Homesteaders

+ erg snel gespeeld (10 rondjes vliegen voorbij), maar toch voldoende diepgang
+ erg mooi houten materiaal, het nodigt echt uit om te spelen
+ combo’s zoeken tussen de gebouwen, maar het moet ook allemaal mogelijk zijn
+ bieden is niet ieder z’n ding, maar in dit spel is het ook niet noodzakelijk het belangrijkste
+ het omzetten van grondstoffen met ruilfiches is echt leuk en eens je het systeem doorhebt, zie je héél wat mogelijkheden
+ het thema is ten opzichte van het origineel (van TMG) beter en vooral mooier uitgewerkt
+ eindelijk een zichtscherm van een deftige kwaliteit
+ elk spel bouw je toch weer een andere stad op, de combinaties aan gebouwen is telkens ietwat anders en zorgt voor andere mogelijkheden
+ de strijd is ongemeen spannend en je blijft in het ongewisse tot het slot
+ ook tactisch passen in een ronde kan erg belangrijk zijn
+ je moet het doen met het weinige materiaal en geld dat je hebt
+ je moet bepaalde biedingen kunnen winnen om het gebouw te kopen dat je graag had (en vaak is zelfs de speelvolgorde dan doorslaggevend)

– de iconografie is even wennen, ze hadden gerust een overzicht van de kaarten mogen toevoegen aan de spelregels (of nog beter een apart blad)
– de foute druk maakt het aanvankelijk nogal moeilijk om het spel te spelen, maar dit werd netjes rechtgezet (super werk van Quined zoals gewoonlijk)
– het spel herbergt een berg aan schuldfiches, maar als één (of meerdere) speler(s) hier netjes afblijft, ben je genoodzaakt om dit ook te doen. Je krijgt een totaal ander spel als iedereen wat losser omgaat met schulden
– met volle bezetting (vier spelers) werkt het erg goed, maar wordt het een stuk nauwer (er is dan altijd een speler die moet passen, er zullen gebouwen verdwijnen voor je neus, …), dus een stukje frustrerender voor sommigen (ik kan ermee leven, maar jij misschien niet)

(foto : Henk Rolleman)

Conclusie : Deze Homesteaders kwam recent nog eens uit de kast en daar zijn we zo blij om. Het spel is niet voor iedereen een hoogvlieger waarschijnlijk, maar ik vind dit toch een erg uniek spelletje. Ik ben persoonlijk wel gewonnen voor een potje bieden, zeker als het op deze supernauwe manier kan gebeuren. Elke keuze die je maakt is belangrijk om je motortje op gang te brengen … maar een tegenslag verwerken hoeft ook geen probleem te zijn, zo lang je je lange-termijn-doelen maar voor ogen houdt.

Het ruilsysteem met de “trade-fiches” is echt wel leutig eens je het een beetje doorhebt. Je gaat ontdekken dat er meer mogelijkheden schuilgaan achter dit spel dan op het eerste zicht gedacht. Dit spel heeft dan ook wel een kleine leercurve volgens mij, iemand die het spel kent gaat dit ongetwijfeld iets beter spelen. Zeker bij een eerste sessie kunnen de symbolen op de gebouwen ietwat overweldigend zijn, maar dit valt absoluut reuze mee. Eens je goed en wel vertrokken bent, hebben de meeste tegels geen geheimen meer voor jou en zal je op zoek gaan naar een toffe, maar vooral haalbare combo. Met de beperkte grondstoffen die je ter beschikking hebt, of opspaart over een paar ronden heen, ga je trachten je doel te bereiken.

Punten sprokkel je tijdens het spel, door het bouwen van gebouwen, maar ook (en vooral) door het aanschaffen van de dure punten-genererende gebouwen uit de stadsfase van het spel (de laatste 2 ronden). Dit spel heeft in mijn ogen een erg goede flow en daarom speel ik het best wel graag. Maar … het is ook relatief abstract, er gaan spelers zijn die er totaal geen kaas van gaan gegeten hebben, die echt moeite gaan hebben met het winnen van de spelbepalende biedingen, die altijd net dat gebouw voor hun neus zien verdwijnen en die eigenlijk geen zicht krijgen op het geheel en voor hen is dit dan waarschijnlijk jammerlijk genoeg een no-go. Geen enkel probleem natuurlijk, maar ik leg hem sowieso wel graag op tafel, dus nodig me gerust uit voor een potje.

Titel : Homesteaders
Auteur : Alex Rockwell
Uitgeverij : Quined games

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s