Puerto Rico (2020)

+ Het artwork heeft een make-over gekregen en het is wel kleurrijker te noemen
+ De doos straalt wel de nodige klasse uit
+ Je krijgt ineens alle eerder verschenen uitbreidingen bij in de doos
+ Het kan je liefde voor de old-school-spellen alleen maar terug aanwakkeren
+ De spelregels zijn kort, duidelijk en overzichtelijk, pure Alea/Ravensburger-kwaliteit
+ Het spel blijft na al die jaren ook speltechnisch toch overeind, het is echt een kraan van een spel met een erg goede flow
+ De strijd blijft ongemeen spannend tot de laatste beurt en daar de punten gedekt worden verzameld heb je totaal geen benul van wie het spel zal winnen
+ De kleine, tactische karakterkeuzes blijven toch erg fijn werken

– Er is geen tekst meer voorzien op de gebouwen, esthetisch mooier, maar héél onhandig om de eigenschappen te kennen (hiervoor moet je toch vaak teruggrijpen naar de spelregels)
– Ik weet niet of deze editie echt een must was, maar als het is om terug een groter publiek te bereiken kunnen we hier enkel blij mee zijn
– De kwaliteit is natuurlijk goed op zich, maar in deze tijden van overvloed blijft het een beetje onder het niveau van datgene dat we gewend zijn, enerzijds zouden we dit soort spellen ook graag in die fraaie delux-edities zien verschijnen
– De paarse werkliedenschijfjes blijven klein en een beetje prullen op je bordje

Conclusie : Voor de meesten onder jullie zal ik Puerto Rico waarschijnlijk niet meer moeten voorstellen. Jullie zullen vooral benieuwd zijn of deze 2020-editie iets nieuws met zich meebrengt of toch op z’n minst willen weten waar zich de verschillen bevinden. Daar een beeld meer zegt dan 1000 woorden heb ik bovenstaande foto toegevoegd, zodat je de grootste verschillen in één oogopslag kan bekijken.

De versie waarvan sprake in bovenstaande recensie is deze rechtsonder op de foto. Zoals je merkt is er dus vooral esthetisch aandacht besteed aan vollere kleuren, meer gedetailleerd artwork, maar in mijn ogen ook minder overzichtelijk qua iconografie. De plaatsen voor de kolonisten zijn op de nieuwe tegels halfopen, terwijl dit op de vorige edities mooie rondjes waren. Het grootste verschil zit ‘m in de paarse schijfjes die gebruikt worden als zijnde het werkvolk. Het lijkt me logisch dat in deze tijden de bruine schijfjes geen goede keuze meer waren (ook al kan ik me niet van de indruk ontdoen dat deze ook niet opzettelijk gekozen waren in de eerste editie, het is toch knap dat Ravensburger een extra woordje heeft toegevoegd aan de spelregels om dit spel een beetje te plaatsen in het thema omtrent kolonisatie en slavernij) . Daarnaast staat er ook geen tekst meer op de gebouwen, het is mooier, maar veel minder handig, wat dat betreft grijp ik liever terug naar mijn originele (Nederlandstalige) editie.

Wat er wel extra voorzien is in de doos zijn vier mini-uitbreidingen die in de loop der tijden zijn verschenen voor het basisspel. Zo zijn er extra gebouwen, is er een mogelijkheid om naar doelen te gaan spelen en is er een extra “piraten”rol toe te voegen. Deze toevoegingen zijn tof en een meerwaarde dat ze effectief bij in de doos zitten, want anders had het echt totaal niets uitgemaakt welke versie je zou aanschaffen. Maar of het nu daadwerkelijk voldoende is om deze versie naast je eerdere (misschien al gepimpte) versie aan te schaffen, daar twijfel ik ten zeerste aan. Heb je het spel nog niet, dan is het zeker de moeite om deze titel eens te bekijken, want Puerto Rico is en blijft één van de toppers en trendsetters van de moderne bordspellen. Puerto Rico is overigens de titel die de eurogames een draagvlak heeft gegeven in Noord-Amerika en daarvoor alleen al is het een must-have voor elke collectie. En moest je toch geen zin hebben om overstag te gaan voor deze klassieker, dan beveel ik je ook nog een keertje graag het kaartspel (San Juan ofte Puerto Rico het kaartspel) aan, als je die niet aan je collectie wil toevoegen, dan weet ik het niet meer.

Titel : Puerto Rico
Auteur : Andreas Seyfarth
Uitgeverij : Ravensburger (Alea spiele)

Advertentie

2 Comments

 1. Bedankt voor weer een mooie recensie! Ik lees ze altijd met plezier.
  Ik Puerto Rico tot mijn schande nog steeds niet gespeeld.
  San Juan daarentegen behoort tot mijn favorieten.

  Je zegt dat de nieuwe versie die van rechtsonder is, maar wat zijn de andere versies? Die van rechtsboven ziet er wat mij betreft het beste uit.
  Dat het alleen karton en houten blokjes zijn maakt me eigenlijk helemaal niks uit, dat houdt het ook betaalbaarder, of ben ik nu oud aan het worden ;).

  Groeten Ruud

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s