Circus

+ Ook deze titel van Amuza spat weer van je tafel qua kleuren en artwork (zie ook onder)
+ Niet enkel de kleuren en het artwork zijn mooi, het is gewoon ook erg sfeervol in het thema
+ Aanvankelijk lijkt die grote stapel upgradekaarten met de vele symbolen een obstakel, maar niets is minder waar, eigenlijk zijn er slechts 5 verschillende kaarten die netjes staan uitgelegd in de spelregels
+ De strijd is best spannend, af en toe zal iemand een mooie ronde spelen en uitlopen in de puntenstand, maar als puntje bij paaltje komt, wordt het toch erg spannend. Maar ook hier zal de beste speler wel aan het langste eind trekken, het is niet zo dat je keuzes geen verschil maken
+ Er zitten best wel wat kleine, unieke speelelementen in deze “Circus” en ze vloeien wonderwel in elkaar (ondanks het feit dat het toch even wennen is in het begin)
+ Ook deze titel omvat een basis- en gevorderdenvariant
+ Als je niet echt houdt van rechtstreekse interactie, dan is dit spel ook zeker het bekijken waard

– Het kan aan onze speelstijl gelegen hebben, maar we kwamen na verloop van tijd in blokjesnood (misschien is de voorraad eindig, maar hierover vonden we niets terug in de spelregels)
– Eens je aan het spelen bent, is het best een vlot spelletje, maar op basis van het lezen van de spelregels ga je toch nog wat vragen hebben. Dit is echt een titel die je eens moet “door”spelen om echt onder knie te krijgen
– Af en toe heb je wel wat geluk nodig bij het trekken van de kaarten, mannelijke of vrouwelijke artiest kan een verschil maken voor jou, de juiste upgradekaarten op het juiste moment evenzeer, … maar omdat het zo’n vlot spel is, is deze factor ook geen onoverkomelijk probleem

Conclusie : Deze Circus is een erg interessant spelletje. Het is eigenlijk veel spel in een relatief klein doosje. Ik moet wel zeggen dat het even wennen was aan de spelregels en de diverse stapjes die je moet ondernemen, maar eens je hier doorheen bent gesparteld is eigenlijk alles redelijk duidelijk en rechtlijnig.

In dit spel moet je ook goed anticiperen en héél kort op de bal spelen, de situatie kan door de speler vlak voor je eigenlijk drastisch veranderen en dan moet je misschien toch ietwat ingrijpen en op langere of net korte termijn spelen. De punten lopen ook niet onmiddellijk zo hoog op in het begin dus alles wat je kan meenemen is alvast gewonnen. Als je echter spaart en een artiest serieus upgrade, kan je wel eens een gouden zaak in een ronde waar je punten krijgt voor dat bepaald type van artiest en hem ook nog eens in de ring sturen om te cashen. Natuurlijk geef je dan ook weer mogelijkheden aan de volgende speler om bepaalde upgradekaarten zo goed als gratis te gaan spelen, maar zo is het nogal vaak in dit spel. Het is geven en nemen als je een bepaalde artiest weg gaat spelen. Hierin zit eigenlijk ook de interactie in het spel, want voor het overige speelt elke speler z’n eigen beurt netjes af alvorens de volgende aan de slag gaat.

Ik vermeld ook nog graag even een klein, maar belangrijk spelregeltje waar je al eens durft overheen kijken (of wij toch). Als je een artiest toevoegt aan de show verwijder je een artiest in hetzelfde genre EN alle artiesten die zich links in de rij bevinden. Dit is erg belangrijk, want het gaat bepalen hoeveel upgradekaarten er in omloop zullen zijn. Als alle spelers met een groot arsenaal aan kaarten aan de slag kunnen gaan, is bijna alles mogelijk in je beurt en gaat er een deel van de spanning en schaarste verloren.

De vooropgestelde speeltijd van 20 minuten lijkt me eerder optimistisch (misschien wel haalbaar met 2 spelers), ik zou toch rekening houden met het dubbele. Wil je het spel met de kids op tafel gooien, dan moet dit zeker lukken als de kinderen al wat gewend zijn qua spellen. Er moeten toch enkele stapjes doorlopen worden en het is belangrijk om de spelstructuur in je hoofd te hebben om echt goed aan de slag te gaan. Maar eens dit lukt, gaan ze zeker plezier beleven aan dit sfeervolle spel.

Titel : Circus
Auteur : Trehgrannik
Uitgeverij : Amuza

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s