The Red Cathedral

+ Hetzelfde auteursduo als het Witte Kasteel, dezelfde kwaliteit
+ De acties zijn duidelijk en eenvoudig, de te leggen puzzel een stuk minder
+ Het spel met de dobbelstenen is ook hier weer heel fijn, en vooral met mogelijkheden om te manipuleren
+ De strijd is ongemeen spannend, iedereen zal tot het slot meedingen naar de hoofdprijs, maar de winnaar is meestal wel duidelijk
+ Je acties optimaliseren en met zo weinig mogelijk energie zoveel mogelijk bereiken is hier wel van toepassing
+ Voor de fans is er ook al een uitbreiding op de markt (hierover later meer)
+ Héél wat spel in wederom een klein doosje
+ Je kan ook ineens een variant toevoegen door de achterkant van de spelersbordjes te gebruiken. Dit vergt bijzonder weinig aanpassingen in de voorbereiding trouwens.
+ Je kan solo aan de slag gaan met de meegeleverde variant
+ Er komt een Nederlandse versie van dit spel aan bij 999 games (en deze zou er wel eens héél snel kunnen aankomen)
+ Veel spel in een kleine doos en ook nog aan een democratische prijs, een zeldzame combinatie de laatste tijd
+ Het dubbele “punten”spoor is even zoeken, maar wel fijn dat de “gratis” acties hieraan gekoppeld zijn, je geeft prestige weg voor extraatjes
+ Het artwork en materiaal zijn van een prima en degelijke kwaliteit
+ Er is een variatie aan actiekaarten zodat elke spel er ook ietwat anders uitziet, ook de vorm en samenstelling van de kathedraal variëren telkens

– De grondstoffenmarkt is eindig, als je een beetje pech hebt, kan een bepaalde grondstof opgeraken
– Het spel met de dobbelstenen is allesbehalve eenvoudig, en soms is het gewoonweg niet mogelijk om die zo gewilde grondstoffensoort te vergaren
– De aangegeven 80 min. speelduur lijken me ook hier redelijk optimistisch, je bent wel even onderweg, maar het voelt nooit langdradig aan
– De kartonnen fiches voor het geld zijn wel redelijk klein uitgevallen

Conclusie : Het heeft z’n tijd geduurd alvorens dit spel ons wist te bereiken, want het is al uitgekomen in 2020. Nu is echter ook een mooi moment om dit spel op te pikken aangezien de Nederlandstalige versie voor deze maand gepland staat bij 999 games. Reden te meer om aandachtig bovenstaande plus- (en min-)punten te bekijken en deze conclusie te lezen.

The Red Cathedral is van hetzelfde auteursduo dat ons Het Witte Kasteel bracht en als je die al achter de kiezen hebt, dan weet je ongeveer in welke kwaliteitsorde je mag denken bij deze titel. Het valt op dat beide spellen speeltechnisch eigenlijk niet echt met elkaar te vergelijken zijn, maar dat er toch een algemeen gelijkend gevoel doorheen beiden loopt … en dat is een héél erg grote pluim op de hoed van de auteurs.

In The Red Cathedral bouwen de spelers samen de Basiliuskathedraal in Moskou op. Als aannemers claimen ze delen van het gebouw, verzamelen ze de benodigde grondstoffen en ruilen ze deze in om het meeste bij te dragen aan de algemene bouw en de specifieke bouw van de diverse vleugels in het bijzonder. De speler die hierin het beste slaagt, zal het spel naar z’n hand zetten en de overwinning naar zich toe trekken.

Deze overwinning behaal je door prestigepunten te scoren. Maar het scorespoor herbergt niet enkel prestige, maar ook waarderingspunten. Beide sporen lopen over éénzelfde spoor, maar de sprongen zijn anders en hierin zit ook al een klein puzzeltje vervat. Scoor je prestige zal je een grote sprongetje maken dan voor waarderingspunten, maar deze zijn frequenter te behalen door de bouw aan de diverse delen van de kathedraal. Je kan als extraatje ook altijd prestige afgeven voor extra geld of hergooien van dobbelstenen, maar doet dit natuurlijk liefst als je maar net een prestigepunt gepasseerd bent, zodat je niet te ver terugvalt.

