Carnegie

Update : Op 5 februari 2021 publiceerde ik al een keertje een recensie van dit spel. Toen hadden we de eer en het genoegen om het prototype van het spel uit te proberen en konden we het spel ook al eens online spelen. Nu is het eindelijk zo ver, de Kickstarters zijn bedeeld en we krijgen het uiteindelijke materiaal in handen. Bij deze besteden we dan ook graag wat extra aandacht aan dit fraaie product van Quined games, want voor de fans die nog niet toehapten zou ik zeggen “twijfel niet te lang, want er is slechts een beperkte Nederlandstalige deluxe oplage beschikbaar”.

+ Dit wordt één van de stevigere euro’s van 2022, plaats hem qua mogelijkheden, complexiteit en speelgevoel maar op de hoogte van Golem, Messina, Boonlake, Bitoku, … (om er maar enkele te noemen), ik heb zowel het jaartal als de titels aangepast ten opzichte van mijn vorige versie, kwestie dat het ietwat up-to-date is
+ Eigenlijk zijn er maar vier acties die je moet uitleggen om aan het spel te kunnen beginnen (dus zowel qua lees- als uitlegwerk valt het wel mee voor dit soort spel)
+ Er zijn héél wat einddoelen om op te spelen, dat maakt het ook erg fijn, want iedereen kiest wel z’n eigen doelen (die overigens meestal ook volledig behaald kunnen worden)
+ Je blijft ook constant betrokken, ook buiten je beurt om neem je deel aan de acties, de actieve speler kiest enkel welke actie uitgevoerd zal worden
+ Het is een constant managen van je centen, grondstoffen blokjes, plaatsen die je inneemt met je arbeiders, plaatsen van projecten op het bord, ontwikkelen van je inkomstensporen, …
+ De kickstarter ging eigenlijk loeihard, dus er zijn enkele mooie upgrades voor de componenten voorzien (je krijgt echt wel een deluxe editie voor je geld)
+ Eens je aan het spelen bent, valt vooral de toegankelijkheid op, het blijft wel complex, maar je ziet redelijk snel mogelijkheden en kan er naar hartelust proberen naar te spelen
+ Het upgraden van de projecten waarmee je extra inkomsten kan gaan vrijspelen is erg fraai vormgegeven
+ De punten die je kan gaan halen bij de slotwaardering staan netjes op een overzichtje op het speelbord
+ Het spel is relatief makkelijk om uit te leggen of te demonstreren, wat vrij uniek is voor dit soort van spellen met deze moeilijkheidsgraad
+ Als je graag eens solo aan de slag gaat, dan kan je in dit spel een solovariant vinden
+ Dit is een “ruime” euro, zo goed als al je doelen zal je kunnen verwezenlijken en dat geeft altijd wel een positief gevoel
+ Het spel heeft een gefixeerd aantal speelbeurten (20), zo weet je altijd hoe ver je gevorderd bent in het spel en wanneer het ten einde is
+ In de KS campagne is een heel aantal extra’s toegevoegd aan de deluxe versie. Het betreft: meer departement tegels, extra donatietegels, double-layered speelborden, sleeves voor de kaarten en een variant “een nieuwe start”, allen zeker mooi meegenomen naar de herspeelbaarheid toe
+ De gametrayz zorgen ervoor dat het spel makkelijk op te stellen is en netjes op te ruimen
+ Dit is echt wel een big-box, tjokvol degelijk materiaal, de hemel voor een stevige eurospeler
+ Niet zo’n fan van deluxe spellen, de retailversie is ook in het Nederlands verkrijgbaar via HOT games

– Het gekozen kleurenpalet had misschien ietsje anders gekund, zeker het puntenspoor is redelijk sec en retro, maar dat heeft dan ook weer z’n charmes (ik vind het wel mooi), hierdoor is het geheel ook redelijk rustgevend en niet te schreeuwerig (wat de laatste tijd toch vaak voorvalt)
– Om de één of andere bizarre reden vond ik de spelregels niet zo erg vlot lezen, ik had een filmpje nodig om er mij een beter beeld bij te vormen (erg raar, want de spelregels zijn absoluut niet zo moeilijk en na het bekijken van het filmpje begreep ik de spelregels ook een stuk beter bij een tweede leessessie). Maar dit is een puur persoonlijk probleem natuurlijk.
– Alle departementen die je kan gaan bouwen in het spel staan netjes uitgelegd in de spelregels, het zou misschien ook handig zijn om hiervoor toch ook een extra blad te voorzien dat spelers ter hand kunnen nemen (eens je ze kent, is er wel geen enkel probleem meer, dus het zou pure luxe zijn voor je eerste sessie)
– Tijdens het spel scoor je zo goed als geen punten (of toch niet in verhouding met die aan het einde van het spel), het is dus wel een serieuze puntentelling aan het eind. Hierdoor zie je wel wie goed bezig is, maar je hebt nooit echt een overzicht op hoe iedereen er voor staat (maar dit stoort mij persoonlijk niet, ik hou hier van, dan kan je je een beetje verstoppen)

Conclusie : Als er een nieuw spel van Xavier Georges op de markt komt, is onze interesse alvast gewekt. Als dit dan ook nog eens in combinatie met de productiekwaliteit van Quined games is, dan zijn we zelfs voorzichtig enthousiast. Na het spelen van het spel, kunnen we niet anders dan erg positief zijn. Dit spel heeft alles wat een stevige euro nodig heeft in mijn ogen.

Het is niet zo dat het spel super vernieuwend is qua spelprincipes, maar de manier van combineren is dat eigenlijk wel en zeker hoe het materiaal wordt ingezet. Het plannen op je eigen bordje, het uitbouwen van je departementen, het verdelen over de kaart en het maken van de juiste connecties op het speelbord, het upgraden van de inkomstensporen en projecten, het transport verbeteren, … allemaal zaken die gekend en vertrouwd aanvoelen, maar het werkt hier erg vloeiend en vlot.

Voor mij persoonlijk vielen de puzzelstukjes gewoon netjes in elkaar. Er zijn van die spellen die je gewoon liggen en waar je heel polyvalent aan de slag kan gaan. Er zijn diverse manieren om punten te scoren en het laken naar je toe te trekken, je moet er vooral in slagen om bepaalde combinaties te kunnen maken en dan komt spelintuïtie meer naar boven dan veel denkwerk. Dit zijn de spellen waar ik van houd en dat is bij deze Carnegie ook zeker het geval.

Voor wat mijn oordeel waard is, zou ik dan ook niet twijfelen om dit spel in huis te halen, als je het al niet gebacked zou hebben na onze vorige recensie. Zeker als je van dit soort spellen houdt en ook voor 2022 op zoek gaat naar een stevige, uitdagende euro met veel scoremogelijkheden en prachtig materiaal. Als je al fan was van de Masterprint-reeks, dan komt het helemaal goed, want daarin knoopt Quined met deze titel aan bij de betere spellen uit de reeks (zoals Trajan, Keyflower, …) vind ik.

Titel : Carnegie
Auteur : Xavier Georges
Uitgeverij : Quined games

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s