Salton sea

+ Enorm “groots” spel in een redelijk klein doosje
+ Worker-placement met een twist die kan tellen
+ Meervoudig gebruik van kaarten, geld of actieplaatsen
+ Enorm nauwe euro waarbij elke beslissing telt
+ Logische en thematische opbouw van alle mogelijke acties
+ Prachtige vormgeving, zeer overzichtelijke spelersborden en duidelijke iconografie
+ Mooi houten speelmateriaal en levendige kleuren
+ Je moet op zoek gaan naar “kleine, maar fijne” opportuniteiten als het even kan
+ De strijd om de lange-termijndoelen zijn soms bitsiger en tactischer dan verwacht
+ Het spel met je geld is al een straf gegeven op zich, welke kaarten neem je uit de vitrine of met welke kaarten ga je betalen (m.a.w. welke acties zoek je tijdens je komende vijf beurten mogelijks uit te voeren?)
+ De spelregels zijn lijvig, maar best goed geschreven, stapsgewijs en voorzien van voorbeelden (maar zie evengoed onder)

– Hou er zeker rekening mee dat dit een avondvullend bordspel is, je bent wel even onderweg
– Alles is erg nauw, een zwaardere investering zorgt er ook voor dat je terug enkele beurten zal moeten opbouwen en met iets minder tevreden zijn
– Dit spel is niet zo zeer een combo-builder & killer, waarbij alles lekker voort dendert eens op gang gekomen, het voelt in die zin soms wel stroef aan
– De spelregels zijn op zich erg goed geschreven, maar ze zijn best lijvig en zouden aanvankelijk wel eens kunnen afschrikken
– Er is een kleine onduidelijkheid in de Engelse spelregels inzake de startspeler van een nieuwe ronde, deze schuift wel degelijk door. Dat er geen startspelerpion voorzien is, helpt hierin ook niet echt. Ik kwam tot deze conclusie door de forumsectie op BGG erop na te lezen.
– Er zit enorm veel spel in een kleine doos, maar dit zorgt ook voor kleiner speelmateriaal, hier en daar had het misschien ietsje groter mogen zijn. Het puntenspoor en de puntenmarkers zijn redelijk klein, ook de icoontjes boven op de kaarten moet je soms onder de loep leggen
– Een aantal extra ziplock-zakjes in het doosje voorzien ware handig geweest

Conclusie : Wat een tafelprésence voor een spel in zo’n klein doosje! Dat zou mijn eerste reactie zijn bij het aanschouwen van bovenstaande foto. Maar uiteraard zegt dit weinig tot niets over de kwaliteit van het product. Het helpt alleszins wel om de aandacht aan te wakkeren, want wij waren direct geïntrigeerd door de mooie cover en het overzichtelijke speelbord en spelersborden.

En tijdens het spelen hebben we effectief mogen ervaren dat deze kwaliteiten er echt wel zijn. Het artwork is mooi, maar vooral erg efficiënt om de zwaardere materie thematisch in je hoofd te gaan verwerken. Dit spel kan zeker ingedeeld worden in de categorie van zwaardere spellen, ondanks het feit dat op BGG het nog gecatalogeerd staat als “medium heavy”. Toen wij bezig waren, droop er alleszins een hoog Lacerda-gevoel binnen qua diepgang en moeilijkheid. Toegegeven, het is duidelijker en rechtlijniger qua ondernemen van acties, maar de stappen die je in gedachten moet zetten zijn toch ook niet min.

Qua materiaal kunnen we kort en bondig zijn, dat is meer dan prima in orde. Visueel is het zeker aangenaam en overzichtelijk (al mocht de iconen hier en daar ietsje groter). Een startspelerpion ontbreekt wel en ook de Engelse spelregels gaan hier een klein beetje de mist in, gelukkig is dit niet spelbepalend. Extra pluimen zeker ook voor het persoonlijke spelersbord, waar alle actieplaatsen gelinkt zijn (door kleuren en lijnen) aan de locatie waar de kaarten geplaatst worden, het maakt het tot een overzichtelijk en duidelijk geheel.

De flow of play is thematisch ook al redelijk snel duidelijk. Je koopt mijnen, boort en ontgint grondstoffen en verkoopt deze aan raffinaderijen voor cash of als contractjes voor punten en andere bonussen. Als het even kan koop je jezelf ook nog even in in deze bedrijven, zodat er aan het eind van het spel bij de dividenduitkering (lees overwinningspunten) nog een stevige appel uit de kast valt. Verlies ook zeker de research niet uit het oog, want hier liggen soms opportuniteiten voor het rapen. Dit lijkt me allemaal redelijk logisch en herkenbaar voor de eurospelers onder ons. Het nieuwe “puzzeltje” zit ‘m in de geldkaarten, die tegelijk ook actiekaarten vormen. De ene zijde wordt gebruikt om betalingen te doen (en dan ben je ze ook kwijt natuurlijk, veel sneller dan je zou wensen) of je gebruikt ze voor de actie die op de andere zijde staat afgebeeld. Voordeel is dat deze acties identiek zijn aan die van je spelersbord, maar een upgrade hebben ondergaan en je tijd en geld doen besparen. Ze zijn altijd interessanter dan de basisacties, maar je gaat je schaarse geld nog uitdunnen omdat de kaart dan niet meer beschikbaar is tot de volgende ronde.

Dit spelsysteem is echt wel vernieuwend en zorgt er ook voor dat je hersenen overuren zullen draaien. Welke kaarten je aflegt als geld, welke je neemt uit de vitrine om op latere termijn acties mee te gaan uitvoeren, het al dan niet gepast kunnen betalen en zelfs het niet meer voorradig zijn van een bepaalde valuta kan bepalend zijn. Veel zaken om mee rekening te houden, maar het blijft wel duidelijk en overzichtelijk omdat er aan de acties als dusdanig niet wordt geraakt. Je gaat ze gewoon interessanter, goedkoper of waardevoller maken.

Ik ga me hier niet wagen aan het uitleggen van alle spelregels, want dit zou ons te ver leiden en te abstract overkomen. Je moet het materiaal echt ter hand nemen, het verhaaltje erbij vertellen en dan is het allemaal redelijk logisch, maar zelfs dan nog zal je eerste sessie met momenten stroef en moeizaam verlopen. Dit zal volgens mij trouwens altijd wel een beetje het geval zijn, want het is zo’n spel waarbij je vaak telkens overnieuw moet beginnen met opbouwen. Zoek hier dus niet naar dodelijke combo’s, maar naar kleine tegemoetkomingen die je net dat ene centje, dat ene grondstofje bezorgen dat je toch in staat stelt om tijdens je volgende beurt iets beters te doen dan eerst gepland.

Devir staat ondertussen al wel wat gekend voor dit soort spellen, de kwaliteit en de mogelijkheden die de spellen met zich meebrengen. Salton Sea zal misschien een titel zijn die niet onmiddellijk iedereen aanspreekt qua thema (vergelijkend met 3 ring circus bijvoorbeeld die we recent ook recenseerden). Het is nochtans weer wel een serieuze klepper die de moeite waard is om eens uit te proberen. Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn, de speelduur, de nauwheid, het voelt vaak of het spel je werkelijk bij je strot heeft en je geen kant op kunt, maar toch vind je een uitweg, ook al is het niet onmiddellijk datgene dat je voor ogen had. De strijd blijft overigens redelijk spannend tot het allerlaatste moment, dus dan weet je dat elke keuze, hoe klein ook, het verschil kan maken aan het eind.

Titel : Salton sea
Auteur : David Bernal
Uitgeverij : Devir games

Plaats een reactie