Echt Spitze

+ Een nieuwe roll&write met een gimmick “doorprik het blaadje en speel op de achterkant verder”
+ Het is een erg toegankelijke r&w, gebruik de dobbelstenen als coördinaten en zet een kruis
+ Er zijn 3 levels voorzien, dus je gaat toch een beetje afwisseling hebben
+ Het scoregedeelte van het blaadje wordt geplooid zodat je het langs beide kanten van je blaadje kan gebruiken
+ Er zijn best wel wat blaadjes voorzien in het doosje, dus je kan het ettelijke keren spelen
+ Gelukkig is er ook een systeem van “extra-kruisjes” waarbij je toch ietwat extra kan gaan puzzelen en beslissingen maken
+ De blaadjes zijn kleurrijk en aantrekkelijk
+ Er is een rubber matje voorzien om makkelijk doorheen de blaadjes te kunnen prikken

– Buiten het gimmick van het doorprikken is er bijzonder weinig nieuws onder de zon
– Het is fijn om enkele keren te spelen, maar qua herspeelbaarheid gaat het beperkt blijven
– Het is toch echt weer een race, opbouwen van lijnen en kolommen vullen gaat ten koste van de winst als er een speler voor de snelle punten gaat (wat natuurlijk de bedoeling is)

Conclusie : Deze Echt Spitze is een spel van mr. Carcassonne, maar verder is er eigenlijk geen enkele link te vinden. Mij deed het alleszins erg veel denken aan “Dobbelvouwen”, omwille van verschillende redenen. Enerzijds dezelfde manieren van punten scoren, die in elk level ietwat anders zijn, anderzijds omdat er weer een gimmick wordt geïntroduceerd dat we nog niet zagen.

Het doorprikken van het blaadje zal hoogstwaarschijnlijk dan ook de grootste verwezenlijking zijn die dit spel bijdraagt aan de spellenwereld. Ik moet bekennen, het werkt wel op zich, dus misschien zien we het ooit nog wel eens terugkeren in andere spellen. Ik kan me al voorstellen dat er in dungeon crawlers doorheen lagen naar andere kamers en kerkers kan gesprongen worden.

Voor de rest is alles aan dit spel redelijk duidelijk, logisch en bekend. Kies om beurten een dobbelsteen, eventueel worden de resterende opnieuw gegooid en dan mag iedereen met deze dobbelstenen de coördinaten samenstellen waar er een kruisje op het blaadje wordt geplaatst. Staat er op deze plaats een fruitje in een bel, dan kruis je af, doorprik je en speel je op de achterkant verder. Zo gauw een speler alle fruitjes van een soort weet te verzamelen, scoort deze de hoge punten. De andere spelers kunnen nog gaan voor de lagere score. Zo gauw een speler z’n derde soort fruit waardeert, eindigt het spel. Je scoort nog extra punten voor rijen en kolommen die je hebt kunnen vullen met kruisjes en voor doorprikte fruitjes die je niet kon afwerken.

In level 2 ga je elkaar nog een beetje kunnen blokkeren en ervoor zorgen dat er gaten vallen in hun blaadje en op level 3 ga je tetris-achtige blokken proberen samen te stellen door kruisjes op de juiste plaats in te vullen.

Voor mij valt dit spel dan ook onder de noemer: fijn voor een keertje, af en toe komt het misschien nog wel eens boven, maar daar blijft het bij.

Titel : Echt Spitze
Auteurs : Klaus-Jürgen Wrede & Ralph Querfurth
Uitgeverij : Schmidt spiele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s