 boek, neem het boek)
De speler die als eerste het juiste voorwerp neemt, scoort een punt. Spelers die een fout voorwerp grijpen, moeten een punt afstaan aan de speler die juist heeft genomen (of vanuit de voorraad). Als de voorraad punten (gele schijfjes) op is, wint de speler met de meeste punten.

Ik vind persoonlijk de originele “Vlotte geesten” nog steeds meer dan voldoende om in je collectie te hebben. Het is overigens echt wel een goed, uniek spel. Deze dobbelvariant voelt in zekere zin identiek aan, maar is toch weer wat anders. Of je hem dan ook daadwerkelijk moet aanschaffen, dat laat ik aan jouw fan-level van vlotte geesten over.

Titel : Geistesblitz Würfelblitz
Auteur : Jacques Zeimet
Uitgeverij : Zoch spiele

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s