Shifting Seasons

+ Mooi, kleurrijk en functioneel materiaal
+ Het spelverloop is eenvoudig, optimaal punten scoren een stuk moeilijker
+ Het spel heeft een fijne speelduur, als je er een goed tempo op nahoudt
+ Je gaat telkens een andere combinatie aan scoremogelijkheden hebben zodat elk spel toch anders puzzelen wordt
+ Het spel is zo uitgelegd aan nieuwe spelers, ook de opdrachtkaarten zijn relatief duidelijk en volledig uitgelegd in de spelregels
+ De gebruikte kleuren zijn niet alledaags, ook de cover van de doos is eens wat anders
+ Het schuifpuzzel-mechanisme werkt eigenlijk best goed met de kartonnen fiches (als je ze een beetje uitgelijnd houdt)
+ Er zijn soms wel enkele opties en keuzes te maken, maar het blijft allemaal overzichtelijk en duidelijk, je overloopt vier mogelijkheden (meestal toch) en kiest de beste op dat moment voor jou
+ Het is de zoveelste puzzelaar die recent op de markt is verschenen, maar toch brengt dit spel weer net dat tikje anders of alleszins op een ietwat andere manier

– Het is erg belangrijk dat iedereen goed weet hoe de punten aan het eind gescoord worden, dus neem je tijd om zowel de opdrachten als de puntenverdeling uit te leggen (niets onoverkomelijk, maar het kan verwarrend overkomen)
– Het is natuurlijk een zoveelste puzzelaar die recent op de markt verschenen is, het voelt wel zo’n beetje verzadigd aan op de duur

Conclusie : Als deze Shifting seasons op jouw speeltafel ligt, dan ligt er eigenlijk best een fraai ding voor je neus. Zachte pasteltinten op de achtergrond, maar iets fellere kleuren op de tegels, zodat het allemaal erg duidelijk is. Bovendien zijn de tegels ook voorzien van hun eigen symbooltje zodat ook kleurenblinden zeker hun weg zullen vinden. Wat een beetje minder zichtbaar, maar wel héél belangrijk is, zijn de merktekens op de tegels (de donkere hoekjes), want deze tegels leveren mogelijks extra punten op. Vooral bij de paarse tegels en ietwat mindere belichting moet je hiervoor goed opletten.

Bij aanvang van het spel krijgt elke speler een spelersbord in één van de kleuren uit het spel, dit is belangrijk want jouw kleur kan jou persoonlijk ook extra punten opleveren. Daarnaast ontvangt iedereen al een bonusfiche die je tijdens één van je beurten kan gaan gebruiken. De tegels (afh. van het aantal spelers) worden in de zak geschud, het speelbord wordt gevuld zodat een schuifpuzzel ontstaat en tenslotte worden er 3 tegels in een open markt gelegd. Er dient een willekeurige startspeler te worden gekozen en dan kan het spel van start gaan.

In het volledig spel gaat elke speler exact 24 keer de volgende stappen ondernemen :
– Kies een tegel uit het aanbod
– Schuif deze tegel in één van de vier rijen/kolommen op de plaats van de pijlen
– Aan de andere kant van de rij/kolom schuift er een tegel uit het rooster die je op je spelersbord moet gaan plaatsen. Dit moet gebeuren in het gebied met het overeenkomstig nummer waaruit de tegel is geschoven. Tegels moeten orthogonaal aan het startgetal of een eerder geplaatste tegel geplaatst worden
– Indien je een volledig deel van je spelersbord vult, dan krijg je een bonusfiche
– Het aanbod wordt aangevuld met een nieuwe tegel uit de zak

Zo gauw alle tegels uit in het spel zijn gebracht, eindigt het spel en worden de punten geteld. De punten kan je enkel behalen door aan de vier doelkaarten te werken. Twee doelkaarten geven steeds een bepaalde samenstelling weer (bv. de diagonalen van je spelersveld vullen, een vierkant, …), de andere richten zich meer op kleuren op een bepaalde plaats. Elk spel zal een andere combinatie aan doelkaarten omvatten, zodat het telkens compleet anders aanvoelt.
Als je aan de gevraagde combinatie van de kaart tegemoet bent gekomen, levert elke tegel in de combinatie 1 punt op. Tegels in deze combinatie die gemarkeerd zijn leveren een extra punt op, alsook tegels in je eigen kleur. Een tegel kan dus maximaal drie punten opleveren in één opdracht. Je telt de punten van je vier scores op en de speler met de meeste punten wint.

Deze Shifting Seasons is een erg toegankelijk puzzelaar in mijn ogen. Vooral het eenvoudige en duidelijke spelverloop kan zeker met een heel gevarieerd publiek gespeeld worden. Iedereen gaat hier z’n gading wel in vinden en zich amuseren met een speelsessie. De herspeelbaarheid wordt vooral gewaarborgd door de verschillende combinaties aan doelkaarten. Het schuifpuzzel-systeem is ook heel herkenbaar (wie speelde er vroeger niet met van die schuifpuzzeltjes), dus je bent er zo mee weg. Je hebt telkens je aan de beurt bent ook maar vier mogelijkheden die voor je klaar liggen. De keuzes liggen daarnaast ook aan het inschuiven van één van de drie tegels uit het aanbod en het al dan niet gebruiken van een bonusfiche die je ter beschikking hebt. Deze bonusfiches kan je gebruiken om een tegel op je speelbord te verplaatsen naar een vrij veld op je bord of twee keer na elkaar een tegel in een rij/kolom in te schuiven, zodat je de tweede tegel in de rij/kolom kan gaan nemen.

Het leuke en intrigerende zit ‘m in het combineren van de vier doelkaarten en het zoeken naar de beste (of meest waardevolle) tegel op de juiste plaats op je spelersbord. Het feit dat je de tegel moet plaatsen in het kwadrant van de rij/kolom waar je hem uitschuift, maakt dit tot een leuk spelletje dat nog niet zo evident is. Uiteraard is een tikkeltje geluk nooit weg, maar je hebt zeker het gevoel dat de beste speler het laken hier naar zich toe zal trekken.

Dit is zo’n spel waar jullie, lieve lezers, speciaal voor naar onze blog komen. Een spel dat op niet veel andere plaatsen te zien zal zijn waarschijnlijk. Maar ook een spel dat er best wel leuk uit ziet en vlotjes speelt. Een spel dat je iedereen wel eens kan voorschotelen, waarbij iedereen op z’n eigen niveau en denkvermogen aan de slag kan gaan en een fijne speelduur heeft om een avond te beginnen, af te sluiten of een gaatje (van een klein uurtje) op te vullen.

Titel : Shifting Seasons
Auteur : Kirsten Hiese
Uitgeverij : Pegasus spiele

1 Comments

Plaats een reactie