Qwixx – double

Zondag is normaliter onze rustdag, maar in de laatste maand van het jaar geven we jullie graag een kerstcadeautje.
Op de dag des Heren zullen we ons richten op de uitbreidingen die we uit Essen meebrachten, het zijn er niet al te veel eerlijk gezegd. Niet dat er verhoudingsgewijs minder op de markt zijn gekomen waarschijnlijk, ze dragen nou éénmaal minder onze interesses weg (met enige uitzonderingen, die je hier dus zal kunnen terugvinden).

We hanteren voor de besprekingen ook een ietwat anders principe, we richten ons vooral op de verschillen of nieuwigheden en uiteraard minder op het spelverloop (dat je kan terugvinden bij het basisspel). Ook het plus- en minpunten systeem hoort eerder bij dat van het basisspel.

Qwixx moet ik waarschijnlijk aan niemand meer voorstellen. Het snelle dobbelspel heeft z’n strepen de afgelopen jaren al méér dan verdiend en er zijn dan ook al talloze uitbreidingen en varianten op de markt gekomen. Bovendien is er ook een jubileumeditie verschenen dit jaar (waarover later meer), maar vandaag beginnen we met een “dubbele” uitbreiding, dit wil zeggen dat je ineens twee nieuwe varianten op je bord krijgt als je dit spel aanschaft. Spel mag ik het eigenlijk niet echt noemen, want het materiaal beperkt zich tot 160 invulblaadjes en het spelregelboekje. De dobbelstenen uit het basisspel en het schrijfgerief moet je zelf nog voorzien.

In de eerste variant (zie bovenste blaadje foto onder) ben je in de mogelijkheid om een cijfer twee keer aan te duiden in een rij. Hierdoor ga je natuurlijk sneller aan de erg hoge punten geraken qua afkruisen van kruisjes in een rij. Het is echter wel zo dat je nu minstens 7 kruisjes nodig hebt alvorens je een rij mag sluiten, dus je gaat het ook een beetje moeten rekken. De speelduur loopt hierdoor ook wel een klein beetje op.

De tweede variant (zie onderste blaadje foto onder) heeft ook enkele dubbele locaties in elke rij, deze tellen voor 2 kruisjes. Als je bv. de groene 10 aankruist, zet je 2 kruisjes ipv 1. Dit zorgt er ook weer voor dat je sneller aan de hogere punten zal geraken doordat je meer kruisjes in een rij kan gaan zetten. Er zijn ook hier echter weer minstens 7 kruisjes nodig alvorens je een rij kan gaan afsluiten.

Je merkt dus dat beide varianten erg gelijkend zijn op elkaar en vooral gericht zijn op het behalen van de hogere punten doordat je gewoonweg iets makkelijker meer kruisjes gaat kunnen zetten. In die zin zijn dit eigenlijk positieve varianten die je vooral meer succeservaring zullen bezorgen, terwijl het basisspel je soms wat meer frustratie oplevert. Bovendien kan je er trouwens voor opteren om de blaadjes te combineren, speler A kan aan de slag met de éne variant, terwijl speler B de andere voor z’n rekening neemt, maar of dit nu echt aan te raden is? Persoonlijk weet ik niet echt of deze varianten nu een meerwaarde zijn ten opzichte van het basisspel. Ze zijn erg makkelijk uit te leggen, want er verandert intrinsiek bijna niets aan het spel. Het is gewoon gevoelsmatig een stukje makkelijker om meer kruisjes te gaan zetten. Of dat dan ook daadwerkelijk het dubbel aantal is dan normaal, dat is nog maar de vraag en zal ook weer van je dobbeltalent afhangen.

Titel : Qwixx Double
Auteurs : Steffen Benndorf & Reinhard Staupe
Uitgeverij : NSV

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s