Fish Tank

+ Ik had als kind jarenlang een aquarium met zoetwatervisjes, dus grote fan hier van het thema
+ Het is een toegankelijkere versie van het fantastische “Ecosystem” van Genius games, het puzzelt ietsje vlotter en levert sneller punten op
+ De opdrachten zijn visueel echt perfect weergegeven en laten geen enkele vraag achter tijdens het spelen
+ Het juist gaan proberen te puzzelen is best wel leuk en niet zo evident, maar toch slaag je meestal wel in je opzet zodat je succeservaringen groter zijn dan je frustraties
+ Het spel beperkt zich speeltechnisch tot het draften van kaarten en het ordenen van deze kaarten in patronen, hierdoor speelt het super vlot
+ De puntentelling is ongemeen spannend, iedereen gaat op luttele puntjes van elkaar stranden (tenzij je echt slecht hebt kunnen puzzelen)

– Het is een eenvoudigere versie van Ecosystem, maar als je meer uitdaging wil, kies je waarschijnlijk voor de andere titel

Conclusie : Deze Fish Tank deed me onmiddellijk denken aan Ecosystem, maar dit keer speelt alles zich af binnen hetzelfde kleinere habitat, dat van een aquarium. Ook hier wordt er, volgens de gekende regels en spelmechanisme gedraft, leveren kaarten punten op door ze in een bepaalde samenstelling neer te leggen en is het spel afgelopen na een luttele 16 rondjes. Je moet het dus zien klaar te spelen in nog vier rondjes minder dit keer.

Wat moet je klaarspelen? Wel, eigenlijk bouw je gewoon een rooster op van 4×4 kaarten met daarop diverse vissen en een slakje of garnaal af en toe. Elke kaart scoort op een verschillende manier en ook de hoeveelheid van kaarten in die soort bepaalt je score. Je herkent dit op bovenstaande afbeelding door de linker- en rechterbovenhoek van de kaarten te bekijken. De kaarten met een witte achtergrond leveren je dan weer punten op als je dezelfde of net verschillende kaarten rondom hen kan leggen, de ene kaart orthogonaal de andere diagonaal.

De kracht van dit spelletje bestaat erin dat deze opdrachten super duidelijk zijn. Elke kaart is in een mum van tijd uitgelegd, zelfs aan beginnende spelers. Hoe duidelijk deze opdrachten ook mogen zijn, ze juist uitvoeren en in elkaar puzzelen is dan weer een stukje moeilijker. Doordat je afhankelijk bent van de kaarten die je krijgt van je medespelers is het natuurlijk altijd een stukje anticiperen. Speel je met 2, dan weet je grotendeels welke mogelijke kaarten je in een half spel op handen zal krijgen. Met meerdere spelers zal je nog beter moeten anticiperen en goed je doelen kiezen.

Twee draft-ronden van 8 kaarten om precies te zijn, meer heb je niet nodig om het spelletje af te haspelen. Het berekenen van de scores duurt dus bijna even lang als het spel zelf. De éne ronde geef je de kaarten linksom door, de andere ronde andersom, ook dat is wel een beetje standaard in draftspellen, maar doet er eigenlijk weinig toe. Telkens kies je een kaart en leg je deze op een vrije plaats in je rooster, er zijn dit keer geen “bouw”regels voor het leggen van je kaart. Je hebt in dit spelletje zeker wel het gevoel dat je opdrachten klaar krijgt en dat je best wel de nodige kaarten op handen krijgt. Je scoort ook al relatief snel de “kleinere” punten, maar om erin te slagen om de grote punten binnen te halen, moet het soms wel eens meezitten.

Moest je er toch niet echt goed inslagen om je puzzel te leggen, heeft dit spelletje ook nog een back-up-plan. De achterkanten van de kaarten zijn bedrukt met aquariumplanten. Ook deze leveren je punten op afhankelijk van het aantal dat je weet te verzamelen, dus zelfs een “mindere” kaart kan je toch nog wat opleveren. Je mag er steeds voor opteren om de gekozen kaart gedekt in je rooster te leggen als plant of zelfs een eerder geplaatste kaart om te draaien als je merkt dat ze niets meer oplevert (wel maar één kaart per beurt). Dit countert toch enigszins de pech die je kan hebben als je op een bepaalde kaart zit te wachten die maar niet komt of wanneer je merkt dat een bepaalde opdracht ineens onmogelijk wordt.

Ik kom terug op de startzin, dat dit namelijk een gestroomlijnde versie is van Ecosystem, wat misschien niet echt de bedoeling was (misschien weet men zelfs niet af van het bestaan van de andere). Dit spel is toegankelijker voor een iets groter publiek, omdat de opdrachten op iets kortere termijn kunnen uitgevoerd worden (gevoelsmatig) en de voorwaarden ook gewoon ietwat toegankelijker zijn. Het blijft hier beperkt tot gewoon leggen op de juiste plaats in het rooster, terwijl er bij Ecosystem vaak nog een bijkomende voorwaarde is in die zin dat kaart x ook nog eens naast kaart y moet komen te liggen. Beide spellen zijn speeltechnisch gelijkend, zijn beiden erg toegankelijk en een perfect opstapje voor draften en met een soortgelijk scoreverloop. Ook thematisch blijven beiden in de dierenwereld, dus kon ik er eigenlijk niet omheen om de parallel tussen beiden te trekken. Ik vind beiden leuk, zal Fish Tank misschien iets sneller op tafel krijgen, zeker met de kinderen, maar vind Ecosystem zeker uitdagender qua puzzel.

Titel : Fish tank
Auteur : Michal Peichl
Uitgeverij : Albi

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s