The Red Cathedral – Contractors

+ De uitbreiding brengt zowel wat extra’s met zich mee, als een hoop variatie op het basisspel
+ Dit is zo’n uitbreiding die je nooit meer weglaat eens je ze hebt gespeeld met het basisspel
+ Als je goed weet te stapelen, dan lukt het misschien net om alles samen in de doos van het basisspel te proppen
+ Het basisspel was al bijzonder leuk, deze uitbreiding geeft het spel nog die extra toets die nodig is om interessant te blijven op langere termijn en nog extra mogelijkheden
+ Ook hier kan je weer solo mee aan de slag gaan
+ Het materiaal is conform dat van het basisspel, het kan netjes geïntegreerd worden en het nieuwe spelersbordje overlapt zelfs dan van het basisspel, netjes
+ Diamantjes als extra grondstof, fijn qua uiterlijk, maar ook het feit dat het een joker is geeft je toch nog een pak extra flexibiliteit (wat een klein puntje van kritiek bij het basisspel was)
+ De nieuwe gilden kunnen naar hartenlust toegevoegd en gecombineerd worden, meer dan voldoende variatie en bovendien brengen sommigen ook nog eens extra spelmechanismen met zich mee

– Het basisspel op zich is al bijzonder goed, als je niet echt op zoek bent naar meer diepgang of meer variatie, dan is een uitbreiding sowieso overbodig natuurlijk (dus een flauw minpuntje)
– Ik weet niet of het een voorbode is, maar de titel wordt aangekondigd als uitbreiding 1, dus misschien volgen er nog en wacht je beter op een bigbox-editie (maar dit is gissen)

Conclusie : Standaard zijn we geen al te grote fans van uitbreidingen, maar hier maken we graag een uitzondering. Het basisspel The Red Cathedral vonden we bijzonder goed (lees zeker onze recensie nog eens door), maar we stelden ons ook wel een beetje vragen over de diepgang voor de doorwinterde speler en de herspeelbaarheid. Met deze uitbreiding komt men bijzonder goed tegemoet aan onze bekommernissen die we toen stelden.

Het spel krijgt een stuk meer diepgang door de “contractors”, de aannemers en specialisten die je kan gaan inhuren in de diverse steden rondom Moskou. Daarnaast brengt dit ook nog een extra scoremogelijkheid met zich mee, zowel gedurende het spel als aan het slot, zodat het spel toch iets meer voor de doorwinterde veelspeler wordt. Nogmaals vermeld ik er wel graag bij dat ook het basisspel weet te bekoren, maar dat tikkeltje verder gaan is aan te raden als je wat gewend bent.

Het inhuren van deze specialisten zorgt ook voor een extra strijd, want eerste komt eerste maalt en de prijs wordt ook nog eens stelselmatig omhoog geduwd in de diverse steden. De specialisten brengen je een eenmalig voordeel en extra punten voor set-collecting aan het eind. De steden worden ook gescoord wanneer er een toren van de kathedraal wordt afgebouwd, dus wil je ook zeker aanwezig zijn in de steden in combinatie met de diverse torens.

Je krijgt ook nog eens héél wat variatie met de gilden. In het basisspel vond je al verschillende actiekaarten die je kon combineren, hier komen er een heel pak bij. Elke gilde komt dan ook nog eens met andere mogelijkheden, extra materiaal en andere mogelijkheden. Het is wel zo dat het niet expliciet moeilijker wordt, gewoon even het spelregelboekje ter hand nemen en je bent er zo mee weg.

Ook het toevoegen van een nieuwe grondstof, zijnde diamanten vind ik een prima toevoeging. Deze laten meer flexibiliteit toe, want ze zijn een joker voor de andere grondstoffen. De frustratie van de dobbelstenen die niet in je voordeel vielen, is hiermee gedeeltelijk te counteren.

Titel : The Red Cathedral – Contractors
Auteurs : Shei S. & Isra C.
Uitgeverij : Devir Games

1 Comments

  1. Geweldig leuke uitbreiding inderdaad. Ik heb deze 2e-hands op de kop kunnen tikken, nu is het (eeuwige) wachten op 999 voor het basisspel.

    Like

Plaats een reactie