Watch

+ Van unieke spelcomponenten gesproken, de tandwieltjes vallen wel op in dit spel
+ Het worker-placement-gedeelte is heel erg duidelijk, slechts 8 unieke plaatsen in een cirkeltje
+ Bovendien heb je ook steeds de keuze tussen een legale (licht) en illegale (donker) locatie, de illegale geeft een groter voordeel, maar daar kan je ook betrapt worden natuurlijk
+ Het gevecht op de ontwikkelingssporen is erg intens
+ Je moet je acties erg goed plannen, onkosten proberen te vermijden maar vooral in een goede flow proberen terecht te komen zodat je keer op keer je favoriete actie kan gaan kiezen
+ De overzichtskaartjes zijn handig en ook het scoreoverzicht op het scorebord is meegenomen
+ Je kan ook solo aan de slag gaan
+ Er is heel wat interactie tussen spelers, pijnlijke interactie ook vaak, zowel wat het kiezen van plaatsen betreft, het strijden op de ontwikkelingssporen en het wegnemen van smokkelwaar in de waardevolle kleuren … om nog maar te zwijgen van de “watch”-fase waarin je tegenspelers probeert te betrappen en geld afhandig te maken (als het kan met schulden tot gevolg)
+ Je acties upgraden is altijd een fijn gegeven, maar hier is het niet zo eenvoudig als het lijkt
+ Controle krijgen op de speelvolgorde is ook niet zo evident als het lijkt, zeker als je je favoriete actie wil ondernemen

– Besteed zeker voldoende aandacht aan de het scoreverloop, dit leg je best eerst uit alvorens de acties uit te leggen, want alles draait om de ontwikkelingssporen
– De kleuren passen thematisch zeker, maar zijn over het algemeen nogal flets
– Over artwork kan geredetwist worden, maar het meest sexy is dit spel niet (wat jammer is, want dit spel is echt wel goed en verdient het om de nodige aandacht te krijgen)
– Alle punten worden aan het einde van het spel verdeeld, je hebt tijdens het spel nog niet zo erg veel zicht op het resultaat, al zeker niet datgene van de andere spelers. Bovendien neemt de puntentelling ook wel wat tijd in beslag.

Conclusie : Watch is een titel die ons tijdens en voor de beurs in Essen wat ontgaan was. Het was pas door het lezen van een lovende recensie dat deze titel tot bij ons geraakte. En we zijn blij dat de Bordspeler ons op dit spel attent maakte, want het is echt wel een leuk spel. Het voelt wat old-school aan, maar eigenlijk vinden we dat nu net zo leuk. Het is duidelijk, rechtlijnig, maar zo interactief. Het is eenvoudig om te aan te leren, maar erg moeilijk om naar je hand te zetten … en dat is vaak het bewijs van een goed spel.

Bij elke actie die je kiest, speel je ook je ontwikkelingssporen vrij, vergroot je je mogelijkheden, maar ook de boetes die je moet betalen als je betrapt wordt bij het kiezen van een actie die gecontroleerd wordt. Die spanning is altijd al te snijden, maar nog veel spannender is het plaatsen van je schijfjes op de gezamenlijke sporen. Hier probeer je het meest vertegenwoordigd te zijn, want ze zijn een multiplier aan het einde van het spel voor resterend geld, tandwielen of aantal smokkelwaar. De speler die z’n acties het beste combineert, met het vrijspelen van zijn sporen, in combinatie met het winnen van meerderheden op de gezamenlijke sporen en het verzamelen van kaartensetjes en als het even kan nog wat kostbaar smokkelwaar te vergaren zal de overwinning naar zich toetrekken.

Je merkt al aan de laatste beschrijving dat er best wel wat aan de hand is in dit spel, maar de realiteit leert dat je eigenlijk niet zo erg veel keuzes hebt. Je wordt erg in het nauw gedreven inzake het kiezen van een actieplaats, timing is hier erg belangrijk want speelvolgorde en vrije acties moeten een beetje samenvallen voor jou. Als je daarenboven dan ook nog eens een bonusje hier of daar kan mee smokkelen, is dat fijn meegenomen.

Eén van de acties laat je ook toe om de andere spelers proberen te doorzien en af te straffen. Een fijne actie, ook al omdat je dan goedkoper je schulden kan gaan inlossen en je één keertje gevrijwaard bent van het zelf moeten betalen van een boete. Deze boetes lopen trouwens gestaag op, want niet enkel je acties worden sterker, de kostprijs van upgrades en boetes gaan evenredig de hoogte in.

Ondanks het feit dat er wel wat gaande is in Watch, blijft het geheel toch erg overzichtelijk en makkelijk en visueel te doorgronden, maar (nogmaals) het volledig in de hand krijgen is dat allerminst. In mijn ogen is deze Watch dan ook een erg fijne verrassing in een voorlopig niet al te vette editie van Spiel wat nieuwigheden betreft. Hopelijk komen er nog enkele toppers in het zwaardere gamma onze weg op de komende weken en maanden, maar met deze Watch is de trend toch al een heel stuk in de goede richting gezet.

Titel : Watch
Auteur : Daniel Newman
Uitgeverij : PD-verlag

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s