MON

+ Een exoot die weer een rare kronkel in je hersenen zal teweegbrengen
+ We speelden direct twee potjes na elkaar, dat zegt toch ook wel wat (al was het maar om het tactische aspect wat te doorgronden)
+ De kaarten zijn fraai, van prima kwaliteit en ietwat glanzend, mooi
+ Tactisch passen, elkaar een beetje onder druk zetten, geen punten proberen weg te geven, subtiel zit het er allemaal wel wat in
+ De strijd kan best spannend verlopen, zeker als iedereen elkaar wat in evenwicht kan houden en tactisch gaat spelen
+ Eigenlijk is dit best een redelijk interactief spelletje, maar het zit bovendien ook nog eens netjes verstopt onder een laagje eenvoudig “kaartje oplopend aanleggen in een rijtje”
+ Je kan met tot 6 spelers aan de slag gaan
+ Ook met z’n tweeën kan je aan de slag gaan, met ietwat aangepaste spelregels (maar zonder al te grootse wijzigingen)
+ Er zijn voldoende puntenfiches toegevoegd, je gaat geen tekorten tegenkomen (wat tegenwoordig toch af en toe gebeurt)

– De kaarten zijn fraai en de gekozen kleuren trendy, maar je gaat je wel eens laten foppen en het zwart en goud een keertje aan de foute rij willen leggen
– Er zitten heel wat fiches bij het spel, je moet deze goed uitspreiden om het doosje terug dicht te krijgen

Conclusie : Ook deze MON reken ik alvast tot één van de verrassingen die we uit Essen mee mochten nemen. Dit spelletje was een beetje pasmunt bij de blinde aankoop die we deden aan de stand van Studium Mundi (lees ook de recensie van Silk Road Adventures). Blijkbaar had deze iets oudere titel al wel wat furore gemaakt in z’n thuisland Japan, maar wij hadden er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

De spelregels zijn belachelijk makkelijk, dus je bent al gauw aan de slag. Maar de tactiek achter het spel is niet zo maar bij je eerste sessie duidelijk. Het is weer zo’n spel waarbij je een rare kronkel in je hersenen moet leggen. De subtiliteit die in het spel vervat zit, is echt weer wel tof. Vandaar dat we onmiddellijk een tweede potje achter ons eerste probeersel aanplakten. Alle spelers waren gecharmeerd en vonden het best een leuk spelletje.

Het doel van het spel is punten behalen met jouw kaarten die in oplopende volgorde in de desbetreffende gekleurde rij worden gelegd (zie foto boven). Je markeert je kaart met het puntenaantal die je ervoor krijgt. Er zit echter een addertje onder het gras. Als er tussen jouw kaart en de vorige kaart nog ruimte is, kunnen andere spelers jouw kaart afnemen en hierdoor hun kaart meer laten waard worden. Soms is het dan ook nodig om tactisch te passen en een kaart in te ruilen voor ééntje van de trekstapel. Naar het einde van het spel ga je zelfs liever kaarten afleggen dan dat je mogelijk een kaart speelt waar een ander aan gaat verdienen. Zo gauw je geen handkaarten meer hebt, lig je uit het spel en is het nog even wachten tot de andere spelers hun kaarten ook kwijt zijn. De daarop volgende puntentelling is best spannend en het gaat om puntjes draaien om de winst naar je toe te halen.

Titel : MON
Auteur : Osami Okano
Uitgeverij : Studium Mundi

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s