Bamboo

+ Een spel dat behoort tot de reeks met oa Bitoku, dat wekt toch wel wat interesse
+ Ook hier weer spreken we van “veel spel in een relatief klein doosje”
+ Het is trouwens een hele puzzel om al het materiaal er effectief terug in te krijgen, je krijgt dus wel waar voor je geld
+ Het in- en uitschuiven van de bamboescheuten is een fijne puzzel, maar dat is het uitbalanceren van je huis en vervullen van de opdrachten ook
+ Dit spel is in z’n totaliteit bijzonder goed uitgebalanceerd, je gaat op luttele punten van elkaar stranden
+ Het meerderheden-gegeven is een belangrijk onderdeel van het spel, want deze extra acties leveren je veel op
+ Je voelt de constante druk van het verzamelen van voldoende voedsel, maar op zich is het niet erg om eens een keertje te skippen
+ De spelregels zijn goed geschreven, gestructureerd en lezen vlotjes
+ In vier ronden bouw je toch redelijk wat uit, dit lijkt aanvankelijk moeilijk, maar je krijgt stelselmatig meer acties (daar houden we wel van)
+ Het puzzelen in deze Bamboo is erg gelaagd, je moet de juiste bamboescheuten hebben, het juiste aantal als het even kan en dan ook nog eens toekomstgericht de juiste uit de grid schuiven. Dit valt bij ons in de categorie “er zit meer in dan je aanvankelijk denkt”
+ Je kan met een variantje aan de slag gaan op de achterzijde van het spelersbord

– Veel materiaal in een klein doosje kunnen we enkel aanmoedigen, maar zorg dan voor een opbergsysteem, voldoende zakjes, …
– De fiches zitten in kartonnen bakjes, maar ze passen er niet allemaal in, beetje jammer
– Als startspeler zit je niet goed voor de meerderheden, dit is echt wel een nadeel in mijn ogen (uiteraard moet je het meer spelen om dit euvel te kunnen counteren)
– Je bent wel wat afhankelijk van de contracten die open komen te liggen, jammer dat je niet kan gaan roteren met contracten of op zoek gaan naar bepaalde soorten
– Klein doosje en slechts vier ronden, maar laat je niet misleiden, het is avondvullend

Conclusie : Bamboo oogt zeker een beetje druk als je er een eerste keer op neerkijkt. Dus we begrijpen de link met Bitoku ook wel een beetje. Toch is dit kleine hebbedingetje helemaal niet wat die zware, stevige euro is. Let wel, dit is geen klein tussendoortje … en al zeker geen eenvoudig puzzeltje dat je eens zal wegspelen. Een kleiner doosje, ja, een korte speelduur, hell no! In de vier luttele ronden zul je toch een tijdje onderweg zijn, want de puzzel die je gaat leggen is allesbehalve evident en gemakkelijk.

Alles draait in Bamboo in het inrichten van jouw huisje met aandacht voor Fung Shui, een perfect evenwicht en balans in de linker- en rechterzijde van je huisje is je doel. Voeg daar dan nog enkele opdrachten aan toe die je de punten in het spel opleveren en je weet wat je te wachten staat.

Of toch niet helemaal, want als het beperkt zou blijven tot het vergaren van interieurartikelen, ze plaatsen en laten overeenkomen met de opdrachten, dan zou je er nog goed en makkelijk vanaf komen. De acties om deze zaken te verwezenlijken doe je door middel van het inzetten van je bamboestaafjes. Elk staafje toont een actie die je kan gaan uitvoeren (als je ze kan financieren in de vorm van staafjes die je in de verschillende tempels gaat plaatsen).

Een ronde bestaat concreet uit vier fasen, ofte seizoenen. In de lente krijgt elke speler een extra staafje ter beschikking en een bonustegel met één van de standaardactie eraan gekoppeld. In speelvolgorde kies je één van deze voordelen. In de zomer gaan de spelers om beurten één van hun vier gekleurde gebieden activeren, alle bamboescheuten uit deze kleur inzetten, de acties financieren en uitvoeren en nieuwe bamboescheuten uit de voorraad duwen op het speelbord. Deze kunnen dan weer in een latere beurt gebruikt worden, dus kies wijs. In de herfst worden de bonustegels met de bosgeesten verdeeld aan de speler die het meeste staafjes heeft toegedragen aan de desbetreffende tempel (en de gelijkstand wordt gebruiken door de betrokken speler die laatst heeft geofferd). In de winter schonen we het bord op, betaalt iedereen voedsel voor de tegels in hun woning en kan je je bosgeesten terug gaan activeren indien nodig tegen betaling.

De vier acties die je in het spel kan gaan ondernemen zijn :
– 2 geld nemen
– 1 voedselfiche nemen (deze worden enkel aangevuld als ze alle 5 weggenomen zijn)
– 1 fiche kopen om je huis in te richten voor 1/2/3 geld en levert je 1/2/3 punten op (alternatief : 1 geld nemen). De fiches mag je op een willekeurige vrije plaats in je huis leggen, maar kan nooit nog verplaatst worden. Hou er zo goed mogelijke rekening mee dat de linkerzijde en rechterzijde van je huis best in evenwicht blijven richting einde spel (de waarden van de diverse tegels worden hiervoor opgeteld)
– tot 2 opdrachten nemen/uitvoeren (alternatief : 1 punt scoren). Deze tegels worden op de juiste plaats op je spelersbord geplaatst en je kan er slechts 2 van elke soort gelijktijdig kwijt. De doelen voor de linker- en rechterflank moeten ook in die zijde van de woning bereikt worden, de centrale opdrachten gelden voor het ganse huis

Deze Bamboo lijkt aanvankelijk eenvoudig, maar niets is minder waar. Het is niet evident om de juiste acties te triggeren, de juiste nieuwe in het bezit te krijgen, de juiste opdrachten te combineren met de indeling van je huis en dan ook nog eens dominant te zijn in de diverse tempels om de bonustegels naar je toe te trekken en deze toepasselijk in te zetten om hiermee je voordeel te doen. Alles speelt op zich eenvoudig, maar datgene dat je voor ogen hebt ook daadwerkelijk verwezenlijken is dat niet. Ik hou persoonlijk wel van dit soort spellen en het charmeert ook direct. Niet enkel het fijne uiterlijk van het spel dagen je uit, maar zeker ook de te leggen puzzel. Dat het houten materiaal misschien een tikje te klein is om goed te hanteren, nemen we er in deze graag bij, want anders zou het doosje echt niet meer dicht geraken.

Titel : Bamboo
Auteur : German P. Millan
Uitgeverij : Devir Games

Plaats een reactie