Metropolys

+ De cover van die doos, het is misschien ondertussen al old-school, maar het is zo mooi
+ Het is één van de beste biedspellen die ik in mijn collectie heb
+ Het materiaal is misschien beperkt in omvang, maar zo goed en efficiënt
+ Er is een familievriendelijke variant en één voor gevorderden, voor elk wat wils
+ De spelregels zijn kort, snel uitgelegd, duidelijk en bovendien voorzien van een extra blad met een overzicht van alle opdrachten
+ Het spel speelt vlot met zowel 3 als 4 spelers (met z’n tweeën doe ik het liever niet)
+ Het bieden is hier strategisch een stuk dieper dan je aanvankelijk verwacht, echt de moeite om een keertje te proberen
+ Het spel is één van mijn favoriete spellen in de categorie “pareltjes die onder de radar zijn beleven”
+ De expertvariant voorziet toch nog eens een extra laag aan uitdaging, héél fijn om toe te voegen voor de veelspeler

– Het spel kan met 2 spelers gespeeld worden, maar dit prefereer ik niet echt (bieden met z’n tweeën werkt meestal niet zo denderend)
– Je gaat op zich snel kleine foutjes maken en er is een leercurve, speel met spelers van éénzelfde niveau anders gaat het snel duidelijk zijn wie er het laken naar zich toetrekt
– Het artwork van het speelbord is kleurrijk en levendig, dat van de kaarten een beetje dof in verhouding hiermee en de cover is dan weer een totaal andere stijl

(foto : Henk Rolleman)

Conclusie : Dit spel kwam deels terug op tafel omdat er momenteel een Kickstarter loopt voor een nieuwe editie van dit spel. Het verschijnt onder de naam Skyrise bij Roxley Games met héél wat extra toeters en bellen. Ik ga al met de deur in huis vallen door te zeggen dat ik deze niet ga backen, maar dat komt enkel en alleen door het feit dat ik deze originele versie heb en geen soelaas zie in het aanschaffen van een dure, deluxe versie (die er overigens wel erg goed uit ziet).

Metropolys is één van de toegankelijkere spellen van Ystari games, de uitgeverij die al z’n titels wou voorzien van een “y”. Een uitgeverij die garant stond voor kwaliteit trouwens. Ondertussen is ze samengegaan met enkele andere kleinere uitgeverijen onder de naam Space Cowboys en verdelen ze hun spellen door de grootse Asmodée-groep.

Metropolys blinkt uit in eenvoud qua spelregels. Het kan eigenlijk niet veel makkelijker zijn qua spelregels, maar oh zo moeilijk om goed te spelen en te winnen. Wat hou ik toch van dit soort spellen, ook al ben ik er niet goed in. Deze Metropolys is misschien wel één van de allerbeste biedspellen uit mijn collectie, en één van die biedspellen die zelfs goed wordt bevonden door spelers die het spelmechanisme “bieden” echt haten. Het is zo gestroomlijnd, zo fijn en toch zo diep vormgegeven dat het weinigen onberoerd laat.

Op een slinkse wijze de locaties claimen die je graag wil verwerven lijkt eenvoudig, maar is het allerminst. Je maakt al gauw een klein denkfoutje en ziet dit ook onmiddellijk in. De leercurve is groot, maar je groeit onmiddellijk in het spel en gaat al gauw nieuwe tactieken en trucjes uitvinden om je doel te bereiken. Het doet dit allemaal zonder een brain-burner te worden en dat vind ik toch ook wel erg belangrijk. Het spel heeft gewoon een fijne flow en daardoor is het een titel die frequent op tafel zou kunnen komen.

Elke speler beschikt over dezelfde 13 gebouwen, onderverdeeld in drie categorieën (klein, middelmatig en groot) en zal ze naar believen kunnen gebruiken om te gaan overbieden. Zet je hoge waardes echter niet te vlug in, want dan kom je later maar moeilijk aan “slag”, want diegene die een bieding wint, mag de volgende openen. Het spel wordt pas echt interessant als er al wat gebouwen op het speelveld staan en de spelers met ietwat diverse wapens strijden. Zo kan je gebieden proberen te isoleren om ze makkelijk in te palmen zonder weerwerk van de anderen.

De doelstellingen zijn allen redelijk duidelijk, je probeert op een bepaalde kleur te bouwen en aan een bepaalde bouwvoorwaarde te voldoen. Natuurlijk hou je deze opdrachten zo goed mogelijk verborgen voor anderen, zodat ze je niet bewust gaan blokkeren. Met de expertvariant komt daar ook nog de dominantie bij in de verschillende wijken en dan wordt het echt wel een interessante puzzel om zo goed mogelijk te leggen.

Als je houdt van dit type spellen, dan is deze Metropolys een must voor je collectie. Of als je wat meer centen er tegenaan wil gooien, zou ik zeker de nieuwe versie eens bekijken. Als je nog héél snel bent, kan je nog mee op de Kickstarter-trein springen misschien. En moest iemand in mijn buurt deze versie aanschaffen, dan hoop ik dat je mij op een dag uitnodigt om hem mee te komen spelen, want dan draaf ik erg graag op.

Titel : Metropolys
Auteur : Sébastien Pauchon
Uitgeverij : Ystari games

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s