Founders of Teotihuacan

+ Het jaren oefenen op de titel “Teotihuacan” komt nog van pas
+ Het spel wordt een beetje voorgesteld als de prequel en “kleine broer van”, maar is echt wel een op zichzelf staand spel (dat z’n plaats méér dan verdiend)
+ De puzzel die je gaat moeten leggen is weer dik de moeite, niet gemakkelijk en zo veel mogelijkheden om hem proberen op te bouwen
+ Je hebt niet echt een duidelijk zicht op wat je op termijn nu echt het meeste zal opleveren, dit zorgt ervoor dat je ook een beetje op gevoel zal moeten spelen en dat vinden we een goede zaak
+ We hadden het totaal niet verwacht, maar de scores lagen bijzonder dicht bij elkaar aan het eind, je rijdt naar huis met de constante vraag in gedachten hoe je die 2 extra puntjes had kunnen verzamelen
+ De spelregels zijn, voor dit type spel, redelijk duidelijk, rechtlijnig en zelfs niet zo erg veel
+ Board & Dice staat bekend voor z’n héél stevige euro’s, maar plaatst zich de laatste tijd ook perfect in de markt van stevige euro’s met een kortere speelduur (ik denk spontaan aan Zapotec, deze Founders of Teotihuacan en in zekere mate ook Mandala Stones)
+ Fijn om te zien dat de eigenaar van de uitgeverij zo’n talent heeft voor spelontwerp, dan zit het meestal wel snor
+ De gebruikte iconografie is super duidelijk, en moesten er toch vragen zijn, dan staat alles netjes opgelijst in de appendixen van het spelregelboekje
+ Voor de solo-speler ook weer goed nieuws, een soloversie van David Turczi is aanwezig (bovendien ga je weinig extra materiaal moeten klaarleggen, enkel een 8-zijdige dobbelsteen)
+ Als je tempels gaat bouwen, die punten opleveren in combinatie met je piramide, krijg je “worship-tegels”, een soort van contracten die je allerhande zaken opleveren op voorwaarde dat je ze activeert met een invloedsactie, dit loopt eigenlijk best lekker
+ Ondanks dat er een moeilijke puzzel te leggen is, blijft het geheel wel zéér overzichtelijk
+ De speelduur is zo aangenaam voor dit soort stevig spel, hier houden we wel van
+ De spelersborden zijn dubbelzijdig, zo kan je met een kleine variant aan de slag gaan indien gewenst
+ Het spel voelt rijkelijk aan, ook al is het een redelijk compact spel
+ Het actie-keuze-systeem verdient extra aandacht, de kracht die je gaat kunnen opstapelen, het beperkt aantal actiefiches, een pluim voor het ontwerp (zie onder voor meer)

– Het karton moet je wel even onder een zwaar boek stoppen, want ze krullen een beetje op
– Het scorespoor rondom je persoonlijke bordje is niet zo handig, we hadden liever een iets ruimer scorespoor gezien op een apart bord (wij gebruikten alleszins een speelbord dat niet gebruikt werd om de scores bij te houden)
– Bij de opstelling van het spel moet je al beginnen bouwen aan je piramide, de keuzes die je dan maakt, gaan toch ook al wat bepalend zijn. Bij je eerste speelsessie is dit niet evident.
– AP spelers gaan hier misschien weer op vastlopen
– Vergeet je architect niet na iedere beurt door te schuiven, zelfs de spelregels geven aan dat je dit snel vergeet (fijn dat men het afzonderlijk nog eens vermeld, dus eigenlijk toch een plusje)
– niet echt een minpuntje, maar de piramide van Teotihuacan had dikke, stevige tegels zodat je echt een piramide opbouwde, dat zou hier ook wel cool geweest zijn (maar ook een pak duurder waarschijnlijk, dus daarom zeker ook niet nodig)

Conclusie : Tijdens Spiel 2021 kregen we reeds een voorproefje van deze titel op de stand van Board & Dice. Ook het prototype zag er al erg goed uit en is in grote lijnen te vergelijken met het eindproduct dat nu op onze speeltafel prijkt. Toegegeven, het spel wil misschien, zeker qua naam, meehinken op het succes van Teotihuacan. Af en toe hoor je wel eens in de volksmond dat dit de kleine broer zou zijn, maar niets is minder waar vind ik. Het spel mag dan misschien wel dezelfde naam dragen en ietwat hetzelfde thema hebben, speeltechnisch is dit compleet iets anders.

Anders en beter? Ja en neen, beide spellen zijn erg stevige, strakke euro’s met het grootste verschil is tijdsduur en diepgang. Teotihuacan is zo rijk en diep, bijna episch te noemen, terwijl deze Founders sneller, toegankelijker en frivoler aanvoelt. Het hoeft ook niet altijd zo bombastisch te zijn, het is zelfs aangenaam om te concluderen dat je dit type van spel kan spelen na één luttele leessessie van de spelregels. De mogelijkheden blijven ook groot, maar toch zijn ze afgelijnder, duidelijker en alles is ook iets makkelijker voor de bakker te krijgen. Je gaat in principe bijna evenveel keuzes hebben, maar er is altijd een uitweg als iets voor je neus wordt weggehaald.

Ik vind het persoonlijk ook twee totaal andere spellen. Founders of Teotihuacan is een combinatie-zoeker, puzzelen en de sterkte van je acties bepalen aan de hand van je resterende actieschijfjes. Idealiter surf je mee op de flow die andere spelers uitzetten, maar als je de bonussen wil oprapen, moet je als eerste een toegeving doen. Het bouwgedeelte is ook redelijk simpel. Je bouwt gebouwen die grondstoffen opleveren; deze grondstoffen gebruik je om tempels op te richten die op hun beurt dan weer punten opleveren als je piramidedelen in dezelfde kleur bouwt. Van dobbelstenen is hier totaal geen sprake, evenmin het gezamenlijk opbouwen van de piramide.

Founders of Teotihuacan is meer een multiplayer solitaire, zeker wat betreft het puzzeltje op je persoonlijke spelersbord. De interactie op het algemene speelbord voor de verschillende acties en beperkte gebouwen is wel aanwezig, dus je zit zeker geen uurtje op jezelf te spelen. Je leest het goed, een uur (tijdens je eerste sessie wel een dik uur natuurlijk), dit spel is een toegankelijke, vlotlopende, doch stevige euro die echt wel leuk in elkaar zit. Het is zo’n spel dat je uitnodigt om onmiddellijk nog eens te doen omdat het zo fraai in elkaar zit. En het mooiste van de zaak is, dat het zo weinig tijd in beslag neemt (in tegenstelling tot die grote kleppers), dat het effectief snel terug op tafel kan gelegd worden.

Wij hadden op zich al grote verwachtingen van dit spel, zowel na de uitleg op Spiel, als het feit dat Filip Glowacz de auteur is. En we moeten eerlijk toegeven dat onze verwachtingen meer dan worden waargemaakt. Ik vind het spel een erg fijne aanvulling voor de collectie en de verzameling B&D spellen wordt er enkele rijkelijker door. Aan te raden voor een ruimer publiek dan Teotihuacan en misschien een opstap naar het héél stevige werk eens je dit wel weet te smaken. Topspel/puzzel!

Titel : Founders of Teotihuacan
Auteur : Filip Glowacz
Uitgeverij : Board & Dice

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s