In je speelbeurt voer je één van drie mogelijke acties uit en dit herhaal je tot één van de spelers z’n zesde gebouwdeel weet af te werken en hiervoor 3 prestigepunten extra op de kop tikt.
Zo kan je een gebouwdeel claimen om het later af te werken. Je moet ze van onder naar boven claimen en er mag slechts één speler een kaart claimen. De kaart geeft aan welke grondstoffen nodig zijn om het af te werken, hoeveel geld en waarderingspunten ze oplevert. Daarnaast ontvang je het fiche dat op de kaart is gelegd tijdens de spelopstelling om je acties met bepaalde dobbelstenen interessanter te maken en van een bonusje te voorzien. Hiervoor moet je wel het gevraagde geld afgeven (2,3,4 geld).
Een tweede mogelijke actie is het inleveren van tot 3 grondstoffen op eerder geclaimde kaarten of het bouwen van ornamenten op eerder afgewerkte kaarten (ongeacht welke speler dit deed). Moest je hierdoor een kaart afwerken scoor je het geld en de punten, voor een ornament scoor je prestige als je ook edelstenen bijpast.
De laatste actie betreft het verzamelen van grondstoffen en het spelen met de dobbelstenen op het rondel op het speelbord. Je kiest een dobbelsteen en verplaatst deze zoveel plaatsen als het aantal ogen (de witte en je eigen kleur kan je extra stappen laten zetten door geld bij te betalen). Je ontvangt grondstoffen voor de locatie waar je aankomt (aantal is afhankelijk van het aantal aanwezige dobbelstenen). Je krijgt eventueel ook een extra bonus als je reeds een fiche hebt liggen bij de kleur van de gekozen dobbelsteen en tenslotte kan je ook de actiekaart van het doelkwadrant gaan uitvoeren. Deze actiekaarten zijn willekeurig gekozen bij aanvang van het spel en geven diverse voordelen, laten je grondstoffen inruilen of staan je toe om aan je gebouwkaarten te werken. Daarna hergooi je alle dobbelstenen van de actieplaats waar je geëindigd bent.

Dit zorgt er ook voor dat je eigenlijk niet echt veel voor je beurt kan gaan nadenken, want de situatie kan op korte termijn grondig wijzigen. Soms zal de ene actie interessanter worden dan de andere, het is dus constant opportuniteiten in het oog houden en kansen proberen te grijpen als ze zich voordoen. Dit maakt het spel ook zo goed, de dynamiek is bijzonder fijn om mee om te gaan. De algemene spelmechanismen en acties zijn erg duidelijk, maar het is de veranderlijke omstandigheden, combinaties en mogelijkheden die dit spel echt boven de middelmaat doen uitstijgen.

Iedereen zal in dit spel ook meestrijden, je bouwt geleidelijk punten op, maar iedereen komt aan het slot op ongeveer gelijke hoogte. Enkel bij de slottelling kan er een kloofje ontstaan, maar ook die is eerder beperkt te noemen. Hierdoor is het spel ook nog eens spannend en voel je gewoon aan dat elke beslissing die je neemt belangrijk is. Je wil gewoon zo optimaal mogelijk scoren met elke actie die je tijdens het spel onderneemt. Bijzonder goed gekeurd deze titel en ik kijk er al naar uit om ook de uitbreiding eens te bekijken, wat voor de die-hard veelspeler misschien wel welgekomen is, aangezien het basisspel wel redelijk straight-forward is.

Titel : The Red Cathedral
Auteurs : Shei S. & Isra C.
Uitgeverij : Devir Games

Plaats een reactie