Pictures

+ Spiel des Jahres 2020, dus als je over spellenprijzen heen gaat, ééntje om in het oog te houden
+ Gezellig familiespel dat ook door ervaren spelers zeker zal gepruimd worden
+ Elke speler is actief bezig in deze Pictures, het is niet één “verteller”, iedereen gaat aan de slag
+ Je hebt er alle baat bij dat de anderen jouw foto raden, want dan scoor je ook punten
+ De spelregels zijn zo eenvoudig dat je dit spel met werkelijk iedereen kan uithalen
+ Het is best uitdagend om jouw foto te “vertellen” op de vijf diverse manieren
+ Alle sets van materialen komen in een spelletje in jouw handen, fijn dat je van alle markten thuis moet zijn
+ De foto’s zijn erg mooi en het materiaal is méér dan in orde
+ Er zitten heel veel foto’s in de basisdoos en de kaarten zijn bovendien ook nog eens dubbelzijdig bedrukt

– Als je rond de tafel zit is het niet altijd makkelijk om de bouwsels van de anderen te bekijken (ondersteboven)
– Je moet er zeker op letten dat je niet naar de anderen kijkt terwijl ze hun foto nabouwen, want dan is de leut er natuurlijk af (gelukkig wordt dit goed gecounterd door het feit dat iedereen gelijktijdig aan de slag gaat)
– Als de anderen jouw tekening niet kunnen raden is dit een aderlating voor je puntentotaal, het kan aan jouw “teken”skills liggen, maar er zou op die manier ook tactisch gespeeld kunnen worden (maar dit mag uiteraard niet de bedoeling zijn in dit soort spel)

Conclusie : Deze Pictures heeft ons aangenaam verrast. Het is zo’n partyspel dat we ondertussen al wel een keertje gezien hebben, maar nog nooit in deze combinatie. Bij Pictionary ga je tekenen, bij Taboe uitbeelden, bij Dreams pareltjes leggen, bij Cro-magnon kleien, nog anderen vergen bouwskills … hier combineer je al deze zaken.

Het opzet van het spel is super eenvoudig : er ligt een raster met 16 fotokaarten (met bijhorend cijfer en letter). Elke speler trekt zo’n coördinaatfiche uit de zak en houdt deze geheim voor de andere spelers. Iedereen gaat gelijktijdig zijn foto proberen na te bootsen op vijf diverse manieren. Bouwen met blokken, leggen met veters, uitbeelden met kaarten, een kleurenpatroon leggen of aan de slag met sticks&stones (stokjes en stenen). Nadat iedereen klaar is, moet je elkaars foto proberen te raden door deze te noteren op je overzichtsblaadje. Nadien scoor je één punt voor elke goed geraden foto en één punt voor elke speler die jouw foto heeft geraden. De materialen worden daarna doorgegeven met de klok en zo worden er vijf rondjes gespeeld. Je kan de gebruikte foto’s elke ronde vervangen of omdraaien als je wil. De speler die in vijf rondes het meeste punten vergaard is de winnaar.

Door het lezen van bovenstaande paragraaf heb ik je misschien al meer dan warm genoeg gemaakt om dit spelletje alleszins eens uit te testen. Je gaat er geen spijt van hebben, want het is echt wel een leuke bezigheid. Het spel heeft ook een perfecte speelduur. Je kijkt er echt naar uit om met de vijf verschillende materialen aan de slag te gaan, maar dan is het ook voldoende geweest voor een potje.

Pictures is dus de zoveelste party-game die op de markt komt met dit soort principe, maar het is verdomd leuk en verdient de prijs Spiel des Jahres op dat gebied volgens mij dan ook. Het is zo’n spel dat door iedereen gesmaakt zal worden en dat moet een spel gewoon doen.

Titel : Pictures
Auteurs : Daniela Stöhr & Christian Stöhr
Uitgeverij : PD-verlag, Matagot (verdeeld door Asmodée)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s