Port Royal – big box

Ook de recensie van vandaag is een beetje atypisch. Gezien het hier een big box editie betreft, is er weinig nieuws te melden ten opzichte van de vorige recensies die ik al neerpende over de originele edities. Maar … het zit nu natuurlijk allemaal mooi en netjes in één handige doos verpakt. Bovendien ben ik ook van mening dat je een uitbreiding veel sneller op tafel zal brengen als ze daadwerkelijk bij het basisspel zit. Indien je meerdere dozen moet gaan bij elkaar zoeken, is dit toch vaak een obstakel.

Wat mag en kan je allemaal verwachten van deze Big box editie van Port Royal?
Wel, het spel omvat het basisspel, de uitbreiding (die hier de naam “nog één functie erbij dan…” krijgt), een extra uitbreiding die een verhaal uit vijf hoofdstukken vertelt “Het avontuur begint”, een vereenvoudigde variant voor nieuwe spelers “Hijs de zeilen!” en een promokaart “gokker” als extraatje. Concreet betekent dit : 328 speelkaarten, 18 grote kaarten, 25 markeerstenen, de spelregels en een overzichtsblad om alles netjes uit elkaar te houden.

Graag geef ik eerst even enkele korte overzichtjes die ik neerpende op de oude blog over de spellen afzonderlijk :

Port Royal :
+ dit is een snugger kaartspelletje
+ het geeft een redelijk uniek gevoel, enkele herkenbare elementen, maar toch nieuw
+ het is een race voor de punten, dus eens je vertrokken bent, kan het snel gaan
+ de eigenschappen van de personages zijn erg leuk, maar je betaalt er een deftige prijs voor
+ erg handig in vervoer qua materiaal, gewoon een dikke stapel kaarten (ideaal om op verplaatsing te spelen dus)

– toch een kleine geluksfactor bij het opendraaien van de kaarten waarbij je onmiddellijk je beurt kan verliezen (als je twee schepen van dezelfde kleur omdraait, hoewel je je hier tegen kan beschermen)

Kortom : persoonlijk kan ik niet veel negatieve punten verzinnen bij dit spel. Port Royal is misschien wel stevig bejubbeld, maar je moet het zeker in z’n context plaatsen. Dit is en blijft een relatief eenvoudig, snugger en slim ontworpen kaartspel. Jammerlijk genoeg heeft het wel niet zoveel vlees op z’n botten als ik gehoopt had. De vraag die we ons onmiddellijk met z’n allen stelden was of het spel echt vaak op tafel zou komen … en daar ben ik nog niet echt over uit. (maar toen was de uitbreiding er natuurlijk nog niet)

Port Royal – uitbreiding :

De uitbreiding omvat diverse modules die je naar willekeur en believen kan toevoegen. Bovendien is er zowel een competitieve als coöperatieve variant voorzien met de contractkaarten. Aan de basisspelregels wordt er eigenlijk niet geraakt, dus volstaat het om de nieuwe kaarten even van naderbij te bekijken.

Personenkaarten :
– klerk (1 per scheepskleur) : indien je in fase 2 een schip kiest in de kleur van de clerk die je voor je hebt liggen, mag je een extra kaart nemen uit de haven, volgens de normale regels (dus indien je niet de actieve speler bent, betaal je 1 geld meer dan de actieve speler).
– kanonnier (4x) : elke keer als je een kaart uit de haven gaat halen, krijg je een aantal munten gelijk aan het aantal schepen in de haven -1.
– viceadmiraal (5x) : wanneer je een kaart uit de haven gaat halen, krijg je 1 geld (per viceadmiraal) als er 3 of 4 kaarten in de haven liggen.
– Scheepskaarten : Bovenop het geld dat het schip met zich meebrengt, krijgt ook één andere speler naar jouw keuze 1 geld. Indien je niet de actieve speler bent, moet je uiteraard ook nog steeds de actieve speler betalen.

De contracten :
Deze kunnen op twee manieren gebruikt worden, in de competitieve variant of in de coöperatieve variant. In beide varianten krijgen de spelers 3 houten markers te beschikking in hun spelerskleur. De contractkaarten geven steeds een voorwaarde op en de opbrengsten voor het volbrengen van deze opdrachten.

