Living forest

+ Deze Living forest is een prachtig vormgegeven spel
+ Zowel het artwork als het kartonnen materiaal spatten van je speeltafel
+ De strijd om de overwinning is razendspannend, bij ons kwamen bijna alle spelers gelijktijdig aan een eindconditie en moest de algemene sterkte worden gebruikt om de winnaar aan te duiden
+ Het voelt als een luchtig familiespel, maar er zit toch wel wat denkwerk achter
+ Het push-your-luck-gedeelte gecombineerd met deckbuilding werkt ook hier wel (je kent het misschien al vanuit Port Royal)
+ Er is ook een deeltje interactie waarbij je bij elkaar punten kan afsnoepen, dit valt maar sporadisch voor en is ook te voorspellen, dit vind ik een goede zaak
+ Het spel bouwt ook lekker op, de eerste beurten moet je nog tevreden zijn met kleine acties, maar al gauw ga je de duurste kaarten kunnen aanschaffen, de beste bomen inplanten en een arsenaal aan vuurtjes doven
+ Je ziet elkaars kaarten open liggen, dus je kan gaan anticiperen en elkaar af en toe een fijn peertje stoven
+ De bonusjes beginnen al gauw op te stapelen en maken de mogelijkheden steeds aantrekkelijker, ik vind dit altijd leuk spelen

– De inleg van de doos is niet echt de beste, maar ze doet haar werk
– De standees doen evenzeer hun werk, maar ze vallen nogal snel uit elkaar, ik had liever een pionnetje gezien (zij het van hout of als prachtige miniatuurtjes)
– De spelregels zijn op zich niet moeilijk, maar laat je niet verrassen bij een eerste lezing
– Eens je bezig bent, blijven de spelregels goed in je hoofd zitten, maar een overzichtskaartje met de mogelijke acties en de stapjes van de derde fase ware toch handig geweest
– Het artwork is fantastisch, maar jammerlijk genoeg heb je bijna altijd enkel oog voor de symbooltjes. Je legt de kaarten deels over elkaar, zo blijft er van dat artwork niets over. Bovendien moet je af en toe goed kijken naar de symbolen want er zitten ook negatieve getallen bij (dit is op zich duidelijk, maar je durft er wel eens overheen kijken)

Conclusie : Ludonaute is een uitgeverij die nauw aan ons hart ligt. In de beginjaren deden wij wat vertaalwerk voor hen (spelregels, achterkant dozen, …), maar sinds de verkoop aan Asmodée ligt dit niet meer in onze handen. Toch blijven we hen nog steeds op de voet volgen, want hun spellen zijn altijd wel de moeite. Deze Living forest is geen uitzondering. Op het eerste gezicht lijkt het eerder een kinderspelletje, maar eens je het spel in volle glorie op je speeltafel ziet liggen, weet je ook direct dat er meer aan de hand is.

Wat meteen opvalt, is het prachtige materiaal, daar kunnen we niet om heen (en dat hebben we hierboven ook al vermeld). Maar ook het spelverloop is best te pruimen. Er zijn drie eindcondities waarnaar je kan gaan spelen en ze zijn erg uitgebalanceerd in mijn ogen, want wij zaten echt op een voorschoot van elkaar aan het einde van ons verhaal. Alle mogelijke tactieken lijken me haalbaar en bovendien zit er ook een fijne flow in het spel die ervoor zorgt dat het geheel steeds kantelt naar één van de eindcondities. De ene ronde zal er stevig geplant worden, de andere zullen er kaarten gekocht worden zodat er een rondje nadien geblust moet worden. Zo gauw een speler 12 unieke bomen geplant, 12 vuurtjes geblust of 12 puntjes verzameld heeft, eindigt het spel. En vergis je niet, de puntenfiches tellen ook mee, de startboom ook, dus eens je goed en wel op gang bent, komt het einde razendsnel dichterbij. Dit zorgt er ook voor dat het spel een aangename speelduur heeft, het zit echt wel op die sweetspot voor een goed en degelijk familiespel.

Want, een goed en degelijk familiespel, dat is hier zeker aan de orde. De spelregels zijn zeker niet makkelijk, maar ze zijn duidelijk en eens je een rondje gedraaid hebt, is eigenlijk alles duidelijk. De iconografie laat niets te wensen over, de fasen zitten snel in de vingers en ondanks de vlotheid heb je aan het eind toch een voldaan gevoel, ook als veelspeler.

De eerste fase omvat het omdraaien van je dieren-(bewakers)kaarten, je mag er zo veel omdraaien als je wil, maar als je een derde omdraait met een zwart symbool moet je verplicht stoppen. Je kan echter kruisjes verzamelen om je in zo’n situatie te redden. Stop je echter op tijd (met minder dan drie symbolen) dan krijg je 2 acties in de actiefase, terwijl je er anders slechts ééntje krijgt. De afweging om door te draaien of toch tijdig te stoppen is dus al interessant.

In de actiefase gaan de spelers om beurten hun 1 of 2 acties uitvoeren. Je kan een kruisje verzamelen, kaart(en) aanschaffen, een boom planten, vuurtjes blussen of je standee verplaatsen en een bonusactie krijgen. Moest je tijdens het bewegen van je standee over een andere speler springen, neem je overigens een puntenfiche van deze speler af en zit je weeral een stapje dichter tegen de eindconditie.

In de derde en laatste fase komt het spel zelf in actie. Als er nog vuurtjes liggen, worden deze waarden opgeteld en vergeleken met het aantal druppels dat de spelers hebben. Spelers die te weinig hebben, moeten varaankaarten nemen en aan hun deck toevoegen. Deze kaarten vervuilen je deck en geven je enkel een zwart symbool (en dus minder draaimogelijkheden). Daarna komen er nieuwe vuurtjes afhankelijk van het aantal verkochte kaarten. De kaarten worden terug aangevuld tot vier per soort, je legt je gespeelde kaarten op je aflegstapel en de startspeler schuift door.

Zo blijf je rondjes draaien tot één van de eindcondities bereikt is en dan eindigt het spel na die lopende ronde. Is er slechts één speler met een eindconditie, dan wint deze speler. Zijn er meerdere, dan bepalen deze spelers hoe goed ze scoren op deze drie eindcondities en wint de speler die het meeste heeft.

Ik kan het spel enkel aanbevelen als je wel houdt van dit type leuke, interessante familiespellen die ook een doorwinterde veelspeler weten te charmeren.

Titel : Living forest
Auteur : Aske Christiansen
Uitgeverij : Ludonaute

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s