Furnace

+ Dit is een klein, maar fijn bied-kaart-combo-spelletje
+ De kaarten ogen erg fraai en de gekozen iconografie laat geen enkele ruimte voor vragen
+ De spelregels passen bij wijze van spreken op een dubbelzijdig blaadje, dat is ook al eens fijn
+ Het biedsysteem is supertof gevonden en zorgt voor wel wat kopzorgen
+ Als je de bieding niet wint, dan krijg je compensaties … en af en toe heb je zelfs liever de compensatie dan de kaart, erg interessant gegeven (zeker voor de spelers die niet echt bieden-minded zijn)
+ Je kan met karakters gaan spelen en op die manier elke speler een specifieke eigenschap geven … of je opteert hier niet voor en dan is iedereen gelijk voor de wet
+ In de eerste ronde komt het nog traag op gang, maar eens vertrokken, gaat het als een speer
+ Vier rondjes lijken me perfect, zowel qua speelduur als qua speelgevoel
+ De productiefase kan volledig simultaan gespeeld worden, dit zorgt voor meer snelheid (maar brengt misschien ook een negatief puntje met zich mee, zie onder)

– Qua herspeelbaarheid weet ik het niet zo zeer
– In de belangrijkste fase is iedereen volledig op zichzelf bezig, je hebt totaal geen zicht op wat de anderen doen en hopelijk wordt er niet (onbewust) vals gespeeld
– Het spelsysteem is schitterend, maar misschien is het spel errond net dat tikje te “klein” om interessant te blijven, we zien het graag terug verschijnen in een “groter” bordspel

Conclusie : Dit is zo’n spel waardoor héél veel spelers gecharmeerd zullen worden. Het is echt wel een toppertje in z’n gamma en zal misschien één van de verborgen parels van Spiel Digital blijken als we enkele maanden verder zijn. Daarnaast vrees ik ook wel een beetje dat dit zo’n spel is dat iedereen wel tof vindt, maar dat na enkele sessies misschien ook al snel stof zal staan vergaren in de spellenkast.

Ik hou persoonlijk wel van bieden, zeker als het biedsysteem eens over een andere boeg wordt gegooid en dat is hier zeer zeker het geval. Het interessante is dat je op elke kaart slechts één keer mag bieden en dat elke waarde slechts één keer mag voorkomen op de kaart. Daarnaast krijg je bij een verliezend bod een compensatie en dit vermenigvuldigt met de waarde van je biedsteen. Dit systeem is echt wel interessant en zorgt ervoor dat het bieden pittig kan worden.

Vooral in de productiefase is het puzzelen geblazen, dan gaat iedereen simultaan aan de slag met hun verworven goederen en de fabriekskaarten die ze hebben aangeschaft. Belangrijk is dat iedereen wel erg juist en eerlijk speelt, want je hebt geen flauw benul wat de anderen aan het doen zijn. Elke kaart kan slechts éénmalig gebruikt worden in de fase en de acties op de kaart moeten van boven naar onder worden uitgevoerd. Dit is best wel belangrijk, want je gaat vaak in de situatie komen dat een omgekeerde volgorde je net dat tikje beter zou uitkomen, jammer dan.

Furnace is echt wel de kachel aansteken en stilaan opstoken naar een serieus vuur. Het aanschaffen van de perfecte combo aan kaarten en het ideaal optimaliseren van deze engine zal leiden tot de overwinning. Toch zal elke speler ietwat anders z’n motortje opbouwen en dat maakt het best tot een tof spel, je gaat altijd wel mee doen en het gevoel hebben dat je motortje aanslaat (zij het misschien wat trager of minder efficiënt als een andere speler). Het woord dat het meeste bij mij opkwam tijdens het spelen van dit spel was : interessant, erg interessant!

Titel : Furnace
Auteur : Ivan Lashin
Uitgeverij : Hobby World

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s