In de competitieve variant trek je 4 contractkaarten en leg je deze goed zichtbaar in het midden van de tafel. Zo gauw een speler voldoet aan de voorwaarden van één van deze contracten, legt hij een eigen marker op het eerste vrije veld van deze contractkaart en ontvangt hij het aangegeven geld. Daarnaast krijg je bij het plaatsen van je tweede marker 1 punt (de achterkant van de contractkaarten die niet gebruikt worden gebruik je hiervoor). Bij het plaatsen van je derde marker ontvang je 2 punten. Je mag maximaal 3 contracten vervullen.

In de coöperatieve of solo variant maak je een tijdstapel van de gewone kaarten. Bij aanvang van je beurt neem je steeds eerst één kaart van deze stapel. Standaard bestaat deze stapel uit 13 kaarten. Je kan zelf ook beslissen om het spel makkelijker of moeilijker te maken door meer of minder kaarten toe te voegen. Afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal contractkaarten gebruikt (1,2,3,4,5 spelers gebruiken 3,5,7,9,11 contracten). Indien je de contracten kan vervolledigen vooraleer de tijdstapel is opgebruikt, win je het spel. Slaag je er niet in om dit te doen vooraleer de tijdstapel is opgebruikt, verlies je samen het spel. Voor de rest blijven de standaardregels van kracht.

Port Royal – Hijs de zeilen! :

+ de gestripte versie van zij’n voorganger, waarbij de essentie behouden blijft
+ de perfecte instapper om op termijn met jongere spelers naar z’ijn grote broer te gaan
+ de speelduur van deze titel is aangenamer dan z’’n voorganger
+ de eigenschappen van de karakters van deze versie houden weinig in, dus je bent er snel mee weg en moet geen eigenschappen gaan opzoeken in de spelregels

– je zal snel naar z’n grote broer willen, want dit spel is te beperkt
– dit spel gaat erg snel, acht punten ben je zo, misschien had 10 ietsje interessanter geweest, zeker omdat deze veel sneller speelt dan z’n broer
– de eigenschappen van de karakters in dit spel zijn niet echt leuk (zeker als je de basis al gespeeld hebt, is dit spel een beetje overbodig)

(foto : Spellengek)

Conclusie : Deze big box had weinig verrassingen voor ons in petto daar we de originele edities allen al hadden. Nochtans is dit een fijn en welgekomen toevoeging aan onze collectie. Enerzijds omdat alles nu gebundeld is in één doos, het sneller gecombineerd zal worden en alles netjes in het Nederlands vertaald is. Bovendien zijn de spelregels erg goed opgebouwd en krijg je zelfs een overzichtje van de diverse versies, de veranderingen in spelvoorbereiding en specifieke regels. Het lijkt me dan ook een logische zaak dat de aparte versies stilaan baan zullen ruimen voor dit ene product.

Het moet gezegd, de grote doos oogt ook wel fraai. Hij heeft een goede inleg, waar de kaarten per spel gescheiden kunnen worden en waar ook het andere materiaal (ook al is dit beperkt) elk een eigen plaatsje heeft. Bovendien heeft deze big-box ook nog eens een redelijk aantrekkelijke prijs voor alle mogelijkheden die het met zich meebrengt. Dankzij de uitbreiding is er zeker voldoende stof voor de veelspeler, de beginnende speler kan warm gemaakt worden met de “Hijs de zeilen!” en in deze tijden van legacys kon “het avontuur begint” ook niet ontbreken. Alexander Pfister lijkt hier trouwens een patent op te hebben, want veel van z’n recente spellen herbergen dit spelsysteem. Voor je zuurverdiende euro’s kan je hier dus niet bedrogen worden.

Moest de wereld van Port Royal dus nog nieuw zijn voor jou, dan zou ik zeker richting deze big-box denken, meer dan naar de losstaande spellen (die opgeteld sowieso duurder zullen zijn). Tenslotte is het ook vermeldenswaardig dat het artwork een make-over kreeg met een extra likje verf.

Titel : Port Royal – big box
Auteur : Alexander Pfister
Uitgeverij : 999 games

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s