Luminos

+ Heel duidelijk en snel te leggen puzzeltje, maar moeilijk om hem perfect te leggen
+ De bonusfiches gebruiken op het juiste moment is best aangenaam
+ De spelregels zijn super snel uitgelegd en gaan bij elke speler blijven hangen, ook voor de jongere spelers (en ze zitten bovendien ook in het Engels in de doos)
+ Je moet je scores spreiden of je komt bedrogen uit, gaan voor veel in een soort is er niet bij
+ Het is een bijzonder snel tussendoortje
+ De kwaliteit van het materiaal is meer dan degelijk (enkel kartonnen fiches, maar dat mag ook al eens)
+ Je kies om beurten een tegel, maar je mag ook altijd opteren om een tegeltje uit de zak te trekken

– Het spel is misschien zelfs een tikje te snel afgelopen
– Elke speler heeft een blaadje nodig om z’n scores te noteren, de blaadjes zullen snel opgebruikt zijn (gelukkig zijn ze dubbelzijdig bedrukt)
– Ook het schrijfgerief zal je zelf moeten voorzien
– Je bent wel afhankelijk van de tegels die tevoorschijn komen (hoewel je dus ook uit het zakje mag gaan trekken)
– Het spel is al redelijk kort, als een speler gaat rushen naar het einde, dan voelt het soms toch een beetje als een anti-climax

Conclusie : Het is misschien toevallig, maar dit is de tweede recensie op rij van een spel van Kirsten Hiese, die we hiervoor zelfs helemaal niet kenden. Misschien ook toevallig, maar beide spellen hebben tegels als belangrijkste materiaal, en ook hier ga je ze in bepaalde patronen moeten gaan leggen. In tegenstelling tot Shifting Seasons is de puzzel hier wel een stuk toegankelijker en makkelijker om te leggen. Zelfs qua spelregels is dit echt héél erg basic en bijzonder snel uitgelegd.

In een beurt trekt de actieve speler een aantal tegels uit het zakje, gelijk aan het aantal spelers. Daarna kiezen de spelers om beurten één van de openliggende tegels, of opteren ze ervoor om er ééntje uit de zak te trekken. De gekozen tegel wordt aangelegd aan hun speelveld, waarbij een tegel steeds orthogonaal moet grenzen aan een reeds aanwezige tegel. Maak je hiermee een vierkant aan tegels af, dan wordt er gescoord. Niet-gekozen tegels gaan terug in de zak en de volgende speler met de klok mee wordt de nieuwe actieve speler. Dit wordt herhaald tot één van de spelers een score moet invullen bij de finishlijn overeenkomstig met het aantal spelers. Na die lopende ronde eindigt het spel.

Ook scoren is bijzonder duidelijk, je telt alle symbolen op de vier tegels van het vierkant afzonderlijk (aantal sterren/manen/zonnen) en de soort waarvan je er het minste hebt, noteer je op je scoreblokje. Is een soort niet aanwezig, wordt deze genegeerd en bij gelijkstanden voor de laagste score worden alle soorten genoteerd. In een idealiter geval probeer je dus evenveel sterren, zonnen als manen te hebben, want dan scoor je ze allemaal.

De punten worden op het scoreblaadje genoteerd in de juiste kolom en zo groeien alle kolommen, hopelijk gelijkmatig, richting de finishlijn. Zo gauw een speler een score moet noteren over deze lijn eindigt het spel. Je telt de scores van de drie kolommen, maar enkel de punten waarbij er een ganse rij is ingevuld (dus zowel punten bij maan, zon, ster), moest je je dus focussen op één soort, dan kom je bedrogen uit. Je moet gaan spreiden en als het even mogelijk is ook de verschillende kolommen gelijklopend laten groeien.

De spelers beschikken over bonusfiches die ze na het aanleggen van een tegel op deze tegel mogen plaatsen, op voorwaarde dat er nog geen vier symbolen op staan, want dit is het maximum. Niet-gebruikte bonusfiches leveren aan het eind nog wel 3 bonuspunten op. Ook de speler(s) die aan het einde van het spel over de finishlijn zijn geraakt scoren 6 extra punten. De speler met het grootste totaal wint het spel.

Deze Luminos kondigt zich aan als een klein, heerlijk puzzeltje … en dat is het in zekere zin ook wel. Het voelde enkel een beetje te kort aan, zeker als één van de spelers echt goed speelt en z’n scores gelijklopend kan laten verlopen. Het einde van het spel komt dan al snel dichterbij en je wil zo graag nog extra combinaties maken en ook punten scoren. Het is ook zeer moeilijk om de winnende speler nog bij te benen, vaak heeft deze zo’n goede combinatie die hij met elke tegel wel z’n profijt kan gaan doen. Dit is de verdienste van die speler, maar kan wel eens frustrerend zijn voor de andere spelers.

Hou ook zeker goed overzicht als je met het plaatsen van één tegel meerdere vierkanten vormt. Als je een gat hebt gelaten in je puzzel en deze opvult, kan je meerdere scores na elkaar triggeren en zou het zo maar eens ineens afgelopen kunnen zijn. Er zijn wel wat kleine, tactische mogelijkheden in dit spel en het puzzelen is best aangenaam, maar een absolute topper is het voor ons ook niet geworden.

Titel : Luminos
Auteur : Kirsten Hiese
Uitgeverij : Schmidtspiele

Plaats een reactie